GAIA

GAIA

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Θαυματουργό φάρμακο βάζει STOP στον παιδικό διαβήτη

Ο νεανικός διαβήτης θερίζει, αλλά όχι για πολύ ακόμα. Αυτό υπόσχονται Βρετανοί επιστήμονες που αναπτύσσουν ένα νέο φάρμακο το οποίο θα βάζει φρένο στην εξέλιξη της νόσου, φέρνοντας τον κόσμο ένα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη του διαβήτη τύπου 1.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, ο διαβήτης αυτού του τύπου εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να σκοτώνει τα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη, την ορμόνη που μετατρέπει τα σάκχαρα σε ...

ενέργεια. Οι διαβητικοί τύπου 1, που είναι σε μεγάλο βαθμό παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, εξαρτώνται από πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά για την επιβίωσή τους.

Το νέο φάρμακο που αναπτύσσουν επιστήμονες από το Κινγκς Κόλιτζ του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ έχει στόχο να χαρίσει εκ νέου τον έλεγχο στο ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντας τον αριθμό ενός δεύτερου, προστατευτικού τύπου ανοσοποιητικού κυττάρου.

Σε κλινική δοκιμή που είναι ήδη εν εξελίξει είκοσι τέσσερις διαβητικοί λαμβάνουν ενέσιμα το φάρμακο κάθε δύο βδομάδες, για διάστημα έξι μηνών. Σε αρχική έρευνα διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και προκαλεί «ενθαρρυντικές» αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα. «Ολο το παιχνίδι είναι στην πρόληψη» δήλωσε ο ερευνητής του Κινγκς Κόλετζ, Μαρκ Πίκμαν, προσθέτοντας ωστόσο ότι στόχος θα είναι και η επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε όσους έχουν λάβει προσφάτως τη σχετική διάγνωση.

Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες επισήμαναν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες. Για τον λόγο αυτό η θεραπεία εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμη μετά από 5 με 10 χρόνια. Οι ειδικοί ξεκαθάρισαν ότι το νέο φάρμακο δεν αναμένεται να βοηθήσει όσους πάσχουν πολλά χρόνια από διαβήτη τύπου 1 ούτε όσους υποφέρουν από διαβήτη τύπου 2.

«Αν το φάρμακο λειτουργήσει, αυτό σημαίνει ότι για κάποια επόμενη γενιά ο διαβήτης τύπου 1 δεν θα αποτελεί πλέον κίνδυνο», σχολίασε η Σάρα Τζόνσον από το Ιδρυμα Ερευνών για τον Νεανικό Διαβήτη. Ωστόσο ο καθηγητής Πίκμαν από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ τόνισε την ανάγκη περισσότερων εθελοντών για την πρόοδο των ερευνών: «Χρειαζόμαστε ανθρώπους ηλικίας 18 έως 40 ετών που να έχουν διαγνωστεί πρόσφατα».

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ (απο την espresso)