GAIA

GAIA

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Τρόμαξαν ακόμα και οι πολιτικοί αρχηγοί από τα νέα μέτρα



Το πακέτο των μέτρων που παρουσίασαν χθες διεξοδικά οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τρόμαξε τους πολιτικούς αρχηγούς με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί νέα συνάντησή τους την Δευτέρα.

Στις προτάσεις των δύο υπουργών περιλαμβάνονταν οριζόντια μέτρα και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα οποία αργότερα ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε «φωτιά και λάβρα».
Τα μέτρα κρίθηκαν από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τόσο επώδυνα που αρνήθηκαν να συζητήσουν διεξοδικά το πακέτο και αποφάσισαν να αναβάλλουν τις αποφάσεις για τη Δευτέρα.
Ολη η προσπάθεια των πολιτικών αρχηγών θα στραφεί στο να μη θιγούν περαιτέρω οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Σύμφωνα με ....... πληροφορίες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις διαρροές των μέτρων στον Τύπο πριν αυτά αποφασιστούν και τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείται αρνητικό κλίμα στην κοινωνία.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει σήμερα συνάντηση με τους συνεργάτες του προκειμένου να καταλήξει στη θέση που θα κρατήσει απέναντι στο ζήτημα. Στις χθεσινές δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «ούτε οριζόντια μέτρα, ούτε πρόσθετα πέραν των προβλέψεων του προυπολογισμού». Στόχος του κ. Βενιζέλου, τον οποίο εξήγησε χθες στους ομολόγους του, είναι να ζητηθεί επειγόντως από την τρόικα να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα κατά 2 έτη ώστε τα επώδυνα μέτρα να διαχυθούν σε βάθος χρόνου. «Χωρίς την επιμήκυνση θα υπάρξει αδιέξοδο» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος, μάλιστα, στον κατάλογο των μέτρων που παρουσίασαν οι δύο υπουργοί έκανε λόγο για «τεχνικές λεπτομέρειες που όμως έχουν κοινωνικές επιπτώσεις» προιδεάζοντας έτσι για την σκληρότητά τους.
Ο κ. Βενιζέλος θα έχει σήμερα συνάντηση με την Τρόικα και θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί εκεί το θέμα της επιμήκυνσης, μετ’επιτάσεως, το οποίο δεν αποκλείεται να τεθεί ως όρος sine qua non προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί να υπάρξει απόλυτη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών «χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις» για τη συμφωνία με την τρόικα αλλιώς, όπως λέει, «το πρόγραμμα δεν βγαίνει».
Στις δηλώσεις του και ο κ. Κουβέλης ήταν σαφής. «Η οικονομική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη αλλά και η κοινωνία από την άλλη πλευρά δεν αντέχει άλλο να ματώνει. Αγωνιζόμαστε να βρούμε λύσεις και να κάνουμε παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι δίκαιες» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί «αναμφισβήτητα την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο μείζον πολιτικό επίπεδο επιδιώκουμε τη συνολικότερη αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης».

Πολιτικό κόστος
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αντιλαμβάνονται ότι το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο για τα κόμματά τους αν συναινέσουν εύκολα σε περικοπές και μειώσεις που θα είναι επώδυνες για μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Ο κ. Βενιζέλος ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών είχε συνυπογράψει τα σκληρά μέτρα και επέβαλε το δημοσιονομικό πρόγραμμα που η κυβέρνηση καλείται σήμερα να εφαρμόσει επιχειρεί τώρα να πάρει αποστάσεις από το δικό του κυβερνητικό παρελθόν και να αφήσει στον Πρωθυπουργό την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά και το πολιτικό κόστος. Γι’αυτό προσπαθεί να οικοδομήσει ένα πιο «αριστερό» προφίλ ζητώντας τη δημοσιονομική επιμήκυνση και αρνούμενος να συναινέσει σε αποφάσεις που θα είναι επώδυνες για τους πολίτες.
Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης δεν θέλει να ταυτιστεί ως «πρόθυμος» με αντιλαϊκά μέτρα και περικοπές. Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ υπάρχει ήδη κλίμα αμφισβήτισης για την κυβερνητική συμμετοχή του κόμματος και φοβάται ότι θα δημιουργηθεί μέτωπο εναντίον του αν από το φθινόπωρο οι περικοπές και τα επώδυνα μέτρα οδηγήσουν σε λαική διαμαρτυρία.
Έτσι ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται μόνος να οδηγεί αναγκαστικά τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση των περικοπών και των επώδυνων μεταρρυθμίσεων. Στη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των τριών κομμάτων θα προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, θα διευρύνει τον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων, θα κάνει ταχύτερα τη συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών, θα περιστείλει τη φοροδιαφυγή και θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες «από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μέχρι το τελευταίο δημόσιο κονδύλι».

iefimerida