GAIA

GAIA

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2011 
στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, 
ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου, 
και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, 
κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ 
(και των σουηδικών ΜΜΕ δυστυχώς μεταξύ αυτών).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
Εφημερίδα Dagens Nyheter
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΣΟΥΗΔΙΑ
Κάισα Έκις Έκμαν
Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση. Η Κάισα Έκις Έκμαν επισκέφτηκε μια παρεξηγημένη χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου όλοι συμφωνούν μεταξύ τους.
Πώς θα νιώθαμε αν όλα όσα μας ανήκαν πουλιόνταν για να ξεπληρώσουμε δάνεια από τα οποία δεν είδαμε ποτέ όφελος; Αν οι μισθοί μας μειώνονταν στο μισό και τα λεφτά πήγαιναν κατευθείαν σε ξένες τράπεζες;
Και αν εμείς, ενώ προετοιμαζόμασταν να ζήσουμε στο οριο διαβίωσης, ως επιστέγασμα όλων αποκαλούμασταν τεμπέληδες και κακομαθημένοι;  Αν κάποιος εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση, μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα πώς είναι να είσαι Έλληνας αυτή τη στιγμή.
Έχω μόλις επιστρέψει από την Ελλάδα. Σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.  Μια καχεξία και απελπισία, αναμεμιγμένη με την πολιτική αφύπνιση που ακολουθεί μεγάλα γεγονότα και προκαλεί ευφορία.  Ξαφνικά, οι χαμηλοί μισθοί και η δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών, από ατομικό πρόβλημα του καθενός, απέκτησαν κοινό πολιτικό περιεχόμενο.  Ορισμένοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν.  Άλλοι να ρίξουν την κυβέρνηση.
Μια αναγκαία αντιασφυξιογόνα μάσκα κρέμεται σε πολλά σπίτια, ως ανάμνηση των διαδηλώσεων των 28 και 29 Ιούνη, οπότε το κοινοβούλιο υπερψήφισε το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Δ εν νομίζω ότι έχω βρεθεί παλιότερα σε χώρα όπου όλοι μα όλοι που συνάντησα να συμφωνούν.  Είναι όλοι αγανακτισμένοι με το ευρώ, με τη Γερμανία, με την κυβέρνησή τους και με τους εαυτούς τους που την ψήφισαν.  Ύστερα από μια βδομάδα στην Αθήνα, μπορώ να πω ότι αν ήμουν Ελληνίδα, θα ήμουν κι εγώ αγανακτισμένη.
Αυτά που μαθαίνουμε για την Ελλάδα από τις σουηδικές εφημερίδες είναι πάνω κάτω ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Άντρες Μπόρι, έχει δηλώσει ότι «οι Έλληνες βγαίνουν στη Σύνταξη στα 40». Στο άρθρο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ελλάδα» της 17/6 στην Dagens Nyheter γραφόταν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα».  Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν τόσο πολύ καιρό διακοπές.  Όλα αυτά καρυκευμένα με τη συνηθισμένη μπούρδα περί ενός τεράστιου και μη αποτελεσματικού κράτους.  Τώρα θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους δανείσει ακόμα περισσότερα χρήματα, αυτό θα μπορούσε να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα, άρα γιατί διαμαρτύρονται;   
Τι τραγικός αχταρμάς παραπληροφόρησης!  Και τι τραγική έλλειψη αλληλεγγύης προς μία χώρα που οφείλουμε τώρα να υποστηρίξουμε!  Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 803 ευρώ. Το πραγματικό όριο ηλικίας δεν είναι τα 40 χρόνια, όπως ισχυρίζεται ο Άντερς Μπόρι, αλλά τα 61,4.
