GAIA

GAIA

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος μιλάει για τον Νίκο Ράππο



Με την ανοχή της Πολιτείας ουρλιάζει ο «γκρίζος λύκος» στη Θράκη




Όπως έχουμε γράψει στην Θράκη «αλωνίζει» 
ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί
με την άδεια των ελληνικών αρχών και την ανοχή 
των πολιτικών παρατάξεων, ακόμα κι’ αυτών που 
παραδοσιακά τάσσονται κατά του φασισμού.
 Ο υπερεθνικιστής ηγέτης μιλά συνέχεια για την παρουσία 
«Τούρκων» στη δυτική Θράκη και πως «η μητέρα πατρίδα αυτών είναι η Τουρκία».  
Σύμφωνα με το onalert, ο προκλητικός πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής 
Δράσης  έφτασε στη χώρα μας περνώντας οδικώς από την Ανδριανούπολη, στον Έβρο.
 Η ομάδα που συνοδεύει τον Μπαχτσελί αποτελείται από 15 άτομα όλοι τους 
μέλη των Γκρίζων Λύκων.
Στο Μεγάλο Δέρειο μουσουλμάνοι της περιοχής  που έφτασαν
 και από τα γύρω χωριά τον υποδέχθηκαν με ενδείξεις χαράς. 
 Ο Μπαχτσελί στην προκλητική ομιλία του στο χωριό δήλωσε
 « γνωρίζω πως η “τουρκική” μειονότητα της  Δυτικής  Θράκης αντιμετωπίζει 
προβλήματα στην παιδεία, στην άρνηση της ταυτότητας της
 και στην αναγνώριση του μουφτή. Ήρθαμε εδώ για να 
διαπιστώσουμε τα προβλήματα και να κάνουμε ενέργειες για να
 επιλυθούν τα προβλήματα αυτά».
Ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων αργότερα επισκέφθηκε τον τάφο του Σαδίκ Αχμέτ.
 Εκεί στην ομιλία του ο Μπαχτσελί ισχυρίστηκε πως το τροχαίο δυστύχημα που 
σκοτώθηκε ο Αχμέτ ήταν «ύποπτο» και δήλωσε πως ο Σαδίκ Αχμέτ ήταν 
«ο άνθρωπος αυτός  ήταν η ελπίδα, η ανάσα αλλά και ο στόχος  των “Τούρκων”
 της Δυτικής Θράκης. Ο ίδιος δεν έπαψε ποτέ να λέει πως είναι Τούρκος και ο ίδιος
 έκανε σημαία την Τουρκική ταυτότητα και την Μουσουλμανική ύπαρξη. 
Ας μην ξεχνά κανείς ότι οι “Τούρκοι της Θράκης” υπήρχαν, 
υπάρχουν και θα υπάρχουν. Όσοι προσπαθούν να εξαλείψουν τα οικονομικά,
 κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα αυτής της κοινωνίας 
δεν θα μπορούν να ορθοποδήσουν. Και η εγγύηση 
γι’ αυτό είναι τα εκατομμύρια ομοεθνών Τούρκων, oι οποίοι 
  προσεύχονται για σας από τη μητέρα πατρίδα»

Αφύπνιση Συνείδησης: Πως η Monsanto και άλλοι κολοσσοί ελέγχουν την παραγωγή!!!



