GAIA

GAIA

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι Εορτές Εξόδου στο Μεσολόγγι.


Με κατάνυξη και κατά την καθιερωμένη τάξη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων ο επίσημος εορτασμός της 185ης Επετείου της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Το Σάββατο το απόγευμα τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. ΙΩΗΛ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ.
Μετά την ακολουθία του Εσπερινού ξεκίνησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Εξόδου και του Σταυρού Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. Η λιτανευτική πομπή στην οποία συμμετείχαν τα σχολεία της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, πολιτιστικοί σύλλογοι, φιλαρμονικές και στρατιωτικά αγήματα και των τριών Σωμάτων Στρατού, κατέληξε στον Κήπο των Ηρώων, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο των Ηρώων και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αθανάσιο Μωραΐτη και τους υπόλοιπους επισήμους. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτης Κατσούλης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και ακολούθησε η αναπαράσταση της ανατινάξεως του Χρήστου Καψάλη.
            Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος η ακολουθία του Όρθρου και η τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. ΙΩΗΛ. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμ. Μάρκος Βασιλάκης.
            Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Δοξολογία παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια.
            Μετά το πέρας της Δοξολογίας ξεκίνησε η Λιτάνευση της ιεράς Εικόνος της Εξόδου η οποία κατέληξε στον κήπο των Ηρώων όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Ηρώων. Λόγω της συνεχούς βροχοπτώσεως δεν εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τηλέμαχο Χυτήρη.