GAIA

GAIA

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Αποκαλυπτήρια της προτομής μιας κορυφαίας Αγρινιώτισσας

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 30 χρόνων λειτουργίας του το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε στις 7 και 8 Απριλίου μια Επετειακή Εκδήλωση.
Η ευκαιρία της 7ης Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα τελετών του Κεντρικού Κτη ρίου του Πανεπιστη μίου Αθηνών -οδός Πανεπιστημίου 30- η οποία ήταν κατάμεστη από επίσημους προσκεκλημένους, Πρυτάνεις, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Μεταπτυχιακούς, Διδάκτορες και φοιτητές των πολλών και ποικίλων τμημάτων της Νοσηλευτικής και Ιατρικής Σχολής. Στην τελετή αυτή παρευρέθη και Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ο Δρ. της Νομικής και Θεολογίας και Ιεροκήρυξ του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου.
Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης, εκτός των άλλων, έγιναν μέσα σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της Προτομής της αειμνήστου Καθηγήτριας Βασιλικής Ανδρέου Λαναρά.
Η Βασιλική Λαναρά διετέλεσε Προϊσταμένη Κλινικών και Διευθύνουσα επί σειρά ετών του Νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.
Αυτή συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Νοσηλευτικής στην Ελλάδα, πείθοντας την Πολιτεία και μεγάλους Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής (Γαρδίκα και Δάικο) για την αναγκαιότητα του και υπήρξε η Πρώτη Τακτική Καθηγήτρια Νοσηλευτικής σε αυτό.
Υπήρξε Πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας (1992-2000).
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ (1984-1992).
Πρόεδρος   της   Συμβουλευτικής   Επιτροπής   της   Ευρωπαϊκής Ένωσης   για   την   Νοσηλευτική   Εκπαίδευση   το   1990-1994,   Αντιπρόεδρος   του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εκπαίδευσης Επιστημόνων.
Π μεγαλύτερη όμως διάκριση και αναγνώριση ήταν η εκλογή της ως μέλος της Διοίκησης του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (International Council of Nurses1997-2001), που την έκανε γνωστή και στις πέντε ηπείρους.
Όμως, πάνω απ' όλα, είχε το απόλυτο προνόμιο ενός Hγέτη, να ακούει τους άλλους. Αφουγκράζονταν τα προβλήματα και τα αντιμετώπιζε με ψυχραιμία, πρόγραμμα, εξυπνάδα, ευστροφία. Η συγγραφική της δραστηριότητα είναι πλούσια σε Ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους, ενώ τα βιβλία και τα άρθρα της εφοδιάζουν με νέες γνώσεις και δεξιότητες. Τα λόγια είναι φτωχά, για να περιγράψει κανείς την ψυχή, το μυαλό, το μεγαλείο αυτής της ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ. Μιλούν τα δικά της λόγια μέσα από το βιβλίο της «Ηρωισμός και Νοσηλευτική» :
«Η κοινωνία δεν μπορεί να επιζήσει μόνο με τον ηρωισμό, που επαινείται στην Ιστορία. Η κοινωνία γαλουχείται κυρίως με τον αφανή ηρωισμό, ο οποίος δεν ελκύει τους ιστορικούς, ούτε διεγείρει τη φαντασία των ποιητών και των μεγάλων συγγραφέων, ούτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο μεγαλύτερος ηρωισμός είναι εκείνος, για τον οποίο ελάχιστα μιλούν, και ασκείται στις πλέον άγνωστες σφαίρες, στην καθημερινή μας ζωή».
Η Προτομή της Βασιλικής Λαναρά στήθηκε έξω από το Αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτηρίου του Τμήματος Νοσηλευτικής, στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου 123 στο Γουδί, στο δε Αμφιθέατρο θα δοθεί προς τιμήν της το όνομα της.
Τα αποκαλυπτήρια της Προτομής έκαμε ο Πρόεδρος της Νοσηλευτικής κ. Γεράσιμος Μπονάτσος, Καθηγητής Χειρουργικής, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα, το ήθος και την προσφορά της με λόγια εγκωμιαστικά.
Η αείμνηστη Βασιλική Λαναρά, η «Μεγάλη Κυρία», όπως την απεκάλεσαν όλοι οι ομιλητές, αποτελεί παράδειγμα για μίμηση και μεγάλη τιμή για την οικογένεια της, το Αγρίνιο, αλλά και για όλη την Ελλάδα.
Μακάρι, να βρεθούν συνεχιστές και όχι μόνο θαυμαστές του μεγάλου έργου της.