patent_pending

Φραγκίσκα Μεγαλούδη

Στις αρχές Φεβρουαρίου κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αίτηση για την εκδίκαση μιας υπόθεσης που ελάχιστα έγινε γνωστή στην Ελλάδα. Η οργάνωση No patents on Seeds, που υποστηρίζεται από το γερμανικό τμήμα της Greenpeace αλλά και από πολλά κινήματα πολιτών για την οικολογία και την δίκαιη γεωργία, κατέθεσε μήνυση εναντίον της Ευρωπαϊκής Πατέντας EP1962578.Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής πνευματικών δικαιωμάτων το ινδικό πεπόνι, ένα είδος που έχει φυσική αντίσταση στον ιό CYSDV που πλήττει τις καλλιέργειες πεπονιού σε ολόκληρο τον κόσμο, κατοχυρώνεται ως ευρεσιτεχνία στον αμερικανικό κολοσσό Monsanto. Αν και το ινδικό πεπόνι είναι δηλωμένο στην παγκόσμια τράπεζα σπόρων ως παραδοσιακό ινδικό προϊόν, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής δίνει το δικαίωμα στην Monsanto, να το κατοχυρώσει και επομένως να απαγορεύσει στους αγρότες να το χρησιμοποιούν, αν δεν το αγοράσουν με τους όρους που θα θέτει η εταιρεία.
Μπορεί η υπόθεση να μην παρουσιάζει ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό, έχει όμως τεράστια σημασία καθώς η κατοχύρωση σπόρων από εταιρείες κολοσσούς όπως η Monsanto, σχετίζεται άμεσα με το δικαίωμα του αγρότη να επιλέγει τι καλλιεργεί και του πολίτη να γνωρίζει τι καταναλώνει. Η πνευματική κατοχύρωση σπόρων καθιστά τους αγρότες δέσμιους των γιγαντιαίων πολυεθνικών ενώ παράλληλα στερεί από τον καταναλωτή το δικαίωμα να γνωρίζει τι φαγητό φτάνει στο πιάτο του αλλά και τι είδους τροφές καταναλώνουν τα ζώα και κατά συνέπεια και ο ίδιος μέσω των γαλακτοκομικών και του κρέατος.
itaueira2Αξίζει να σημειωθεί πως η κατοχύρωση της πατέντας δεν περιορίζεται μόνο στα φυτά αλλά οι εταιρείες προσπαθούν να την επεκτείνουν και στα ζώα. Πατέντα έχει χορηγηθεί για τη χρήση των βοοειδών, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν μέσα από γενετικές έρευνες να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή γάλακτος.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική καθώς οι πολυεθνικές πιέζουν τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, να αντικαταστήσουν την παραγωγή σπόρων με τους δικούς τους κατοχυρωμένους, τους οποίους οι αγρότες θα πρέπει να αγοράζουν από τις εταιρείες κάθε χρόνο. Στη Γαλλία όπου καλλιεργούνται περίπου 5.000 ποικιλίες σπόρων, οι 600 είναι κατοχυρωμένοι και αντιστοιχούν στο 99% των σπόρων που καλλιεργούνται προς κατανάλωση. Το Νοέμβριο του 2011 το γαλλικό υπουργείο γεωργίας αποφάσισε πως οι αγρότες οφείλουν να πληρώνουν στις εταιρείες αποζημίωση για τη χρήση των σπόρων τους, ώστε εκείνες να έχουν έσοδα για περεταίρω έρευνες και γενετικές βελτιώσεις των ειδών.
Μπορεί τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα να βρίσκουν σθεναρή αντίσταση στην Ευρώπη και η καλλιέργεια τους να περιορίζεται μόνο σε 110.000 εκτάρια από τα 179 εκατομμύρια καλλιεργήσιμης γης, οι εταιρείες όμως συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον έλεγχο της παραγωγής τροφίμων μέσω της κατοχύρωσης τους. Κολοσσοί στο χώρο της αγροκαλλιέργειας όπως η Monsanto, η Syngenta, η Bayer και η Dupont διεκδικούν από την Ευρωπαϊκή Αρχή να κατοχυρώσουν