GAIA

GAIA

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Η Βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου για το σχέδιο Αθηνά


Με τη συνηθισμένη διαδικασία του «κατεπείγοντος» το σχέδιο Αθηνά βάζει λουκέτο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο στόχαστρο της τρικομματικής «αναπτυξιακής» πολιτικής βρίσκεται  το  Πανεπιστήμιο δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΙ Μεσολογγίου και Ναυπάκτου.
Με αφορμή  την δημοσίευση από το  Υπουργείο  Παιδείας, του σχεδίου Αθηνά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Μαρία Τριανταφύλλου έκανε την εξής τοποθέτηση:

 «Μετά από έναν προσχηματικό διάλογο και ειλημμένες αποφάσεις από την πλευρά του  Υπουργείου Παιδείας  ανακοινώθηκε το «Σχέδιο Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (κακόγουστο αστείο το γεγονός ότι χρησιμοποιείται το όνομα της θεάς της σοφίας και της σύνεσης, της θεάς Αθηνάς).
Το Υπουργείο Παιδείας επικαλούμενο της ανάγκη «χωροταξικής αναδιάρθρωσης», τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και τον εξορθολογισμό επιχειρεί να οδηγήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πλήρη αποδιάρθρωση, ιδιωτικοποίηση και  υποταγή της στις επιθυμίες της αγοράς.
Στο εκπαιδευτικό τοπίο του κοντινού  παρελθόντος  «σπέρνονταν» πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα και αφήνονταν  στην τύχη τους. Από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του δικομματισμού  που υπηρετούσαν μόνο πελατειακές σχέσεις και διαπλέκονταν με τοπικές εξουσίες, σήμερα περνάμε  στους τρικομματικούς άξιους συνεχιστές τους,  που επιδιώκουν να βάλουν λουκέτο στην δημόσια παιδεία.  Στα στρατηγικά σχέδια της τρόικας εσωτερικού είναι κάποια από  τα Πανεπιστήμια να θυσιαστούν (ή να εξαιρεθούν) υπό το βάρος αντίστοιχων πιέσεων. Γι’ αυτό προκρίνονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων, ακόμα και Σχολών με στόχο το άνοιγμα της εκπαιδευτικής αγοράς σε διάφορους ανυπόμονους επενδυτές.
Στην πραγματικότητα γι’ αυτές  τις συγχωνεύσεις δεν προτάσσεται κανένα παιδαγωγικό ή επιστημονικό κριτήριο παρά οικονομικίστικα   κριτήρια και λογιστικές αλχημείες. Και φυσικά κανένας σχεδιασμός δεν έγινε που να υπηρετεί τις ανάγκες της Κοινωνίας.
Κεντρικός στόχος να αναπροσαρμοστεί η ανώτατη εκπαίδευση στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις εν μέσω κρίσης. Αυτό περιλαμβάνει ευρύτερες συγχωνεύσεις σε μια δεύτερη φάση ( όποια τμήματα χάνουν την αυτοτέλειά τους και διοικητικά υπάγονται σε άλλα Πανεπιστήμια θα καταργηθούν πλήρως αργότερα, όπως στην περίπτωση των Ιδρυμάτων Αιτωλοακαρνανίας). Περιλαμβάνει επίσης την εμπέδωση της εργασιακής ευελιξίας ( οι διδάσκοντες θα μετακινούνται) και της εξάρτησης διδασκόντων και εργαζομένων.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η δημόσια και Δωρεάν Παιδεία στην πράξη καταργείται (Ας θυμηθούμε εδώ ότι με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιβλήθηκε η ακαδημαϊκή και επαγγελματική εξίσωση των αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων με αυτούς των δημοσίων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δηλαδή οι πανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών μετατράπηκαν σε κουρελόχαρτα) Οι μη προνομιούχοι λοιπόν θα σπουδάζουν στα υποβαθμισμένα Δημόσια Ιδρύματα.
Για την Αιτωλοακαρνανία το σχέδιο Αθηνά σημαίνει περαιτέρω αποψίλωση στις όποιες δομές απέμειναν και θα μπορούσαν να στηρίξουν την άμεση ανάγκη για  παραγωγική ανασυγκρότηση της. Σημαίνει υποβάθμιση του νομού, όταν μάλιστα η ύφεση, η ανεργία, η υπανάπτυξη τον έχουν «χτυπήσει» άγρια. Πάνω από όλα σημαίνει εμπαιγμό, αφού κανένας ουσιαστικός διάλογος δε διενεργήθηκε( και φυσικά στις 45 ημέρες διαβούλευσης δεν υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι θα διενεργηθεί)
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δεν περίμενε τίποτα καλύτερο από μία κυβέρνηση που υποβαθμίζει την παιδεία, την περίθαλψη, που καταστέλλει άγρια  όσους εργαζόμενους διεκδικούν τα δικαιώματά τους, που «σφαγιάζει»  μισθούς και συντάξεις, που επιβάλει δυσβάσταχτους φόρους, που ξεπουλά τη χώρα και το δημόσιο πλούτο της.
Τώρα είναι η ώρα που ο λαός θα απαιτήσει μια Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία που θα καλύπτει πρώτα από όλα τις ανάγκες του. Που θα απαιτήσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του. που θα απαιτήσει να σταματήσει ο εμπαιγμός εις βάρος του
Και μια υπενθύμιση:  Οι Αιτωλοακαρνάνες  βουλευτές ας κάνουν πράξη την αντίθεσή τους στην κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, των ΤΕΙ Μεσολογγίου και Ναυπάκτου. Ας μην ψηφήσει κανείς αυτό το Νόμο.»

Μαρία Τριανταφύλλου
Βουλευτής Αιτ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