Πρόκειται δηλαδή για έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και ταυτόχρονα πιο χαμηλά αμειβόμενους λαούς της Ευρώπης.  Όμως έχουν μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από κάποια αμιγώς δικιά της μεγάλη παραγωγή. Και μια χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο. Όπου ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος ενώ το κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του ούτε τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες.  Και το οποίο, ως επιστέγασμα όλων, βρίσκεται στη θηλιά του ευρώ.
Κάθε εθνικό νόμισμα μπορεί να παρομοιαστεί με ενα ρούχο.  Κάθε χώρα φορούσε μέχρι πρότινος το ρούχο που της ταίριαζε.  Μπορούσε να το στενέψει και να το φαρδύνει αν ήταν ανάγκη.  Για παράδειγμα, μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της σε περίοδο κρίσης, ή να αυξομειώνει τα επιτόκια ανάλογα με τι ανάγκες της.  Όταν όμως εισήχθη το ευρώ, όλες οι χώρες επρεπε ξαφνικά να φορέσουν τα ίδια ρούχα.  Μόνο που τα μέτρα των ρούχων πάρθηκαν για να ταιριάζουν σε ορισμένες μόνο χώρες – όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία.  Για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, το εν λόγω κουστούμι δεν ταίριαζε.
Η Ελλάδα κυβερνάται για δεκαετίες από δύο «δυναστείες» – τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, με δύο οικογένειες στην κορυφή, μία στο κάθε κόμμα.  Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πάρει μεγάλα δάνεια, αλλά λίγοι ξέρουν τι δρόμο πήραν τα χρήματα των δανείων.  Πολλά από αυτά έχουν εξαφανιστεί στη διαφθορά και σε σκοτεινά συμβόλαια. Λέγεται ότι η κατασκευή ενός δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι στις
υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρεμβάλλονται πάρα πολλοί μεσάζοντες. Ο λαός δεν θέλει να πληρώνει φόρους μιας και δεν παίρνει τίποτα ως ανταπόδοση από το κράτος.  Ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων πηγαίνει στη στήριξη μιας κρατικής γραφειοκρατίας που υπάρχει για να εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της.  Ταυτόχρονα οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες αποτελούν πονεμένη ιστορία για τον κόσμο.  Ένας ασθενής πρέπει να
πληρώσει φακελάκι στο γιατρό για να τον φροντίσει, ενώ οι Έλληνες μαθητές χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα για να ανταποκριθούν στις σχολικές εξετάσεις.  Και μέσα σ’ όλα αυτά, ήρθε η οικονομική κρίση το 2008.  Η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τον τουρισμό, επλήγη ακόμα πιο σκληρά.
Υπό άλλες συνθήκες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα για βγει η χώρα από την κρίση.  Όμως μετά την εισαγωγή του ευρώ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.  Η Ελλάδα περιορίζεται από το κουστούμι της το οποίο δεν μπορεί να βγάλει.  Κι έτσι το κουστούμι καταστρέφεται – μόνο που αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί, καθώς το ίδιο φοράνε και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Είναι προτιμότερο λοιπόν να πετσοκοφτεί αυτός που το φοράει.