προϊόντα όπως τα αγγούρια, οι ντομάτες, η γλυκιά πιπεριά, η κολοκύθα και τα πεπόνια ενώ παράλληλα προσπαθούν να κερδίσουν το μονοπώλιο σε είδη που προέρχονται από χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Συχνά προσπαθούν μέσω της πατέντας να ελέγχουν όλα τα στάδια παραγωγής, από τη καλλιέργεια ενός προϊόντος μέχρι την άφιξη του στο πιάτο μας. Πριν ένα χρόνο η Monsanto (της οποίας ο ετήσιος τζίρος αγγίζει τα 44 δις δολάρια) ζήτησε να πατεντάρει την μαργαρίνη και τα μπισκότα στα οποία υπάρχουν ίχνη σόγιας, είδος το οποίο έχει ήδη κατοχυρωθεί στην εταιρεία.
monsanto_roundup_ready_soy_bean_seedsΠαράλληλα απαίτησε να μην επιτρέπεται έλεγχος για ίχνη γενετικά μεταλλαγμένων ουσιών στα προϊόντα που έχει κατοχυρώσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η εταιρεία έχοντας πατεντάρει ένα προϊόν σε τελικό στάδιο παραγωγής όπως η μαργαρίνη θα έχει παράλληλα μονοπωλήσει και όλη την διαδικασία παραγωγής του ( και φυσικά και τις πρώτες ύλες). Επομένως θα μπορεί όχι μόνο να ελέγχει το προϊόν αλλά και να χρησιμοποιεί γενετικά μεταλλαγμένα είδη στην παραγωγή του, χωρίς να υπόκειται στους ευρωπαϊκούς νόμους που δεν επιτρέπουν την εισαγωγή τους στην Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Πνευματική Κατοχύρωση («πατέντα») αν και δεν επιτρέπει την κατοχύρωση της διαδικασίας, επιτρέπει όμως την κατοχύρωση του τελικού προϊόντος, ακόμα και αν αυτό ανήκει στις συμβατικές καλλιέργειες. Δίνει δηλαδή το δικαίωμα σε μια τεράστια πολυεθνική να πατεντάρει την ντομάτα ως ευρεσιτεχνία αλλά όχι τα στάδια της παραγωγής της. Η ισπανική Consejo Superior de Investigationes Cientificas έχει καταφέρει να κατοχυρώσει ως ευρεσιτεχνία το συμβατικό ηλιέλαιο καθώς και όλα τα προϊόντα που το περιέχουν.
Η Monsanto μέσα από ένα δίκτυο μικρότερων εταιρειών τις οποίες έχει αγοράσει θα καταφέρει σε λίγα χρόνια να κατοχυρώσει ως ευρεσιτεχνία όλα σχεδόν τα φυτά και τα ζώα. Επιχειρεί να επεκτείνει την πατέντα σε προϊόντα όπως τα λουκάνικα, το σαλάμι, το ζαμπόν, τα αυγά αλλά και όσα προϊόντα περιέχουν αυγά, υποπροϊόντα ψαριών ή όσα περιέχουν ίχνη ψαριών, με το επιχείρημα πως στην διαδικασία παραγωγής των προϊόντων αυτών χρησιμοποιήθηκε δική της σόγια (εφόσον ελέγχει το 100% της παγκόσμιας παραγωγής) μέσω των τροφών με τις οποίες ταΐστηκαν τα ζώα που παρήγαγαν τα προϊόντα αυτά.
Αυτό που στην ουσία επιδιώκουν οι τεράστιες πολυεθνικές είναι ο έλεγχος του φαγητού και της παραγωγής του. Είδη όπως το μπρόκολο, οι ντομάτες, το μαρούλι, τα πεπόνια έχουν κατοχυρωθεί ως ευρεσιτεχνίες από τις μεγάλες πολυεθνικές υποχρεώνοντας έτσι τους παραγωγούς να προμηθεύονται τους σπόρους από τις συγκεκριμένες εταιρείες πληρώνοντας «πνευματικά δικαιώματα» και παράλληλα αφαιρώντας τους τη δυνατότητα να τους επαναχρησιμοποιήσουν.
Τέτοιες πρακτικές στην ουσία συνιστούν πειρατεία της φύσης, καταπάτηση του δικαιώματος του καταναλωτή να επιλέγει και τελικά απειλή κατά της ίδιας της δημοκρατίας. Ελέγχοντας την τροφή και την παραγωγή της, ελέγχεις το μέλλον και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Η νέα κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά - Ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί



