GAIA

GAIA

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Φτιάξε μόνος σου «Απορρυπαντικό πλυντηρίου»




Η συμβουλή της γιαγιάς, ΣΑΠΟΥΝΙ!
Μια λύση για να προσαρμόσουμε την ¨παλιά¨ συνταγή στα νέα  και σύγχρονα δεδομένα, δηλαδή ένα απορρυπαντικό πλυντηρίου με σαπούνι! 
Είναι σαφώς υγιεινότερο από τα κοινά απορρυπαντικά που κυκλοφορούν, είναι κατάλληλο ακόμα και για ευαίσθητα δέρματα, προσφέρει εξοικονόμηση χρημάτων, καθαρίζει μια χαρά, είναι οικολογικό , η διαδικασία παραγωγής του είναι πανεύκολη! 


ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
(μαγειρική σόδα, σόδα πλυσίματος, βόρακας, τριμμένο σαπούνι) 
1 1/2 κούπα βόρακας 
1 κούπα μαγειρική σόδα 
1 κούπα σόδα πλυσίματος 
2 κούπες λευκό τριμμένο σαπούνι 
30 στ αιθέριο έλαιο λεβάντας(προαιρετικά) 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η διαδικασία, όπως υποσχέθηκα είναι απλή, επειδή είναι όλα σε σκόνη τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και το αιθέριο έλαιο και ανακατεύουμε πολύ καλά, αν θέλουμε πολύ καλή ανάμειξη(που θέλουμε!) κοσκινίζουμε τα υλικά μας.  ΠΡΟΣΟΧΗ καλό θα είναι αυτή την ανάμειξη να την κάνουμε έξω και να μην εισπνέουμε τα συστατικά μιας και “σηκώνουν σκόνη”, όσο και φιλικά προς το περιβάλλον μπορεί να είναι τα συστατικά μας δε νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να εισπνεύσουμε σαπουνάκι! Φυλάμε σε ένα ταπεράκι, κουτάκι ή ότι άλλο μας βρίσκεται τέλος πάντων που να κρατάει το προϊόν μας  χωρίς υγρασία. Τέλος φτιάχνουμε και μια χειροποίητη ετικετούλα! 
Βάζουμε 2κουταλιές σούπας γεμάτες για πεντάκιλο πλυντήριο, η δοσολογία εξαρτάται από την ποσότητα των ρούχων και πόσο βρόμικα είναι, αλλιώς προσαρμόζουμε κατάλληλα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
-Η μαγειρική σόδα είναι αυτή που χρησιμοποιούμε και στο φαγητό μας, υπάρχει στο σουπερμάρκετ. 
-Η σόδα πλυσίματος  ΔΕΝ χρησιμοποιείται στα τρόφιμα, μόνο στο πλύσιμο. 
-Η σόδα πλυσίματος και ο βόρακας υπάρχει σε σούπερ μάρκετ αλλά όχι σε όλα, ρωτήστε στο ίδιο το κατάστημα, αλλά και σε αρκετά φαρμακεία 

-Το λευκό (υπόλευκο έως ελαφρά πρασινίζων δλδ!) σαπούνι υπάρχει σε όλα τα σουπερμάρκετ, σε τριμμένη μορφή αλλά και σε μορφή μπάρας, που είναι και οικονομικότερη (μπορείτε να τη τρίψετε στο τρίφτη!). Μόνο λευκό σαπούνι για το πλυντήριο. 
-Για λεκέδες που επιμένουν πριν βάλουμε στο πλυντήριο, τρίβουμε το λεκέ με μια μπάρα σαπουνιού επιτόπου. 
-Με το συγκεκριμένο απορρυπαντικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοινό μαλακτικό αλλά ακόμα καλύτερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκό ξύδι (3/4κούπας λευκό ξύδι 1/4 απιονισμένο νερό 15 στ αιθέριο έλαιο λεβάντας)-κανονικά στη θήκη του μαλακτικού- Το ξύδι, αφού στεγνώσουν τα ρούχα ΔΕΝ μυρίζει, μένει μόνο μια απαλή μυρωδιά από τη λεβάντα. 
-Για λευκότερα λευκά βάζουμε μαζί με το απορρυπαντικό μας 1κγ γεμάτη σόδα πλυσίματος και στη θήκη του μαλακτικού βάζουμε χυμό λεμονιού. Έπειτα απλώνουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν στο ήλιο. 
-Μια φορά το μήνα κάνουμε μια έξτρα πλύση σε ένα γρήγορο πρόγραμμα, με χλιαρό νερό (40 βαθμούς) και στη θέση του μαλακτικού γεμίζουμε έως πάνω με ξύδι. Θα το κάνει να αστράφτει από καθαριότητα! 
 http://naturallyhandmade.wordpress.com/2012/03/30/απορρυπαντικό-πλυντηρίου/