Αυτό ονομάζεται «εσωτερική υποτίμηση» και σημαίνει απλά ότι αντί να υποτιμηθεί η αξία του νομίσματος περικόπτεται το εισόδημα του λαού.  Κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες κρατικοί γραφειοκράτες εβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο.  Οι μισθοί θα συμπιεστούν και μεγάλα τμήματα γης θα ιδιωτικοποιηθούν.  Παραλίες, αεροδρόμια, εθνικές οδοί και κατά το ήμισυ όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουληθούν.
Στην πλατεία Συντάγματος κυκλοφορεί μια φήμη ότι η Ακρόπολη θα εξαγοραστεί από μια γερμανική εταιρεία.  Έμενα στο σπίτι κάποιων νέων που ανήκουν στη «γενιά των 700 ευρώ». Σύντομα θα μεταμορφωθούν στη «γενιά των 500 ευρώ».  Είναι στην ηλικία μου – 30 Χρονών και πάνω – όχι τόσο νέοι τελικά, όμως νιώθουν πιο νέοι απ’ ότι είναι καθώς ακόμα αναρωτιούνται τι θα κάνουν στο μέλλον.  Κανείς τους δεν έχει παιδιά.  Το να κάνουν παιδιά είναι κάτι αδιανόητο γι’ αυτούς.  Είναι μορφωμένοι, έχουν πολλά χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών στο ενεργητικό τους, όμως  δουλεύουν ευκαιριακά ως διακοσμητές γάμων.  Ο ασφαλέστερος τρόπος να βρουν μια σταθερή δουλειά ήταν παλιότερα δια μέσου του κράτους, όμως αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει.  Η κατάσταση αυτή δεν είναι εντελώς άγνωστη.  Το ίδιο ισχύει για τη γενιά μας σε όλη την Ευρώπη.  Μόνο που στην Ελλάδα συμπιέζονται επιπλέον οι μισθοί μέχρι το κατώτερο όριο, με πρόσχημα την κρίση.
Στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται κάθε απόγευμα συνέλευση.  Όταν βρέθηκα εκεί στα μέσα του Ιούλη, ο αρχικός ενθουσιασμός είχε κάπως υποχωρήσει.  Οι συμμετέχοντες δεν ήταν πια χιλιάδες, παρά εκατοντάδες.  Ο καθένας μπορούσε να πάρει το λόγο και να μιλήσει ενώ τα θέματα ήταν διάφορα: από προτάσεις για γενική απεργία μέχρι εκκλήσεις να μην κλέβονται αντικείμενα από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία.  Ορισμένες ελληνικές λέξεις στριφογυρίζουν επίμονα στο μυαλό μου.  Μία από αυτές είναι ο «Ισημερινός», που σημαίνει Εκουαδόρ.  Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ήταν ένας μεγάλος ήρωας για την πλατεία.  Τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Εκουαδόρ και της Αργεντινής: να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους.  Ένας στους τέσσερις θέλει να φύγει η χώρα από το ευρώ.  Αυτό που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι εξοργισμένοι με ένα αναγκαίο κακό – παρά με ένα μη αναγκαίο κακό.
Το πακέτο στήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα δεν επιλύει την κρίση, παρά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα σ’ αυτήν.  Αντί να γίνουν επενδύσεις στην ύπαιθρο, να φτιαχτεί κάποια παραγωγή που να μην βασίζεται στον τουρισμό, να χτιστεί κράτος πρόνοιας και να γεμίσει ο λαός αισιοδοξία, περικόπτονται τα εισοδήματα του κόσμου.
Το ΔΝΤ, διαβόητο για τις πολιτικές λεηλασίας του στον τρίτο κόσμο, τα μάζεψε και έφυγε από τη Λατινική Αμερική.  Τώρα κατασπαράσσει τα άκρα της Ευρώπης.  Θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί;
(Ευχαριστούμε τον φίλο VZ για τον κόπο να μεταφράσει και να μας στείλει το άρθρο)