Τη σύνθεση της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε πριν από λίγο ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Στην κυβέρνηση μετέχουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ και περιορισμένα σε αριθμό εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της επιλογής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης έχει ως εξής:...

Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμαράς


Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Αντώνης Μανιτάκης
Υφυπουργός: Μανούσος Βολουδάκης

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Ευριπίδης Στυλιανίδης
Αναπληρωτής υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Βασίλης Ράπανος
Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός με αρμοδιότητα τις δαπάνες: Γιώργος Μαυραγάνης

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Υφυπουργός: Δημήτριος Κούρκουλας

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Πάνος Παναγιωτόπουλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Παναγιώτης Καράμπελας
Υφυπουργός: Δημήτρης Ελευσινιώτης

Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Αναπληρωτής υπουργός: Σταύρος Καλογιάννης
Υφυπουργοί: Θανάσης Σκορδάς, Νότης Μηταράκης

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Ευάγγελος Λιβιεράτος
Αναπληρωτής υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
Υπουργός: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Αναπληρωτής υπουργός: Κώστας Τζαβάρας
Υφυπουργοί: Ιωάννης Ιωαννίδης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Νίκος Νικολόπουλος

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Ανδρέας Λυκουρέντζος
Αναπληρωτής υπουργός: Μάριος Σαλμάς
Υφυπουργός: Φωτεινή Σκοπούλη

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Αθανάσιος Τσαυτάρης
Υφυπουργός: Μάξιμος Χαρακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Αντώνης Ρουπακιώτης
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου
Υπουργός: Κώστας Μουσουρούλης
Υφυπουργός: Γιώργος Βερνίκος

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Υπουργός: Θεόδωρος Καράογλου


Κυβερνητικός εκπρόσωπος 
Σίμος Κεδίκογλου

Υπουργείο Επικρατείας
Υπουργός: Δημήτρης Σταμάτης
Πρόεδρος της Βουλής 
Προτείνεται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Κυβερνητικός εκπρόσωπος 
Σίμος Κεδίκογλου

Φωτο πριν την ορκομωσία του Κώστα Καραγκούνη




    Ορκίστηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο Κώστας Καραγκούνηςως Υφυπουργός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ…

  
  










  
  






  
  

apo: xiromeronews

Υφυπουργοί οι Αιτωλοακαρνάνες Βουλευτές Κ. Καραγκούνης (Δικαιοσύνης) και Μ. Σαλμάς (Υγείας)




         Στο νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε πριν από λίγο μετέχουν και οι δύο Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές της ΝΔ:

-Ο Κώστας Καραγκούνης ως Υφυπουργός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
και
  -Ο Μάριος Σαλμάς ως αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Υγείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας 


Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Απαιτούνται μέτρα και όχι μόνο ημερίδες για την πρόληψη της ελονοσίας




Hμερίδα ενημέρωσης επαγγελματιών Υγείας ξεκινά σε λίγο στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Αντικείμενο της ημερίδας που διοργανώνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ  είναι η «πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της ελονοσίας» . Ουσιαστικά οι φορείς είναι σε εγρήγορση καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τοπικής μετάδοσης και επανεγκατάστασης της ελονοσίας σε περιοχές της Ελλάδας. Ειδικά και στην Αιτωλοακαρνανία που η οικονομική δυσχέρεια δεν έχει επιτρέψει ακόμη τους αεροψεκασμούς και με υπαρκτό σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των κουνουπιών.
Μιλώντας στο agrinionews.gr o προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας Νίκος Φατούρος υπογράμμισε πως από πλευράς Διεύθυνσης Υγείας θα κατατεθούν ενστάσεις γιατί δεν είναι δυνατόν να δίνονται χρήματα για ενημέρωση για την ελονοσία και να μη δίνονται χρήματα για την καταπολέμησή της. «Ειδικά φέτος, που δεν έγινε καμία ενέργεια για την καταπολέμησή της, υπάρχει τεράστιος φόβος εμφάνισης, σε συνδυασμό με το ότι ζουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή άνθρωποι από χώρες, όπου η ελονοσία είναι διαδεδομένη. Και αφού εμφανιστεί θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος και χρήμα για να καταπολεμηθεί. Είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί κάποιο κρούσμα ελονοσίας, όπως εξάλλου έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές της χώρας» επισημαίνει ο κ.Φατούρος.                                                                                                                     απο: agrinionews.gr

