GAIA

GAIA

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

30 Ιουλίου 2011 : Ημέρα μνήμης των θυμάτων από το κάψιμο της Μακρυνείας

Ημέρα μνήμης των θυμάτων 

από το κάψιμο της Μακρυνείας
Επιμνημόσυνη δέηση

στην Αγία Φωτεινή Γαβαλούς

Το Σάββατο 30 Ιουλίου και ώρα 10:30 θα τελεσθεί στην Αγία Φωτεινή Γαβαλούς επιμνημόσυνη δέηση για τα αθώα θύματα της θηριωδίας των Γερμανών στην περιοχή της Μακρυνείας, τον Ιούλιο του 1943.
Οι Γερμανοί κατακτητές επί τρεις ημέρες έκαιγαν την Μακρυνεία σκορπίζοντας τον όλεθρο παντού, καθώς εκεί εγκλωβίστηκαν τα άοπλα γυναικόπαιδα που θα δεν πρόλαβαν να ανέβουν στο βουνό.
«Το ιστορικό αυτό γεγονός δυστυχώς ποτέ δεν αναφέρθηκε ούτε τιμήθηκε όπως σε κάθε γωνιά της Ελλάδας παρόμοια γεγονότα τιμούσαν τα θύματα του κατακτητή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του (στην εφημερίδα που εκδίδει) ο Σύλλογος Γαβαλιωτών Αθήνας. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι «πολλές φορές προσπάθησε να πείσει τους τοπικούς άρχοντες να καθιερώσουν την ημέρα αυτή σαν ημέρα μνήμης αλλά δυστυχώς δεν ενδιαφερόταν κανείς».
Ο σύλλογος σημειώνει ότι πλέον κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου θα τιμάται η Επέτειος με όλο το σεβασμό και τη μεγαλοπρέπεια που της αξίζει, καθώς o δήμος Αγρινίου έκανε δεκτή την πρότασή και υπό την αιγίδα του θα γίνεται η εκδήλωση μνήμης.
«Καλούμε όλη την τοπική κοινωνία της Μακρυνείας να ανταποκριθεί και να αγκαλιάσει την επέτειο. Επίσης καλούμε τα Τοπικά Συμβούλια και τους Συλλόγους και όλους του δημόσιους φορείς των Δημοτικών Ενοτήτων Αρακύνθου και Μακρυνείας να συμμετάσχουν στην ιστορική αυτή επέτειο που τόσο άργησε να καθιερωθεί» αναφέρει ο Σύλλογος Γαβαλιωτών.