GAIA

GAIA

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

«Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Υ.Α ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ»




O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστική ουσίας, καλώντας τα μέλη του να συνεχίσουν την συνταγογράφηση του φαρμακευτικού σκευάσματος που εκτιμούν ότι είναι κατάλληλο για τον ασθενή αναγράφοντάς το τόσο ηλεκτρονικά όσο και στο βιβλιάριο υγείας του ασθενούς. Έχουμε επισημάνει πολλάκις ότι η εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια υγεία σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος.
            
Η Υ.Α ΦΕΚΒ’ 3057/18-11-2012 στις περιπτώσεις της παρ. 4 και 5 δύναται η συνταγογράφηση να γίνεται και με την εμπορική ονομασία και επιπρόσθετα να απαγορεύεται με εντολή του ιατρού η υποκατάσταση ή αλλαγή του φαρμάκου. Οι εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας θα πρέπει να αιτιολογούνται πλήρως και επαρκώς   από τους ιατρούς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πλην όμως οι εξαιρέσεις αυτές δεν δύνανται να υπερβαίνουν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε ιατρού στην διάρκεια του έτους. Όπως γίνεται σαφές η διάταξη αυτή δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σεειδικές ομάδες ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες και σοβαρές ασθένειες. Αντιλαμβανόμενοι τον σημαντικό μας ρόλο στα θέματα δημόσιας υγείας, το ΔΣ του ΙΣΑ αποφάσισε να ξεκινήσει τις δικαστικές διαδικασίες για την ακύρωση της σχετικής διάταξης.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να μην υπάρχουν ασθενείς δεύτερης κατηγορίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                           ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