GAIA

GAIA

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Πάτρα: Κινέζοι προσφέρουν ζεστό χρήμα για το νέο λιμάνι - Θέλουν να ελέγξουν το "σύστημα του Ιονίου"




Πάτρα: Κινέζοι προσφέρουν ζεστό χρήμα για το νέο λιμάνι - Θέλουν να ελέγξουν το "σύστημα του Ιονίου" Πρώτη κρούση στις αρχές της περασμένης εβδομάδας
Καθόλου άσχετη με την επικείμενη πώληση των λιμανιών της χώρας δεν είναι η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην συγκρότηση τεσσάρων «λιμενικών ομίλων», όπως έχει γράψει το thebest.gr. Η λογική των συγχωνεύσεων των λιμανιών εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, στην κορυφή των οποίων βρίσκονται Κινέζικες εταιρείες.

Πληροφορίες του thebest.gr αναφέρουν ότι στις αρχές της εβδομάδας εκπρόσωπος Κινεζικού επενδυτικού ομίλου ζήτησε από κυβερνητικό φορέα αναλυτικά στοιχεία για το οικονομικό προφίλ των λιμανιών Πάτρας και Ηγουμενίτσας, προφανώς για να προετοιμαστεί ενόψει της ιδιωτικοποίησης τους. Επιπλέον, πληροφορίες που είδαν το φως το Σάββατο, από την εφημερίδα «Παραπολιτικά», αναφέρουν ότι Κινέζοι έχουν βάλει στο «μάτι» τα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις θαλάσσιες μεταφορές από την Ελλάδα προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Γνωστό είναι, επίσης, ότι η κινεζική Cosco που εκμεταλλεύεται τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Πειραιά, ενδιαφέρεται σταθερά για τον ΣΕΜΠΟ της Θεσσαλονίκης ενώ εκφράζει ενδιαφέρον και για άλλα λιμάνια.
Το thebest.gr είχε αναγγείλει από τις 6 Σεπτεμβρίου την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του λιμανιού της Πάτρας. Λίγες ώρες αργότερα, με ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε επί λέξει ότι «με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπεγράφη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας. Η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί από πλευράς Δημοσίου από τη λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Άρχων, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων».
Σε ό,τι αφορά δε στις συγχωνεύσεις οι τέσσερις λιμενικοί όμιλοι που σχεδιάζονται είναι:
1) το υπό τον ΟΛΠ «Αττικό λιμενικό σύστημα», στο οποίο θα ενταχθούν και τα λιμάνια Ραφήνας, Ελευσίνας και Λαυρίου
2) το λιμενικό σύστημα της Β. Ελλάδας υπό τον ΟΛΘ, στο οποίο θα ενταχθούν τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, ενώ συζητείται αν ενταχθεί και το λιμάνι του Βόλου
3) το "σύστημα του Ιονίου", με τα λιμάνια της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας, της Κέρκυρας αλλά και του Κατάκολου
4) το σύστημα του Αιγαίου με το Ηράκλειο, την Ρόδο, τα Χανιά και κάποιους λιμένες των Κυκλάδων

thebest.gr