GAIA

GAIA

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Θάνατος ηλικιωμένου απο κρούσμα Δάγγειου πυρετού . Οι ειδικοί κρατούν επιφυλάξεις




Αίσθηση και εύλογη ανησυχία προκάλεσε στο Αγρίνιο η διακίνηση της πληροφορίας πως 84χρονος, κάτοικος  στο δήμο Αγρινίου, απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο των Πατρών από σύνδρομο αιμορραγικού πυρετού και σηπτικού σοκ. Η ανησυχία βασίστηκε στην επίσημεη  ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ πως στον ασθενή υπήρξαν εργαστηριακές ενδείξεις πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δάγγειου πυρετού. Γίνεται λόγος δηλαδή επανεμφάνισης του Δάγγειου πυρετού, κρούσμα του οποίου εμφανίστηκε για τελευταία φορά την περίοδο 1927-28.
Ωστόσο οι πληροφορίες αυτές αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αιτωλοακαρνανίας. Ο 84χρονος που διαμένει σε Τοπικό Διαμέρισμα του δήμου Αγρινίου, είχε επισκεφθεί τον Δεκαπενταύγουστο το Νοσοκομείο Αγρινίου, όμως η κατάσταση του επιδεινώθηκε και διακομίσθη σε Νοσοκομείο της Πάτρας.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, γιατρός βιοπαθολόγος – υγειονολόγος,  Νίκος Φατούρος αναφέρει πως η Υπηρεσία του αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο περιστατικό ως πιθανό κρούσμα ,όμως εκφράζει πολλές επιφυλάξεις για το αν ο θάνατος του 84χρονου προήλθε απο  Δάγγειο πυρετό. «Τι θα πει εργαστηριακές ενδείξεις; Η κλινική του εικόνα ποιά ήταν ; Μήπως υπήρχε άλλο νόσημα που δεν το έλαβαν υπόψη ;» αναρωτιέται ο κ.Φατούρος. Υπογραμμίζει παράλληλα: «Μπορεί να έχασε την ζωή του από  αιμορραγικό πυρετό αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι… Εγώ κρατώ τις επιφυλάξεις μου και ελπίζω να επιβεβαιωθώ. Παρ’όλα αυτά εμείς σαν υπηρεσία το λαμβάνουμε ως πιθανό κρούσμα και θα κάνουμε ότι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις .Υπακούμε στο δελτίο Τύπου του ΚΕΕΛΠΝΟ και από απόψε  ξεκινήσαμε επιδημιολογική διερεύνηση στην περιοχή και ότι  άλλο απαιτείται».
Το  ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. πάντως  θα αποστείλει άμεσα ομάδα επιδημιολογικής διερεύνησης στην περιοχή που διέμενε ο 84χρονος και προβλέπεται ειδικός εντομολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κουνούπια διαβιβαστές του ιού.
Ο Δάγγειος πυρετός
Ο Δάγγειος πυρετός είναι μορφή ιογενούς αιμορραγικού πυρετού. Έχει εκριζωθεί από την Ελλάδα με τελευταία γνωστή επιδημία . Η νόσος εκδηλώνεται ως μία συνήθης ίωση με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, έμετους και εξάνθημα ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει θρομβοπενία και αιμορραγίες.Ο Δάγγειος πυρετός είναι στην συντριπτική πλειοψηφία αυτοπεριοριζόμενη νόσος με θνητότητα συνήθως μικρότερη του 1%. Ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν τα ηλικιωμένα άτομα, οι έγκυες γυναίκες και άτομα με συνοδά χρόνια νοσήματα.
Ο ιός μεταδίδεται με κουνούπια του είδους Aedes και ιδιαιτέρως το κουνούπι Aedes αegypti, το οποίο δεν έχει βρεθεί σε επανειλημμένες μελέτες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Τα τελευταία όμως χρόνια (μετά το 2003) έχει βρεθεί στην χώρα μας το κουνούπι Aedes albopictus(κουνούπι τίγρης) που θεωρείται ως δυνητικός διαβιβαστής του ιού.Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (πληροφορίες in.gr).