Μπορεί τις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ιδίως μετά τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο, να τις καλύπτει πέπλο μυστικότητας, όμως ορισμένοι εξ όσων, σχετικά λίγων, μετέχουν σ’ αυτές, έχουν παραβιάσει τη «σύσταση εχεμύθειας» και εμπιστεύονται σε στενούς συνεργάτες τους τα όσα τεκταίνονται πίσω από τις κουίντες.

Και ως είναι φυσικό, όταν το μυστικό το μαθαίνουν περισσότεροι από τον κλειστό κύκλο των ανθρώπων που θέλουν να ποδηγετήσουν τις εξελίξεις, επόμενο είναι και να διαρρεύσει.
Τα όσα αποκαλύπτονται, προσώρας σ’ ένα περιορισμένο κύκλο παραγόντων της δημόσιας ζωής, είναι τρομακτικά και μόνον κινδύνους εγκυμονούν για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα, ενδεχομένως και για την ίδια τη Δημοκρατία.
Θα προσπαθήσω να μεταφέρω, σε αδρές γραμμές, παραλείποντας προσώρας λεπτομέρειες, το «μεγάλο παιχνίδι» που παίζεται
Το πρώτον είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος διατείνεται πως έχει κάνει συμφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει, μετά την παρέλευση 18μήνου, αφότου συνεκροτήθη η τρικομματική κυβέρνηση, ο ίδιος πρωθυπουργός. Υποστηρίζει δηλαδή ότι η συμφωνία, τον Ιούνιο του 2012 ήταν να μείνει πρωθυπουργός ο Σαμαράς μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 και το 2014 η πρωθυπουργία να πέρναγε στα χέρια του. «Δεν μπορεί όλοι σας να έχετε γίνει πρωθυπουργοί και ‘γω που είμαι καλύτερος από όλους σας να μην γίνω ποτέ πρωθυπουργός» λέγεται ότι είπε στη συνάντηση που έγινε, αμέσως μετά τις εκλογές, στο Προεδρικό μέγαρο, ανάμεσα στον ίδιο, τον Σαμαρά και τον Φώτη Κουβέλη, παρουσία του Κάρολου Παπούλια.
Ο Σαμαράς -μπροστά στον κίνδυνο να οδηγηθεί σε τρίτες εκλογές η χώρα, κάτι που θα ισοδυναμούσε με καταστροφή της χώρας και της δικής του πολιτικής προοπτικής- συμφώνησε.
Ο Κουβέλης, προκειμένου να συμφωνήσει, ζήτησε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μάλιστα, και προκειμένου να διασφαλίσει τη θέση, ζήτησε να παραιτηθεί ο Παπούλιας τον Νοέμβριο του 2014. Όταν εκλεγεί αυτός Πρόεδρος να προκηρυχθούν, παραμονή Χριστουγέννων του 2014, εκλογές, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Οι εκλογές να διεξαχθούν την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου 2015. Σε αντιστάθμισμα της εκλογής του θα προσέφερε στον Βενιζέλο τη ΔΗΜΑΡ. Να υπάρξει δηλαδή κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, υπό τον Βενιζέλο, ώστε να αποδυναμωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Βενιζέλος, από την πλευρά του, ζήτησε οκτώ ή έστω έξι μήνες πριν αναλάβει πρωθυπουργός να μπει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών προκειμένου να φιλοτεχνήσει το διεθνές του προφίλ και να οικοδομήσει συμμαχίες.
Ως μάρτυρες και εγγυητές της συμφωνίας, εκτός του Κάρολου Παπούλια, ορίστηκαν δύο κοινής εμπιστοσύνης μεγαλοεπιχειρηματίες, δύο εκδότες, δύο απόστρατοι πολιτικοί και οι πρεσβευτές της Γερμανίας και των ΗΠΑ.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας αμφισβητήθηκε όμως από τον Σαμαρά. Στην πρόσφατη μυστική συνάντηση των τριών αρχηγών που έγινε στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφισιά, ο Βενιζέλος απαίτησε να ισχύσει η συμφωνία. Ο Σαμαράς αντέτεινε ότι η χώρα βρίσκεται ακόμη σε κίνδυνο και αντιπρότεινε η αλλαγή σκυτάλης να γίνει το καλοκαίρι του 2014, αμέσως μετά τη λήξη της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα είπε ότι σ’ αυτό συμφωνούν τόσο ο Παπούλιας όσο και οι οκτώ τριτεγγυητές.
