GAIA

GAIA

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Δάνειο για τις αποθήκες Παπαστράτου


Στη  σύναψη δανείου προσανατολίζεται εκ νέου η δημοτική αρχή του Αγρινίου, ώστε να προχωρήσει στο έργο της ανακατασκευής του κτιρίου των αποθηκών Παπαστράτου, με σκοπό την στέγαση όλων των δημοτικών υπηρεσιών
Αυτό θα γίνει εάν δεν εξευρεθούν πόροι, από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα


Να θυμίσουμε πως η μεταφορά των δημοτικών υπηρεσιών στο  τεράστιο κτίριο που δώρισε το Ίδρυμα Παπαστράτου στον δήμο , αποτελούσε μια από τις προτεραιότητες στο πρόγραμμα του δημάρχου Αγρινίου, από την πρώτη του θητεία, δεν υλοποιήθηκε όμως ποτέ, για συγκεκριμένους λόγους.

Όταν το θέμα είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, η τότε αντιπολίτευση του κ. Ρούσση, είχε ζητήσει την διεξαγωγή και στατικής μελέτης στο κτίριο, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να στεγάσει τις υπηρεσίες του δήμου. Η μελέτη αυτή προχώρησε αλλά προκάλεσε αρκετή καθυστέρηση στο όλο εγχείρημα, ενώ εμπλοκή υπήρχε και με την δανειοδότηση που απαιτούνταν ώστε το έργο της ανάπλασης να ξεκινήσει. Η μελέτη προέβλεπε έργο προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ όμως από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπήρχε η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία , αφού η αντιπολίτευση δεν συναίνεσε.

Τότε αποφασίστηκε μόνον από την παράταξη του κ. Μοσχολιού η σύναψη δανείου τριών εκατομμυρίων, κάτι που επίσης τελικά δεν κατέστη δυνατό, αφού πέραν των καθυστερήσεων προέκυψαν και άλλα ζητήματα, όπως η ανάγκη ο δήμος να δανειστεί για να αγοράσει το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα η διαρκώς εντεινόμενη οικονομική κρίση ήταν  ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας για την ολοκλήρωση του έργου, που θα έδινε μια τελείως διαφορετική εικόνα στην λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου και την αποτελεσματικότητα τους. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίζονταν όχι μόνον η καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών αλλά και η ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, που τώρα είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου υπάρχουν δημοτικές υπηρεσίες.
Τώρα, όλα δείχνουν πως ο Παύλος Μοσχολιός, είναι διατεθειμένος να επαναφέρει το θέμα, είτε μέσα από την αξιοποίηση κάποιου χρηματοδοτικού προγράμματος και εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, μέσα από τον δανεισμό.

Η αξιοποίηση των αποθηκών συζητήθηκε ακροθιγώς στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου, όταν έγινε αναφορά σε αυτό από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκο Καζαντζή. Ο κ. Καζαντζής, "πιάστηκε αδιάβαστος" στην μικρή συζήτηση που έγινε, αφού είχε την εντύπωση πως ο δήμος είχε δανειστεί τα τρία εκατομμύρια, κάτι όμως που δεν έχει γίνει!

Πάντως με αφορμή αυτές τις αναφορές ο δήμαρχος Αγρινίου, έκανε γνωστό πως προτίθεται να φέρει ξανά το θέμα, για την αξιοποίηση δηλαδή του κτιρίου, είτε με χρηματοδότηση από κάποιο πρόγραμμα είτε μέσα από δανεισμό.

Όπως είπε η οικονομική κατάσταση του δήμου τώρα του επιτρέπει να πάρει το δάνειο που απαιτείται για το έργο, όμως "ρίχνοντας το μπαλάκι"  στην αντιπολίτευση είπε πως περιμένει με ενδιαφέρον τη στάση που θα κρατήσει και εάν θα είναι ίδια σε σχέση με αυτή που είχε πριν λίγα χρόνια.