Τα σχόλια είναι περιττά.- Βασικός μισθός: 162,812,00 ευρώ - Κινητή τηλεφωνία: 46.319,34 ευρώ!


Πολιτικό γραφείο Αντιπροέδρου της κυβέρνησης:
162. 812,00 ευρώ βασικός μισθός - 46.319,34 ευρώ για κινητή τηλεφωνία. με υπογραφή, μάλιστα, Παπανδρέου!
Μία αδιάκριτη ερώτηση..
1. Δείτε τα «συνημμένα» και συγκρίνετε, αν αυτά που «τρώτε» εσείς σχετίζονται με αυτά που «τρώει» αυτός που λέει ότι «μαζί τα φάγαμε».
. Και ακόμα μία.
2. Με τα έξοδα του κινητού του, πόσες οικογένειες ή συνταξιούχοι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να βολευτούν;
Τώρα, βέβαια, θα μπορούσε να μας πει και «λαϊκιστές».

ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

                  «ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»
          
                 Του συνεργάτη μας ΜΟΥΝΤΟΥΡΗ ΑΝΔΡΕΑ
                                 Συνταξιούχου εφοριακού.
                          e-mail: a.moudouris@gmail.com

           Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας έστειλε το μήνυμα: «Κανείς δεν νομιμοποιείται να πειράξει μια μικρή ή μία μεσαία σύνταξη».
……. Από το στόμα σου αγαπητέ Χρήστο και στου Ευάγγελου τ’αφτί, αν και πιστεύω πως το αφτί του χοντρούλη δεν ιδρώνει και πολύ, άλλα μας έλεγε κάποτε κι άλλα μας κάνει τώρα. Μας έχει στριμώξει στη γωνία και μας αναγκάζει σε συνεχείς κάμψεις. Αφού να φανταστείς, από τη μια η αναγκαστική δίαιτα από την άλλη η γυμναστική έχουμε γίνει όλοι μας μοντελάκια. Αδιαμαρτύρητα σκύβουμε και ξανασκύβουμε κι άχνα δεν ακούγεται………μα θα μου πείτε πονούν τα παλικάρια ;
Θυμήθηκα τον πρώην Υπουργό των Οικονομικών, τον καημένο το Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που πέσαμε όλοι μας πάνω του, και πήγαμε να τον «φάμε» τον άνθρωπο. Που να ξέραμε όμως οι δύστυχοι, πως « η αχλάδα πίσω έχει την ουρά ».
Που να ξέραμε πως σε λίγο καιρό θα περπατάμε στους δρόμους και θα παραμιλάμε τραγουδώντας το λαϊκό άσμα :  « βαδίζω και παραμιλώ μ’ αυτή τη συμφορά μου » και θα επαναλαμβάνουμε και το ρεφρέν :  « Αχ ! Αμάν αμάν αμάν…… « κάθε πέρσι και καλύτερα ». Μέχρι που να φθάσουμε εκεί πίσω στις 10ετίες του 50 και του 60, τότε που δουλεύαμε ήλιο με ήλιο για να εξοικονομήσουμε τη «μαμαλίγκα» για τη φαμίλια. Αλλά κι αυτός ο Παπακωνσταντίνου ρε παιδί μου, κάθε φορά που ανακοίνωνε τα νέα μέτρα της ΤΡΟΙΚΑ μας «έκοβε τη χολή». Λέγονται αυτά τα πράγματα, έτσι απότομα ;  Χρειάζεται να έχεις τον τρόπο σου !  Δε βλέπετε τον Ευάγγελο ;  Αυτός μάλιστα ! Και ρητορική δεινότητα διαθέτει και περισσότερο επικοινωνιακός είναι, άσε κάθε φορά, που όταν πρόκειται να ανακοινώσει και κάποιο νέο χαράτσι, δε μας το σερβίρει έτσι ξεροσφύρι αλλά τα γαρνίρει με ατράνταχτα……
επιχειρήματα, όπως, προκειμένου να προχωρήσουν σε απολύσεις στο Δημόσιο και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ξέρετε τι είπε ;  Υπάρχει πλεονάζον δυναμικό και στον ευρύτερο και στον στενό δημόσιο τομέα και πως η Ελλάδα είναι μία Μερσεντές
που μπορεί να τρέξει με 200 χλμ. την ώρα, αλλά τρέχει μόνο με 40, επειδή έχει λάσπη στη μηχανή της. Έχει δίκιο ο κ. Υπουργός. Πράγματι υπάρχει πλεονάζον δυναμικό στο Δημόσιο και η Ελλάδα είναι μία Μερσεντές, μόνο που εγώ διαφωνώ σε δυό σημεία. Η μηχανή της Μερσεντές δεν έχει λάσπη, φταίει, ότι είναι παλιό μοντέλο, είναι του 1981, έχει δουλευτεί τόσο πολύ από κάτι αετονύχηδες……που τα πιστόνια της λασκάρουν και χρειάζεται ρεκτιφιέ. Όσο για το πλεονάζον δυναμικό εγώ φταίω γι’ αυτό ;  Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών οι Κυβερνήσεις σας δεν προσέλαβαν 250.000 συμβασιούχους και το 2004, όταν ανέλαβε ο κ. Καραμανλής τη διακυβέρνηση της χώρας αντί να στείλει όλους αυτούς τους γλειψιματίες πίσω από εκεί που ήλθαν, έτρεξε και Κείνος να μονιμοποιήσει τους περισσότερους απ’ αυτούς για να μη χάσει την πελατεία ; Τότε η Μερσεντές ,πώς να μη γίνει «σακαράκα» ;

