GAIA

GAIA

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ:ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΕΧΘΕΣ!!ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΥΝΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ(ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ!!)



Ξεκινά από το υπουργείο Οικονομίας η διαδικασία της μεθοδικής και τεκμηριωμένης αποτύπωσης των γερμανικών αποζημιώσεων και του  γερμανικού αναγκαστικού δανείου σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου «οι διεκδικήσεις να μην γίνουν με αερολογίες αλλά με βούληση, τεκμηρίωση και επιμονή». Και αυτό είναι πραγματική είδηση αφού είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση δημοσίως εκκινεί θέμα γερμανικών αποζημιώσεων.
 Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων φαίνεται να ανακινεί η κυβέρνηση, η οποία δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα διαμηνύει ότι η εν λόγω εκκρεμότητα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας «εξακολουθεί να υφίσταται» και ως εκ τούτου η χώρα μας «διατηρεί το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή της».

Σε ομιλία του στην Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά από έγγραφο του Πταισματοδικείου (29.06.2012) έχει ξεκινήσει διαδικασία προσδιορισμού του ποσού των γερμανικών αποζημιώσεων με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα». 

Προχωρώντας σε περισσότερες λεπτομέρειες ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι μεταξύ των διαθέσιμων δεδομένων είναι 7,5 δις δολάρια που ήταν η απαίτηση της ελληνικής αντιπροσωπίας κατά την Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων 1945-1946 «από ζημιές κάθε είδους που υπέστη στο διάστημα της Γερμανικής Κατοχής». Έναντι του ποσού αυτού των 7,5 δισ. δολαρίων η Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου έχει λάβει από την Γερμανία κατά καιρούς:

-  20 εκατ. δολάρια το 1946 από τη διάλυση της Γερμανικής Πολεμικής Βιομηχανίας σε οπλισμό

-   Όλες οι περιουσίες των Γερμανών υπηκόων (1946) περιήλθαν στο ελληνικό δημόσιο η αξία των οποίων δεν ήταν δυνατό να υπολογιστεί

-  4,8 εκατ. γερμανικά μάρκα το 1961 για αφαιρεθέντα καπνά από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Το ισότιμο ποσό σε δραχμές διανεμήθηκε σύμμετρα στους δικαιούχους

- 115 εκατ. γερμανικά μάρκα το 1961 στα θύματα του ναζισμού (θάνατος, ομηρίες, σωματικές βλάβες)

Επιπλέον ο Χ. Σταικούρας δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν παραιτείται των αξιώσεών της. Οι συγκεκριμένες εκκρεμότητες εξακολουθούν να υφίστανται» και συμπλήρωσε πως «για πρώτη φορά το υπουργείο ξεκίνησε διαδικασία αποτύπωσης της κατάστασης ώστε να μπορούν να θεμελιωθούν οι όποιες ενέργειες σε στέρεες βάσεις… έχει ήδη δρομολογηθεί η συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού προκειμένου να ερευνηθεί αρμοδίως και να αξιοποιηθεί».

Για τον σκοπό αυτό σύμφωνα  με τον αναπληρωτή υπουργό έχει συγκροτηθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων
που επεξεργάζονται «17 δερματόδετους τόμους αρχείο με 2.800 σελίδες έκαστος» ενώ στις διαδικασίες εκτίμησης συμμετέχει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Στο συγκεκριμένο αρχείο καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, αριθμός μητρώου κ.α.) καθώς και νομικά έγγραφα όπως αριθμοί εντολής πληρωμών και ποσά.

Επιπροσθέτως, ο Χ. Σταικούρας σημείωσε ότι «οι απαιτήσεις της χώρας μας από επανορθώσεις και αποζημιώσεις από την πρώην Ανατολική και την Δυτική Γερμανία χρονολογούνται από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και  πρόκειται:

-  Για αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για ζημιες που προκλήθηκαν στην υποδομή της χώρας και γενικά στην δημόσια περιουσία

- Για επιστροφή του «κατοχικού δανείου»

-  Για αξιώσεις Ελλήνων πολιτών για αποζημιώσεις λόγω ζημιών στην ιδιωτική τους περιουσία".

Στην σειρά ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα μπορείτε να βρείτε το σύνολο των καταστροφών που υπέστη η χώρα ανά κλάδο της Οικονομίας στον Β'Π.Π. για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η έκταση ττης ελληνικής απαίτησης για αποζημιώσεις...  
defencenet