GAIA

GAIA

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ρωσικό Λύκειο έπαιξε Αριστοφάνη στο Αγρίνιο



 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΡΩΣΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ ΕΠΑΙΞΕ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ 
ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΒΑΤΡΑΧΟΙ»
Την Αιτωλ/νία επισκέφτηκε Ρωσικό Λύκειο Μόσχας, συνοδευόμενο από Καθηγητές και γονείς. Ξεναγοί τους ήταν ο Ρώσος Καθηγητής – Ελληνιστής Αντρέϊ Σάντοβικ και οι συμπατριώτες μας Ηλίας Σιαδήμας και Γιάννης Σελιμάς.
Αφού επισκέφτηκαν τους υγροβιότοπους Μεσολογγίου, τις Αλυκές, το δάσος Φράξου, την αρχαία Πλευρώνα και άλλα αξιοθέατα, αργά το απόγευμα της Κυριακής, 24 Μαρτίου 2013, ήρθαν στο Αγρίνιο. Επισκέφτηκαν το
Λαογραφικό Μουσείο, όπου τους υποδέχτηκαν, δεξιώθηκαν και ξενάγησαν, η Πρόεδρος Μαίρη Χρυσικοπούλου και τα μέλη του Δ.Σ. Δέσποινα Αναγνωστοπούλου και Χριστίνα Μπακή. Το Μουσείο τους άρεσε πολύ.
Στη συνέχεια περιήλθαν πεζή την πόλη. Στην πλατεία Δημοκρατίας παρατήρησαν το ψηφιδωτό έμβλημα της πόλης «Πάλη του Αχελώου με τον Ηρακλή», ανηφόρησαν την Παπαστράτου και έφτασαν στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, όπου στο μικρό θέατρό του, οι ρώσοι μαθητές έδωσαν παράσταση με το έργο του Αριστοφάνη «ΒΑΤΡΑΧΟΙ» και έναν μονόλογο της Μήδειας του Ευρυπίδη, στα ρωσικά.
Την εκδήλωση προλόγισαν: η Πρόεδρος του Μουσείου Μαίρη Χρυσικοπούλου και ο Καθηγητής Αντρέϊ Σάντοβικ. Υπήρξε μια εγκαρδιότητα συνεργασίας και επαφής των δύο Λαών. Την παράσταση παρακολούθησαν: η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου Ευαγγελία Κραβαρίτη, Φιλόλογος, η οποία στο τέλος προσέφερε βιβλία στην υπεύθυνη του Σχολείου και υποσχέθηκε κάθε συμπαράσταση σε επόμενη επίσκεψη.
Παραβρέθηκαν επίσης ο Δημ. Σύμβουλος Αγρινίου Δημήτρης Δήμας, ο Άγγλος Καθηγητής Ρίτσαρντ Ερβάϊν με τη σύζυγό του, η θεατρολόγος Βάϊα Σπυρέλη, ο Καθηγητής κ. Καλογεράς, η νεαρά Καθηγήτρια Αγγλικής Έβελυν Τριανταφύλλου, το μέλος του Δ.Σ. του Λαογραφικού Μουσείου Ελένη Γραβάλου, τα μέλη του Παν/κού Συλ. Γυναικών Κούλα Πουρνάρα και η Γαλλίδα κάτοικος Αγρινίου Ρίτα Ρουό, το μέλος των Φίλων του Λαογρ. Μουσείου Κώστας Τζερτζεμέλης, οδοντίατρος, ο οποίος κάλυψε φωτογραφικά και τηλεοπτικά την εκδήλωση και τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, ο υπεύθυνος του Εργατικού Κέντρου Χρήστος Κοβέλας, τον οποίο επίσης ευχαριστούμε, η κ. Νίνα Μαστρογεωργοπούλου, η Καθηγήτρια – Περιβαλλοντολόγος Σόνια Λειβαδίτη, ο Ξεναγός Ηλίας Σιαδήμας κ.ά.
Η επίσκεψη των Ρώσων στο Αγρίνιο ήταν απρόοπτη και έπεσε σε μέρες εορτών και αργίας. Τα θέατρα ήταν όλα κατειλημμένα ή κλειστά και οι υπεύθυνοί τους απουσίαζαν.
Ευχαριστούμε, όμως, θερμά τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κώστα Μαργιόλη, ο οποίος, καίτοι απουσίαζε από το Αγρίνιο, μας παρέπεμψε στον Χρήστο Κοβέλα, και έτσι βρήκαμε το θέατρο ανοιχτό, καθαρό και φωταγωγημένο. Είχαμε καιρό να το επισκεφτούμε και μας φάνηκε πολύ καλό για μικρές εκδηλώσεις. Άλλωστε στο παρελθόν, όταν δεν υπήρχαν άλλοι χώροι, παίζονταν εκεί ερασιτεχνικά θεατρικά έργα, όπως «Το κράτος του Θεού» κ.ά.
Το Ειδικό αυτό λύκειο της Μόσχας ασχολείται με την χλωρίδα και πανίδα της Μεσογείου. Οι Ρώσοι έμειναν κατενθουσιασμένοι από την περιοχή μας, στην οποία βρήκαν, όπως είπαν, εκτός των άλλων και σπάνια βότανα και αγριολούλουδα, όπως ορχιδέες και κρινάκια πολλών ειδών.
Ελπίζουμε τέλος σε μια καλύτερη μελλοντική Ελληνο – Ρωσική συνεργασία και ευχαριστούμε θερμά τον συμπατριώτη μας Ξεναγό Ηλία Σιαδήμα, χάρη στον οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά αυτή η επίσκεψη των Ρώσων στο Αγρίνιο.
Τον δε Αντρέϊ Σάντοβικ μαζί με τον Ηλία Σιαδήμα είχε παρουσιάσει στην T.V. «Αχελώος» ο Καθηγητής Αθανάσιος Παλιούρας.
Η πρόεδρος του Μουσείου
Μαίρη Χρυσικοπούλου