«ΠΙΑΣΑΜΕ ΠΑΤΟ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, όταν διαμηνύει στην Κυβέρνηση και στην ΤΡΟΙΚΑ, ότι στην ύφεση δεν αυξάνεις τους φόρους έχει απόλυτα δίκιο. Έχει επίσης δίκιο, όταν παραπέμπει για την ορθότητα του ισχυρισμού του στον οποιονδήποτε πρωτοετή φοιτητή των οικονομικών. Όμως η εμπειρία από την τελευταία κυβέρνηση της δικής του παράταξης δείχνει, ότι το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο. Το Καλοκαίρι του 2008 ο τότε υπουργός οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης δεν είπε από το βήμα της Βουλής το ανεπανάληπτο « πιάσαμε πάτο στα έσοδα ! ».
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕ- Δ.Ο.Υ. χαρίστηκαν στις 50.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας την 4ετία  (2005-2009) εννέα (9) δις. ευρώ από τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των νομικών προσώπων από 35% σε 25%. Επίσης πολλά κρατικά έσοδα χάθηκαν με την αυτοτελή φορολόγηση των Γονικών Παροχών και Κληρονομιών με το Ν. 3634/2008, ο οποίος όριζε ενιαίο αναλογικό φορολογικό συντελεστή 1%. Δηλαδή, τον Λάτση και μένα μας φορολογούσαν με τον ίδιο φορολογικό συντελεστή. Το μεγαλείο της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επανέφερε το προηγούμενο καθεστώς με τις φορολογικές κλίμακες Α΄, Β΄. και Γ΄κατηγορίας και με προοδευτικούς φορολογικούς συντελεστές. Το αφορολόγητο όριο από 95.000 ευρώ έγινε 150.000 ευρώ. Πιστεύω, πως στη φορολογία Κεφαλαίου έγινε πολλή καλή δουλειά.
Πάντως εγώ προσωπικά σαν εφοριακός και με την εμπειρία στο χώρο 35 χρόνων, για τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας  από 35% σε 25% την 4ετία (2005-2009), θα συμφωνούσα απόλυτα και θα πρότεινα ακόμη και την κατάργηση του φόρου νομικών προσώπων, γιατί σύμφωνα με τους κανόνες της Δημόσιας Οικονομικής ο φόρος δεν έχει μόνο ταμιευτικό σκοπό, να μαζευτούν δηλαδή χρήματα για την κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού, αλλά μέσω του φόρου ασκείται επί πλέον οικονομική και κοινωνική πολιτική. Τυχόν ελάφρυνση από τη φορολογία, θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις ν’ ανακάμψουν, κι αυτό θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα στην απασχόληση και στην ανάπτυξη, έπειτα και το Δημόσιο δε θα έχανε ούτε ένα ευρώ, εάν τα κέρδη των επιχειρήσεων επενδύονταν εντός των ορίων της ελληνικής επικράτειας. Όταν γίνονται νέες επενδύσεις και αυξάνεται η απασχόληση, το Δημόσιο εισπράττει έσοδα από άλλους φόρους, όπως φόρο εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, Φ.Π.Α. από τη διακίνηση και εμπορία  αγαθών και παροχή υπηρεσιών, Φ.Π.Α. και Φ.Μ.Α, κλπ, από την κατανάλωση του εισοδήματος των εργαζομένων κ.ο.κ.
Όμως, στην Ελλάδα συμβαίνει πολλές φορές, τα κέρδη ορισμένων ατόμων ή επιχειρήσεων να κατατίθενται σ’ Ελβετικές  τράπεζες ή να επενδύονται στο εξωτερικό, ενώ πολλές επιχειρήσεις δολίως να οδηγούνται στη χρεοκοπία αφού προηγουμένως έχουν εκποιήσει τα στοιχεία του ενεργητικού τους ,αφήνοντας ακάλυπτους τους πιστωτές και δανειστές τους.
Επειδή λοιπόν η ελληνική πραγματικότητα μου δίδαξε, ότι βρισκόμαστε σε μια χώρα. Όπου κυριαρχεί η υπερβολή, η ασυδοσία, ο άκρατος κομματισμός, η προχειρότητα.
Η « εμπορική πίστη » καθημερινά δοκιμάζεται. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ φορολογούσης Αρχής και φορολογουμένων (δεν υπήρξε ποτέ ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, έστω 5ετίας) και το χειρότερο τα βασικά ιδεώδη και οι αρχές της Δημοκρατίας μας παραβιάζονται βάναυσα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα έλλειμμα, το οποίο επιδρά δυσμενώς στην πολιτική, οικονομική  και κοινωνική μας ζωή. Γι’ αυτό λοιπόν δεν συναινώ στη μείωση της φορολογίας των νομικών προσώπων και θα πρότεινα την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, αυτοί που επί σειρά ετών πλούτισαν στις πλάτες των εργαζομένων, βοηθούμενοι από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες ενθάρρυναν την φορολογική ασυδοσία, τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή.
Πρόσφατα ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να μειωθεί το χρέος της χώρας του πρότεινε την επιβολή φόρων 1,5 τρις. Δολαρίων, που θα επιβαρύνουν κυρίως τους εύπορους Αμερικάνους.
Στη χώρα μας λοιπόν είναι σωστό και δίκαιο να την πληρώνουν πάντα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ;  Πόσο άλλο ν’ αντέξουν ; 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ο Νίτσε εξηγεί τον ευρωπαϊκό ανθελληνισμό.. «Γιατί μισούν τους Έλληνες»

