GAIA

GAIA

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Διέξοδος το Σ-53 αλλά......


Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον από παραγωγούς και άνεργους νέους για την καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας καπνού, που απολαμβάνει υψηλές εμπορικές τιμές, αλλά την ίδια στιγμή το αρδευτικό δίκτυο ειδικά τη Μακρυνεία, είναι ανύπαρκτο
Έτσι η ανυπαρξία, ή η προβληματικότητα στο αρδευτικό δίκτυο, αποτελεί τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα ώστε η παράγωγη να απογειωθεί και να προσδώσει σημαντικό εισόδημα για εκατοντάδες οικογένειες.

Όχι  μόνον παραγωγοί από την Μακρυνεία αλλά ....
και από άλλες περιοχές (Ξηρόμερο, Λεπενού, Αγρίνιο κλπ) απευθύνονται στον συνεταιρισμό Μεσολογγίου - Ναυπακτίας, ώστε να προχωρήσουν στην σύναψη συμβολαίων για την καλλιέργεια καπνών ποικιλίας Σ-53 για την οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το καπνεμπόριο.

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι Σ-53 καλλιεργήθηκε σε 700 στρέμματα και φέτος θα ξεπεράσει τα 1.600, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το ενδιαφέρον του καπνεμπορίου. Πέρυσι η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 3,80 ευρώ το κιλό και η ανώτερη στα 4,50, ενώ φέτος η μέση τομή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4 με 4,10 ευρώ το κιλό. Όλα αυτά σε συνδυασμό ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια με λίγα έξοδα την καθιστούν εξαιρετικά ελκυστική. Έτσι όλο και πιο πολλοί αγρότες, παλιοί καπνοπαραγωγοί αλλά και νέοι άνεργοι, ζητούν πληροφορίες και θέλουν να ενταχθούν σε αυτήν την παραγωγή.

Μερικά ακόμη σημαντικά οικονομικά σημεία, όπως παρατέθηκαν στο "Γ" από το παράρτημα Ματαράγκας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου (πρώην ΕΑΣ) είναι τα ακόλουθα. Η παραγωγή ανά στρέμμα υπολογίζεται σε 200 έως 230 κιλά και με βάση την εμπορική τιμή, αυτό σημαίνει οικονομική απόδοση 800 ευρώ το στρέμμα. Τα έξοδα, όπως υπολογίζονται για πετρέλαια, λιπάσματα, αγροτικές εργασίες, κλπ δεν υπερβαίνουν τα 100 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

"Μια τετραμελής οικογένεια μπορεί άνετα να παραξει δυο τόνους Σ-53 και αυτό με βάση την εμπορική τιμή αλλά και το χαμηλό κόστος παραγωγής, σημαίνει ένα πολύ καλό  εισόδημα σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Γι αυτό υπάρχει και αυτό το ενδιαφέρον από τον κόσμο" σχολιάζουν χαρακτηριστικά συνεταιριστές της περιοχής.

Όπως όμως συμβαίνει συνήθως, δεν παύει να υπάρχει και ο γνωστός ανασταλτικός παράγοντας  που λέγεται απουσία κρατικής αρωγής και εν προκειμένω, απουσία επαρκούς αρδευτικού δικτύου στην Μακρυνεία. Το συντριπτικό ποσοστό των αγροτικών εκτάσεων της Μακρυνειας, που είναι περίπου 25 χιλιάδες στρέμματα δεν αρδεύεται, αφού είτε δεν υπάρχει δίκτυο είτε  αυτό είναι πεπαλαιωμένο και διαλυμένο από βανδαλισμούς, κλοπές κλπ. Να θυμίσουμε πως εκκρεμεί ακόμη το έργο των 200 χιλιάδων ευρώ, για την αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκληθεί από φθορές και κλοπές στο αντλιοστάσιο της περιοχής. Υποτίθεται πως το έργο αυτό, αφού εξασφαλίστηκαν οι πιστώσεις, θα το αναλάβει τελικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για να το εκτελέσει, αλλά κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη του.

"Δεν λέμε ότι όλα τα χωράφια της Μακρυνείας κάνουν για το Σ-53 αλλά πολλά από αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την καλλιέργεια του, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να γίνει αφού δεν υπάρχει άρδευση", λένε κάτοικοι της περιοχής. Μερικοί μάλιστα μπροστά στην ανάγκη καλλιεργούν κοντά στα σπίτια τους και υποχρεωτικά χρησιμοποιούν νερό ύδρευσης για να ποτίσουν!

Έτσι για πολλούς αγρότες, και η φετινή καλλιεργητική περίοδος πάει στράφι, ουσιαστικά εξαιτίας της ασυνεννοησίας υπηρεσιών και φορέων, που είχαν μεταξύ άλλων και διαφωνία σχετικά με το ποιός έχει την αρμοδιότητα για να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Π.Η.Τ. από την εφημερίδα "Γεγονός"