GAIA

GAIA

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Από το Ομογενειακό χωριό στην Πάλαιρο… σε μαζικού χαρακτήρα ατομικές επενδύσεις


Το παραλιακό μέτωπο των δυτικών ακτών της Αιτωλοακαρνανίας σε… REAL ESTATE πολιτική αξιοποίησης

Η παραθεριστική κατοικία είναι μια μικτή μορφή αξιοποίησης γης που συνδυάζει τα παραδοσιακά στοιχεία ανάπτυξης γης για οικιστικούς σκοπούς (real estate), με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις του τουρισμού. Η παραθεριστική κατοικία είναι το τουριστικό προϊόν του REAL ESTATE
Και εδώ ακριβώς έγκειται η σημασία της Παραθεριστικής Κατοικίας, ως ένα δυναμικό μέσο προώθησης του τουρισμού. Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα που ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά μας βιομηχανία.
Είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι η παραθεριστική κατοικία αποτελεί την κυριότερη εναλλακτική μορφή τουρισμού. Για το λόγο αυτό της έχει αποδοθεί ο όρος «οικιστικός τουρισμός» (residental tourism), μια και ο ιδιοκτήτης ή και ένοικος της κατοικίας αυτής δεν εργάζεται στον συγκεκριμένο τόπο αλλά την χρησιμοποιεί μόνο για παραθεριστικούς σκοπούς.
Η σημασία της Παραθεριστικής Κατοικίας πρέπει συνεπώς να εκτιμηθεί στα πλαίσια των σημερινών αλλά και μελλοντικών μορφών τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν οι χώρες στις οποίες έχει ήδη αναπτυχθεί.
Στην Αιτωλοακαρνανία η έννοια της παραθεριστικής κατοικίας είναι σχεδόν άγνωστη. Η μεγάλη ευκαιρία για την κατασκευή του Ομογενειακού – Ρουμελιώτικου Χωριού στην Πάλαιρο… σκόνταψε δυστυχώς στην ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου και βούλησης υλοποίησης ενός τόσο πρωτοποριακού οράματος.
Θυμίζουμε πως οι Ομογενείς είχαν δηλώσει αρμοδίως πως επιθυμούν να έρθουν και να επενδύσουν, καταφέραμε όμως να τους διώξουμε ουσιαστικά.
 Και ο πρώην Δήμος Παλαίρου υποχρεώθηκε να καταγγείλει τη σύμβαση με τη ΔΕΠΟΣ ζητώντας πίσω την έκταση που είχε παραχωρηθεί.
Αργότερα, ο υπ. ΠΕΧΩΔΕ προώθησε το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, το οποίο και σαφώς ενίσχυσε την προοπτική ανάπτυξης της παραθεριστικής κατοικίας. Για πρώτη φορά αποκτήσαμε ως χώρα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Άλλαξε η κυβέρνηση όμως και πριν ακόμη καταλάβουμε τι περιελάμβανε το Ειδικό αυτό Χωροταξικό, …καταργήθηκε!
Ενάμιση χρόνο μετά η σημερινή κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αγωνιώδους προσπάθειες αναζήτησης πόρων με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σχεδιάζει ένα ευρύτατο μοντέλο που στην τελική του μορφή, ύστερα από 6-7 χρόνια, θα σημάνει περί τις 700.000 παραθεριστικές κατοικίες!
Στον σχεδιασμό εντάσσεται ασφαλώς και η Ιόνιος ακτή στην Αιτ/νίας, ιδιαίτερα το παραλιακό μέτωπο Αστακού – Μύτικα και Πλαγιάς – Περατιάς.
Η εκκίνηση μιας τέτοιας αναπτυξιακής προσπάθειας θα έχει βεβαίως απίστευτα οφέλη για την τοπική οικονομία. Η παραθεριστική κατοικία δεν παύει να είναι οικοδομή και η οικοδομή είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της ίδιας της οικονομίας!
Η παραθεριστική όμως κατοικία παρουσιάζει σοβαρά πλεονεκτήματα και για τον αγοραστή – τουρίστα, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:
1) η δαπάνη για απόκτηση Παραθεριστικής Κατοικίας είναι επένδυση. Επένδυση που αποδεικνύεται πολύ αποδοτική λόγω της ανατίμησης της αξίας της

2) ο αγοραστής, εφόσον η παραθεριστική κατοικία είναι δική του και μόνιμη, την επιλέγει, και τη διαμορφώνει σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες και προτιμήσεις και

3) ο ιδιοκτήτης της Παραθεριστικής Κατοικίας μπορεί να φιλοξενήσει σ’ αυτήν μέλη της οικογένειάς του ή άλλα φιλικά πρόσωπα ακόμα και όταν ο ίδιος δεν τη χρησιμοποιεί.

Εξυπακούεται ότι χρειάζεται προσεκτική διαχείριση και τοπικής κλίμακας σχεδιασμό, βάσει του Περιφερειακού και των αναγκαίων τοπικών Χωροταξικών Πλαισίων. Θα είναι στρατηγικό λάθος εάν αφήσουμε την ανάπτυξη της Παραθεριστικής Κατοικίας να ακολουθήσει το παράδειγμα της μαζικής ανάπτυξης των ξενοδοχείων με μοντέλα της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Και αυτό, γιατί η μαζικότητα αυτή είναι ισοπεδωτική. Ισοπεδώνει την ποιότητα, το περιβάλλον και την αισθητική. Αφαιρώντας από το θεσμό της παραθεριστικής κατοικίας ζωτικές δυνάμεις απαραίτητες για την ανάπτυξή του.

Πηγή: Εφημερίδα "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ"