GAIA

GAIA

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο Αθηνά η Σχέδιο Αθήνα;



Δυστυχώς, φαίνεται πως για άλλη μια φορά δεν θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε μια μεταρρύθμιση με τα χαρτιά ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι.
Το σχέδιο Αθηνά θα δοθεί σε λίγο για διαβούλευση χωρίς τα απαραίτητα τεκμήρια ότι οι αποφάσεις που περιλαμβάνει δεν είναι απλά προϊόν πιέσεων αλλά κάποιου σοβαρότερου σχεδιασμού. Το αντίθετο: όποιος έχει το καλύτερο βίσμα ή ...φωνάζει περισσότερο θα είναι κερδισμένος. Τόσο απλά, τόσο Ελληνικά!
Η έγκυρη δημοσιογράφος Μ. Παπουτσάκη γράφει: "Αντί το υπουργείο Παιδείας να κλείσει τα αυτιά του και να προχωρήσει τεκμηριωμένα και αποφασιστικά στη δύσκολη, αλλά απαραίτητη αυτή τομή, τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υποκύπτει στις πιέσεις."
Θα υποκύψουν στις πιέσεις και δεν θα κλείσουν Πανεπιστήμια - Καφενεία; (22/1/13)
Πιέσεις που δεν περιορίζονται μόνο στη κατεύθυνση του να μην κλείσει κάποιο τμήμα αλλά και στο ... να κλείσει. Στο ακριτικό Παν. Αιγαίου ειδικότερα είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν πολλά τμήματα λόγω εσωτερικών πιέσεων μελών ΔΕΠ που επιθυμούν τη "μετάθεσή τους" στην Αθήνα και πιέζουν για συγχώνευση των τμημάτων τους με αθηναϊκά πανεπιστήμια.
Παρά τις έγκαιρες και απόλυτα εύστοχες παρεμβάσεις τόσο του κ. Δημάρχου Ρόδου για τοτμήμα Μεσογειακών Σπουδών όσο και τουΕπιμελητηρίου Λέσβου τα νέα δυστυχώς δεν προβλέπεται να είναι πολύ ευχάριστα για το ακριτικό Πανεπιστήμιο.
Ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ καθηγητής κ. Ευάγγελος Κουφουδάκης σε συνέντευξή του τόνιζε πριν λίγο καιρό την ανάγκη "να προσέξουμε τα ακριτικά πανεπιστήμια" και ανέφερε: "... Σε ειδικό καθεστώς για στρατηγικούς λόγους θα πρέπει να ενταχθούν τα δύο ακριτικά μας πανεπιστήμια, το Δημοκρίτειο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο επικείμενο σχέδιο συγχωνεύσεων Αθηνά". Άλλαξε κάτι?
Ας ελπίσουμε ότι οι πιέσεις κάποιων μελών ΔΕΠ που βλέπουν το σχέδιο Αθηνά ως σχέδιο Αθήνα δεν θα ευοδωθούν.