GAIA

GAIA

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Την προσοχή των καταναλωτών έναντι πιθανών κρουσμάτων παραπλάνησης τους κατά την αγορά κρέατος ενόψει των εορτών του Πάσχα εφιστά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής υπενθυμίζει ότι «όλα τα σφάγια των ζώων πρέπει να φέρουν σφραγίδες που υποδηλώνουν την σφαγή σε σφαγείο. Αν δεν υπάρχουν σφραγίδες δεν μπορεί να βεβαιωθεί ότι τα ζώα είναι κατάλληλα προς κατανάλωση».

Επίσης, «αμνοερίφια τα οποία έχουν σφαγεί σε ελληνικά σφαγεία, είτε προέρχονται από ζώντα ζώα από κράτη – μέλη της Κοινότητας είτε είναι εγχώρια (ελληνικά), οι σφραγίδες που φέρουν είναι χρώματος ‘λαμπρού κυανού’ και είναι οι ακόλουθες:
  • Της κατηγορίας κρέατος, δηλαδή για αρνιά «αμνός γάλακτος» και για κατσίκια «ερίφιον γάλακτος», σχήματος παραλληλόγραμμου.
  • Σφραγίδα οβάλ σχήματος διαστάσεων 6χ4 cm, η οποία αναγράφει στο κέντρο της έναν κωδικό αριθμό που υποδηλώνει το σφαγείο στο οποίο εσφάγησαν, αν πρόκειται για εγκεκριμένα σφαγεία ή στρογγυλή σφραγίδα που αναγράφει «κρεοσκοπικός έλεγχος» και την πόλη που βρίσκεται το σφαγείο στο οποίο εσφάγησαν, αν πρόκειται για σφαγεία που λειτουργούν κατά παρέκκλιση.
  • Σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος διαστάσεων 6χ4 cm που στο κέντρο της αναγράφει την χώρα προέλευσης του ζώντος ζώου, πριν σφαγεί, δηλαδή για τα ελληνικά «Ελλάδα» για τα δε προερχόμενα από άλλα κράτη – μέλη της Κοινότητας την χώρα προέλευσης τους, π.χ. «Βουλγαρία» κ.λπ.

Ακόμα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ενημερώνει ότι «αμνοερίφια τα οποία έχουν σφαγεί σε ελληνικά σφαγεία, αλλά ως ζώντα ζώα προέρχονται από τρίτες χώρες, δηλαδή χώρες που δεν είναι κράτη – μέλη της Κοινότητας (π.χ. Σκόπια) φέρουν σφραγίδες σε χρώμα καστανό. Αμνοερίφια τα οποία προέρχονται από κοινοτικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.), δηλαδή έχουν σφαγεί στα σφαγεία των χωρών από τις οποίες προέρχονται φέρουν μια σφραγίδα σχήματος οβάλ στο κέντρο της οποίας αναγράφονται τα αρχικά της χώρας προέλευσης με λατινικούς χαρακτήρες. Τα σημεία στα οποία τίθενται οι ανωτέρω σφραγίδες είναι η εξωτερική επιφάνεια των μηρών και στις ωμοπλάτες και είναι χρώματος κυανοπράσινο».