Kτιριακές ελλέιψεις στο δημοτικό Παλαίρου



Μεγάλο πρόβλημα όσο αφορά τις αίθουσες διδασκαλίας θα αντιμετωπίσει το Δημοτικό σχολείο Παλαίρου τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες το 8θέσιο Δημοτικό σχολείο Παλαίρου λειτουργεί ως 9θέσιο με επιπλέον ένα τμήμα-αίθουσα ένταξης (πρώην αποθήκη) με 13 μαθητές.
Εκτός από τις εννέα αίθουσες που χρησιμοποιούνται υπάρχουν άλλες δύο (αίθουσα εκδηλώσεων και εσωτερική αίθουσα πληροφορικής) που είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν για άλλες δραστηριότητες. Επίσης ο σύλλογος διδασκόντων φέτος δεν είχε αίθουσα για τις δραστηριότητες και εργασίες του.
Με βάση τα αριθμητικά στοιχεία των μαθητών που έρχονται τις δύο επόμενες χρονιές και αυτών που δεν θα προβιβαστούν, οι μελλοντικές απαιτήσεις σε αίθουσες ξεπερνούν τις ΕΞΙ (6). Είναι η δεύτερη φορά που ενημερώνεται ο Δήμος και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αναμένουμε με προσοχή τις εξελίξεις…
palairosnews.blogspot.gr

«Η έξοδος από το ευρώ, χειρότερη από την Μικρασιατική καταστροφή» (video)


Την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου, για την ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας και την διατήρηση της στο ευρώ και την Ε.Ε. διατύπωσε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας, στον Αντώνη Σαμαρά. Δείτε το Video


 Τον πρόεδρο της ΝΔ κατά την χθεσινή του επίσκεψη στο Αγρίνιο, προλόγισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής, που ανέλυσε την επιχειρηματικότητα του νομού και παρουσίασε τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις. Παράλληλα έθεσε γενικότερα ζητήματα της επιχειρηματικότητας και ήταν κατηγορηματικός στο ότι οι άνθρωποι της παραγωγής θέλουν να δουν τον τόπο να κυβερνιέται και την χώρα να παραμένει στο ευρώ
απο: agriniopress.gr

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Βίντεο από τη λαϊκή γιορτή στην πλατεία Χατζοπούλου






Με μεγάλη επιτυχία όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε και χθες η λαϊκή γιορτή στην Πλατεία Χατζοπούλου. Την εκδήλωση διοργανώνουν το Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλ/νίας, ο Παναιτωλοακαρνανικός Σύλλογος Γυναικών και ο Σύλλογος » Οι Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου» .Ηταν εξάλλου ενταγμένη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την επέτειο της απελευθερωσης του Αγρινίου.
(Επιμέλεια Βίντεο Μάκης Γουβέλης)

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Αλέξης Τσίπρας: "Στις 18 Ιουνίου το πάρτυ τελείωσε"


