GAIA

GAIA

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Θ. Μωραϊτης: «Ψηφίζω γιατί η χώρα είναι πάνω απ’ όλα» (VIDEO)



Θάνος Μωραΐτης: «Η δική μου γενιά κλήθηκε να διαχειριστεί τη χρεοκοπία μιας άλλης γενιάς»
Δεικτικός για τις ευθύνες του πολιτικού προσωπικού της μεταπολίτευσης εμφανίστηκε μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η δική μου γενιά, κλήθηκε να διαχειριστεί τη χρεοκοπία μιας άλλης γενιάς». Όπως συμπλήρωσε όμως με νόημα στέλνοντας μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες «δεν θα ανεχτούμε το ίδιο πολιτικό προσωπικό που μας οδήγησε στο μεταπολιτευτικό έκτρωμα να έρχεται σήμερα και να μας λέει ότι μπορεί να σώσει τη χώρα».

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων είπε ότι αποτελεί «προϊόν των έμμονων της τρόικας και της πλήρους αποτυχίας του κ. Σαμαρά να διαπραγματευτεί» λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν πιστεύει σε αυτά τα μέτρα και σε αυτό το μείγμα πολιτικής. Η χώρα θα έχει μέλλον μόνο αν το πολιτικό σύστημα πάρει την απόφαση να συγκρουστεί με χρόνιες παθογένειες, να αφήσει πίσω διευθετήσεις συμφερόντων και να επιλέξει τον δρόμο των τολμηρών και γενναίων αλλαγών».
Ο κ. Μωραΐτης ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους ψηφίζει το πολυνομοσχέδιο: Ο 1ος λόγος είναι για να παραμείνει η χώρα στο ευρωπαϊκό τραπέζι όταν θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή λύση την κρίση χρέους και δανεισμού. Ως 2ο λόγο ανέφερε την ανάγκη για αναδιάρθρωση του παραγωγικού μας μοντέλου και ανασυγκρότηση των δομών του δημόσιου τομέα. Όπως είπε «αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν ούτε υπό συνθήκες χάους ούτε από αυτούς που πρωτοστατούν ενάντια στις αλλαγές». 0 3ος λόγος είναι ότι «εδώ και τρία χρόνια κανείς στην χώρα δεν έχει διατυπώσει μια σοβαρή αντιπρόταση». Αναφερόμενος ειδικά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «επενδύει στον ανεύθυνο λαϊκισμό χωρίς να πει τι πρέπει να γίνει για να υπάρχει αύριο στη χώρα με συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα». Μάλιστα, έκανε λόγο για «πανικό του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην πιθανότητα απόρριψης των μέτρων».
Δήλωσε βέβαιος ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΙΟΚ θα σταθούν όρθιοι αποδεικνύοντας ότι «πάνω απ’όλα είναι η χώρα» ενώ σημείωσε ότι «θα σταθούν και απέναντι στα σενάρια που ονειρεύονται κάποιοι για την δημιουργία ενός ανιστόρητου τεχνητού διπολισμού ο οποίος περνά μέσα από τον βιασμό της πολιτικής».
Χαρακτηριστικό ήταν το κλείσιμο της ομιλίας του: «Το σύνθημα λεφτά υπάρχουν πληρώθηκε ακριβά. Στο επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί η αντοχή της υπόσχεσης ότι αυτά είναι τα τελευταία μέτρα. Εύχομαι αυτά τα μέτρα όντως να είναι τα τελευταία. Στην περίπτωση όμως που υπάρξουν επόμενα δεν είμαι καθόλου βέβαιος για το ποια κυβέρνηση θα μπορέσει να τα εισηγηθεί και για το ποια κυβερνητική πλειοψηφία θα τα ψηφίσει».
Ο κ. Μωραΐτης επίσης άσκησε κριτική στην λειτουργιά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για απραξία και πάγωμα των μεταρρυθμίσεων ενώ όπως είπε «η χώρα κυβερνιέται εδώ και τέσσερις μήνες, χωρίς συνεδριάσεις υπουργικών συμβουλίων, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και μόνο.