 

   Πιο επίκαιρος από ποτέ είναι ο Φρειδερίκος Νίτσε, αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς φιλοσόφους και συγκεκριμένα ένας από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλοσόφους. Στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Η Γέννηση της Τραγωδίας» (1872) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15, ο Νίτσε κάνει μία ιδιαίτερα μνεία στο ελληνικό έθνος αποδεικνύοντας ότι ο Νίτσε είναι πολύ μπροστά από την εποχή του. 
         Η στάση ορισμένων κύκλων στην Ευρώπη απέναντί μας σε συνδυασμό με τη δυσπιστία που υπάρχει γύρω από τους Έλληνες έχει προβληματίσει κατά καιρούς και τους πιο αυστηρούς κριτές μας. 
       «Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και φοροφυγάδες» είναι μερικά μόνο από τα κοσμητικά σχόλια που ακούγονται διεθνώς τους τελευταίους μήνες κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται γιατί τόσο μένος γύρω από ένα λαό με μία λαμπρή ιστορία και ένα αξιοζήλευτο πολιτισμό. 

       Ο φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε δίνει μία ξεχωριστή απάντηση... Διαβάστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:

ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΗΜΕΡΙΔΑ



  Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) οργανώνει ημερίδα με θέμα: «Πολεμώντας τη Λευχαιμία. Δωρεά Μυελού των Οστών», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.
  Ομιλία από την κ. Χριστίνα Σκιαδά. Προβολή video ενημερωτικού και μαρτυρίες Δοτών Μυελού των Οστών. Μετά το πέρας της ομιλίας θα πραγματοποιηθεί συλλογή δειγμάτων και ένταξη δοτών στην παγκοσμία τράπεζα.
  Πρέπει όλοι μας να είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε την προσπάθεια του Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών. Ας αγκαλιάσουμε όλοι την εκδήλωση αυτή.
Φ. Κ.

Θα αποκατασταθεί το Γυμνάσιο Γαβαλούς

Την υπογραφή τριμερούς προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ Δήμου Αγρινίου, Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την προώθηση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς στο Διδακτήριο του Γυμνασίου Γαβαλούς», αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου.
Το έργο, προϋπολογισμού 1.172.000,00 ευρώ, είχε δημοπρατηθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, αλλά δεν προχώρησε λόγω αδυναμίας  χρηματοδότησής  του από πιστώσεις του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Με την υπογραφή της  προγραμματικής σύμβασης θα κινηθούν οι διαδικασίες για την ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του και να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από σεισμούς.
 Σε δήλωσή του ο κ. Παύλος Μοσχολιός, επεσήμανε ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει έντονο πρόβλημα έλλειψης σχολικών υποδομών και για το λόγο αυτό θα εξαντλήσει με τις υπηρεσίες του κάθε δυνατότητα μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή σχολικών μονάδων.

Συνεχίζεται η Συν-κοινωνία

      Τη συνέχιση της δημοτικής συγκοινωνίας, με επιδότηση του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ από το Δήμο Αγρινίου, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του (Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου), μετά από πρόταση του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού.
     Σύμφωνα με την απόφαση, σε σύμβαση που θα υπογραφεί ανάμεσα στο Δήμο Αγρινίου και το Αστικό ΚΤΕΛ, θα συνεχιστούν τα δρομολόγια των γραμμών Μ1 και Μ2 με κάλυψη της διαφοράς του κόστους λειτουργίας των γραμμών από το Δήμο Αγρινίου.

Aποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

Την ένταξη του έργου αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) των Δημοτικών Ενοτήτων Μακρυνείας, Αρακύνθου, Θεστιέων και Παράβολας, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» με προϋπολογισμό 614.000 ευρώ, εξασφάλισε ο Δήμος Αγρινίου.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

τι παίρνουν οι ...χαμηλόμισθοι Έλληνες βουλευτές

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 
(τα ζαρζαβατικά αυγά και γιαούρτια είναι έξτρα )