Την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Αγρίνιο. Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα σε ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και τόνισε με έμφαση πως ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για την υποβαθμισμένη Αιτωλοακαρνανία
Νε ιδιαίτερες αναφορές για την Αιτωλοακαρνανία ξεκίνησε την ομιλία του στο Αγρίνιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Την ομιλία παρακολούθησαν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στον νομό, ο υποψήφιος βουλευτής στην Β’ Αθηνών Παναγιώτης Κουρουμπλής , στελέχη του κόμματος και πλήθος κόσμου.
Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορές στην έλλειψη υποδομών στην Αιτωλ/νία σημειώνοντας πως ο νομός μπορεί να γίνει πρότυπο ανάπτυξης με τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει , που απαιτούν όμως και υποδομές που σήμερα δεν υπάρχουν. «Εγγυόμαστε ότι ως επόμενη κυβέρνηση θα κάνουμε τα πάντα για τον υποβαθμισμένο νομό», είπε συγκεκριμένα, για να εκφράσει την συνέχεια την αισιοδοξία του για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

«Ο λαός δεν είναι επαίτης , θέλει να βγάζει το ψωμί του με αξιοπρέπεια και αυτό το έκλεψαν τα κόμματα του μνημονίου. Ένα μικρό βήμα ακόμα μας χωρίζει από το όνειρο για μια κυβέρνηση που θα φέρει τον λαό στην εξουσία» Ο κ. Τσίπρας στην συνέχεια τόνισε πως  ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που δεν πρόδωσε την ψήφο του λαού στις 6 Μαΐου, συμπληρώνοντας πως θέλει την εξουσία για να ακυρώσει το μνημόνιο.
«Όποιος δεν θέλει το μνημόνιο μια μόνο αποτελεσματική πολιτική επιλογή έχει, ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε  στη συνέχεια.  Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για τους οποίους είπε ότι φεύγουν αφού λεηλάτησαν τη χώρα.
Επανέλαβε ότι το μόνο δίλημμα των εκλογών είναι το «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να ακυρώσει το Μνημόνιο και να επαναδιαπραγματευτεί τους δυσμενείς όρους της δανειακής σύμβασης, να υψώσει ασπίδα προστασίας για εκείνους που πλήττονται από την κρίση και να εφαρμόσει μέτρα αναδιανομής του εισοδήματος και του πλούτου άμεσης απόδοσης, που θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα.
Χαρακτήρισε τις εκλογές της 17ης Ιουνίου «δημοψήφισμα για το Μνημόνιο» ενώ χαρακτήρισε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «ένα κλειστό σύστημα εξουσίας που οργάνωσε το σάπιο, εξαρτημένο, διεφθαρμένο και ανυπόληπτο πολιτικό κατεστημένο του μεταπολιτευτικού δικομματισμού».
«Βουλιάζει το «τρίγωνο της αμαρτίας». Οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες, τα κανάλια και οι εγχώριοι εργολάβοι της τρόικας. Όταν το πολιτικό σύστημα παρακμάζει, δεν μπορεί ούτε να υποβάλει -και πολύ περισσότερο- ούτε να επιβάλει στην κοινωνία την κινδυνολογία του» είπε ακόμη.
Αναφερόμενος στον κ. Βενιζέλο σημείωσε ότι αφού υπέγραψε και με τα δυο του χέρια τη δανειακή σύμβαση, τώρα ζητά την επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. «Ποιόν από τους δύο Βενιζέλους να πιστέψουμε;  Της επαναδιαπραγμάτευσης ή της κινδυνολογίας για την επαναδιαπραγμάτευση;» αναρωτήθηκε.
Για τον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι «είναι ο πρόθυμος υπηρέτης όλων των μεγάλων συμφερόντων», που νεκρώνει τις τοπικές αγορές, κλείνει μαγαζιά, αυξάνει την ανεργία.
Για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ προέβλεψε ότι «θα εφαρμόσουν και τις νέες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουνίου, και τις απολύσεις στο Δημόσιο, και όλες τις άλλες περικοπές δημόσιων δαπανών και κοινωνικών επιδομάτων, και τις αυξήσεις φόρων».
Κλείνοντας την ομιλία του ζήτησε εκ νέου ισχυρή ψήφο «γιατί τώρα είναι η ώρα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Για την αποκατάσταση της εθνικής και της λαϊκής κυριαρχίας. Για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και προοπτικής».

 απο το agriniopress.gr