GAIA

GAIA

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Παγκόσμια ευρεσιτεχνία απο Αγρινιώτη

 
Ο Γ. Ποντίκας απέσπασε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και διεθνή ταξινόμηση. Είναι το 3ο κατά σειρά δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Ο ευρεσιτέχνης, λογιστής Γεώργιος Ποντίκας κατασκεύασε τον τόρνο οριζοντίου περιστροφής καθέτου κυκλικής κοπής – επεξεργασίας αντικειμένων (Τ.Ο.ΠΕ.Κ.Κ.ΑΝ.). Η τεχνολογική καιτονομία που πέτυχε είναι η οριζόντια περιστροφή ανάμεσα σε δύο κωνικά ρουλεμάν.

Μια παγκόσμια ευρεσιτεχνία κατασκεύασε ο Αγρινιώτης λογιστής Γεώργιος Ποντίκας. Η ευρεσιτεχνία αυτή ονομάζεται Τ.Ο.ΠΕ.Κ.Κ.ΑΝ. (τόρνος οριζοντίου περιστροφής καθέτου κυκλικής κοπής – επεξεργασίας αντικειμένων). Η επεξεργασία των αντικειμένων από τον νέο αυτό τόρνο, του Τ.Ο.ΠΕ.Κ.Κ.ΑΝ., βασίζεται στην παγκόσμια καινοτομία της οριζοντίου περικοπής ανάμεσα σε δύο κωνικά ρουλεμάν. Έχει την δυνατότητα περικοπής μεγάλης κυκλικής διαμέτρου που με απλούστατο χειρισμό προσαρμόζεται στις ανάγκες και απαιτήσεις του κάθε χρήστη. Αυτό επιτυγχάνεται απλά αλλάζοντας σύνθεση είτε στο πλατό που βρίσκεται στο σύστημα κοπής είτε στην κεφαλή της πρέσας, ανάλογα το υλικό. Μπορεί να επεξεργαστεί είτε λαμαρίνα, είτε inox, είτε αλουμίνιο ή πλεξιγκλάς, με μανέλα, κοπίδι ή ψαλίδι λαμαρίνας επιλογής του χρήστη, ή φορμάικα, λαμαρίνα μανέλα – κοπίδι ή Σέγα επιλογής του χρήστη, η οποία έχει δυνατότητα χειροκίνητης περιστροφής με τον ρυθμό του χρήστη (χωρίς κίνηση από μοτέρ) και μπορεί να χρησιμοποιείται και για πριονοκορδέλα. Τζάμι επίσης μπορεί να επεξεργαστεί με διαμάντι κοπής τζαμιών, μάρμαρο με μανέλα – κοπίδι ή ότι άλλο κοπτικό εργαλείο μπορεί να εξυπηρετήσει. Επίσης έχει το Τ.Ο.ΠΕ.Κ.Κ.ΑΝ. τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για τρύπημα με τσοκ μικρού ή μεγάλου δραπάνου και για βίδες, κολαούζα.

Η ιδέα της εφεύρεσης γεννήθηκε όταν ο κ. Ποντίκας χρειάστηκε μια σιδερένια μικροκατασκευή, ένα δίσκο από λαμαρίνα διαμέτρου 80 εκατοστά. Απευθύνθηκε σε διάφορα μηχανουργεία της περιοχής Αγρινίου, αλλά και των Πατρών και του είπαν ότι οι τόρνοι δεν έχουν αυτή την δυνατότητα.
Τότε αμέσως του ήρθε η ιδέα πως αυτό λείπει από την αγορά και θα μπορούσε ένας τόρνος να κάνει αυτό που δεν μπορούσαν να κάνουν οι άλλοι τόρνοι. Άρχισε τότε να σκέπτεται και να σχεδιάζει επί χάρτου πως θα γίνει. Τελικά έφτιαξα έναν τόρνο με πρόχειρη κατασκευή. Στη συνέχεια για την χορήγηση του ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ υπέβαλε στον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ( ΟΒΙ ) μαζί με την αίτηση χορήγησης ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ την μακέτα-σχέδιο της ευρεσιτεχνίας ( να σημειωθεί ότι ο ΟΒΙ θέλει σκαρίφημα-μακέτα και όχι φωτογραφίες).
Μετά από ένα 8μηνο περίπου και αφού ο ΟΒΙ έκανε την έρευνα διεθνώς αν υπάρχει κάτι ίδιο ή παρόμοιο , μου έστειλε 5 δείγματα από τις διεθνείς Ευρεσιτεχνίες περίπου παρόμοιες αλλά καμία από αυτές δεν ήταν ίδια με την δική μου Ευρεσιτεχνία.
Ο χρόνος της κατασκευής από την αρχική σκέψη μέχρι την ολοκλήρωσή της κατασκευής ήταν περίπου 3 χρόνια. Εργαζόταν μόνο τις ελεύθερες ώρες και μόνο τις εργάσιμες ημέρες
Ο Γεώργιος Ν. Ποντίκας έλαβε μέρος ( μόνο με VIDEO λειτουργίας του μηχανήματος λόγω αδυναμίας μεταφοράς του ίδιου του μηχανήματος ) στην πρώτη ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΩΝ που έγινε από 24-28 Νοεμβρίου 2010 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου Αθηνών.
Στην έκθεση υπήρξε ενδιαφέρον τόσο από Ελληνες αλλά και από ξένους στο χώρο της τεχνολογίας και μηχανουργίας αλλά και από μελλοντικούς επενδυτές άλλων επαγγελμάτων , εντυπωσίασε δε ως η εφεύρεση της νέας μηχανολογικής τεχνολογκής γενιάς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ζητήθηκε το VIDEO λειτουργίας από τον κ. Ευάγγελο Αναστασίου , Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών , προκειμένου να εισάγει αυτήν την νέα τεχνολογία και να την διδάξει ως νέα παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία ,όπως την χαρακτήρισε, στο Πανεπιστήμιο που διδάσκει. Εκτός των άλλων ενδιαφέρον και προτάσεις συνεργασίας έδειξαν μια μεγάλη εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας μηχανουργικών μηχανημάτων από Αθήνα , ένα μεγάλο Μηχανουργείο από τον Πειραιά καθώς και ένα μεγάλο Μηχανουργείο από την ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης. Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε πως στον ευρεσιτέχνη κ. Ποντίκα κόστισε μόλις 5000 ευρώ.
Οι Επιχειρήσεις που απευθύνεται το μηχάνημα και μπορούν να το χρησιμοποιούν είναι:
Τα Μηχανουργεία, επιχειρήσεις Σιδηροκατασκευών, αλουμινοκατασκευών, λευκοσιδηρουργεία, βιοτεχνίες τζαμιών και κρυστάλλων, ξυλουργεία, μαρμαράδικα καθώς επίσης και άλλες βιοτεχνίες επεξεργασίας λαμαρίνας, αλουμινίου, ξύλου και πλεξιγκλάς.
Ο ευρεσιτέχνης Γεώργιος Ποντίκας διατηρεί λογιστικό γραφείο επί της οδού Μπαϊμπά 12 στο Αγρίνιο, 26410 – 22839.