1. Μηνιαίος μισθός
6.100 ευρώ!
2. Σύνταξη μετά από 4 χρόνια βουλευτικής θητείας. Ποσό
σύνταξης μηνιαίως 4.880 ευρώ.
3. Για συμμετοχή σε επιτροπές,
250 ευρώ την ώρα.
4. Οι βουλευτές της επαρχίας παίρνουν το μήνα
1.000 ευρώ για ενοίκιο.
5. Όλοι οι βουλευτές παίρνουν άπαξ
1.500 ευρώ για οργάνωση γραφείου και 1.000 ευρώ τις...
γιορτές λόγω αυξημένης επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους τους. Το Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας είναι ξεχωριστά…!!!
6. Δικαιούνται
104 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως δωρεάν και ….
απεριόριστες μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ.
7. Πολυτελές αυτοκίνητο, δωρεάν καύσιμα με επίδομα
600 ευρώ το μήνα, ένα χωροφύλακα για φρουρό, 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και ένα στο σπίτι, σταθερό, όλα δωρεάν.
8. Απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας για όποιο αδίκημα διαπράξουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως βουλευτές.
9. Δεν πληρώνουν φόρο για ένα μέρος του μισθού ή της συντάξεως.
10. Δικαιούνται γραμματειακή υποστήριξη για
4 υπαλλήλους και 1 επιστημονικό συνεργάτη. (Όλους αυτούς τους πληρώνει το Δημόσιο).
11. Δικαιούνται άτοκα
δάνεια ως βουλευτές και ως επαγγελματίες.
12. Δωρεάν γυμναστήριο, σάουνα, νηπιαγωγείο για τα παιδιά τους.
13.
Τηλεφωνική ατέλεια.
14. Δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους.
15.
Δωρεάν διόδια.
16. Δωρεάν εισιτήρια, ξενοδοχεία, γεύματα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό ως μέλη επιτροπών κλπ…

Κοινώς ... Γιάννης κερνάει Γιαννάκης πίνει!

O sir Βασίλειος Μαρκεζίνης στο Αγρίνιο


O sir Βασίλειος Μαρκεζίνης θα έρθει στο Αγρίνιο. Ο πολυσυζητημένος ακαδημαϊκός με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ», θα μιλήσει στο Παπαστράτειο Μέγαρο την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011 στις 20:00
Την ομιλία του οργανώνουν η Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας, ο Ροταριανός Όμιλος Αγρινίου, το Βιβλιοπωλείο «Η Λέσχη του Βιβλίου» και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη.
Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1944 και είναι γιος του πολιτικού Σπύρου Μαρκεζίνη. Έλαβε από τη Νομική Αθηνών το πρώτο του πτυχίο με βαθμό 10 και το πρώτο του διδακτορικό με άριστα. Είναι τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν. Διετέλεσε τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου ίδρυσε και διεύθυνε από το 2001 έως το 2007 το Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου, όπως επίσης και του Πανεπιστήμιου του Λάïντεν (Ολλανδίας) και του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 1995 ως το 2001 το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου. Επιπλέον, έχει διδάξει σε είκοσι πέντε Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, έχει συγγράψει τριάντα τρία βιβλία και πάνω από εκατόν τριάντα νομικά άρθρα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα έργα του έχουν μεταφρασθεί στα γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά και κινεζικά. Είναι Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, αντεπιστέλλον Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και της Ακαδημίας Αθηνών, ξένος Εταίρος της Βελγικής, της Ολλανδικής και της Ιταλικής Ακαδημίας (Academia dei Lincei), όπως επίσης και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δικαίου. Από το 1997 φέρει τον τίτλο του Επίτιμου Συμβούλου της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας (Queen’s Counsel), ενώ από το 2000 είναι Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος του Πρώτου Προέδρου του Γαλλικού Ακυρωτικού (Cour de Cassation). Από το 2007 είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».
Έχει τιμηθεί με υψηλότατες διακρίσεις, όπως είναι ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από την ελληνική πολιτεία (2000), ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής από την Ιταλία (2002), Tαξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας, 2004, ο Μεγαλόσταυρος του Εθνικού Τάγματος της Aξίας από την Γαλλία (2006), καθώς και ο Aνώτερος Ταξιάρχης μετά Ταινίας και Αστέρος από την Γερμανία (2005). Το 2005 έλαβε τον τίτλο του Ιππότη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για τις εξαίρετες υπηρεσίες που έχει προσφέρει στις διεθνείς νομικές σχέσεις, έτσι λοιπόν στη Βρετανία φέρει τον τίτλο Sir.