Ο Βενιζέλος επέμεινε να ισχύσει η αρχική συμφωνία και μάλιστα κάποια στιγμή η συζήτηση πήρε εκρηκτικό χαρακτήρα και αντηλλάγησαν εκατέρωθεν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί.
Την κατάσταση έσωσε ο Κουβέλης, ο οποίος πρότεινε να ξανασυζητήσουν το θέμα μετά από περίπου 15 ημέρες. Και τούτο γιατί, όπως είπε, πρέπει αφενός να δουν πως θα εξελιχθεί η υπόθεση της Κύπρου και αφετέρου να συζητήσουν με τους τριτεγγυητές. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο Κουβέλης πριν τη συνάντηση είχε συζητήσει το θέμα με τον Σαμαρά, αλλά και με τρεις εκ των ημεδαπών τριτεγγυητών.
Ο Βενιζέλος, με κρύα καρδιά, συμφώνησε, αλλά βγαίνοντας έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού είπε στον Κουβέλη ότι πρέπει να συναντηθούν οι δύο τους επειδή, όπως του είπε, ο Σαμαράς εκτός από μένα κοροϊδεύει και σένα. «Φώτη, ούτε εμένα θα αφήσει να γίνω πρωθυπουργός ούτε εσένα Πρόεδρος Δημοκρατίας» του είπε.
Μάλιστα, για να τον καταστήσει σύμμαχο, του είπε πως ο Σαμαράς έχει κάνει συμφωνία με τον Καραμανλή να προτείνει τον τέως πρωθυπουργό για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Συμφωνία την οποίαν έχει αποδεχθεί και ο Τσίπρας, εξ ου και η πρόσκληση από τον Μολυβιάτη να μιλήσει στο πολιτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η συνάντηση Βενιζέλου – Κουβέλη όντως έγινε πριν από μερικές ημέρες. Μυστικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όταν όμως, με …δάχτυλο Μαξίμου, έγινε γνωστή,  διοχέτευσαν πως αντικείμενο της συζήτησης ήταν η Κεντροαριστερά και πως αρχίζει και διαμορφώνεται, σε ηγετικό επίπεδο, συναντίληψη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για τις πολιτικές εξελίξεις.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι δύο άνδρες αποφάσισαν να βάλουν ψηλότερα τον πήχη της τρικομματικής συνεργασίας, εγείροντας διαφωνίες για την πολιτική και τη λειτουργία της κυβέρνησης, προκειμένου είτε να υποχρεωθεί ο Σαμαράς να τηρήσει την αρχική συμφωνία του Ιουνίου 2012 είτε να τους δώσει το πρόσχημα να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό ως «υποτελή» στην τρόικα, σε αντίθεση με τους ίδιους που θέλουν μέτρα προστασίας του λαού.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε και το όνομα του ενιαίου κόμματος με το οποίο θα κατέβουν στις εκλογές. Είπαν να πάρουν τα τρία πρώτα γράμματα από τα δύο κόμματα και να το ονομάσουν ΠΑ.Σ-ΔΗ.Μ, το οποίο αναλύεται ως εξής: ΠΑνελλήνιο Σοσιαλ-ΔΗμοκρατικό Μέτωπο.
Επίσης, και προκειμένου να κάνουν ζημιά στη Ν.Δ. και τον Σαμαρά, συμφώνησαν να ζητήσουν στο νέο κόμμα να συμμετάσχει και η Ντόρα Μπακογιάννη. Στην περίπτωση που η Ντόρα απαιτήσει να φύγει το Σοσιαλιστικό από το όνομα του νέου κόμματος και να υπάρχει και κάτι από τη ΔΗ.ΣΥ., τότε συμφώνησαν να πάρουν το πρώτο συνθετικό από τα τρία κόμματα και το νέο κόμμα να ονομαστεί ΠΑ.ΔΗ.Σ, δηλαδή ΠΑνελλήνια ΔΗμοκρατική Συμμαχία.
Πριν χωρίσουν είπαν ο μεν Βενιζέλος να κάνει την επαφή με την Ντόρα ο δε Κουβέλης με τον Μητσοτάκη, προκειμένου να πείσει τη θυγατέρα του. Εάν υπάρξει συμφωνία με την «οικογένεια» συμφωνήθηκε να γίνει ραντεβού των τριών, σήμερα, αργά το βράδυ, στο σπίτι της «Σελήνης» και κατά κόσμον Ελένης Κούρκουλα. Βέβαια, το γεγονός ότι σήμερα είναι πρώτη Απριλίου τους προβλημάτισε μήπως η Ντόρα το εκλάβει ως φάρσα.
Από την άλλη βέβαια πιστεύουν ότι αυτό θα ενθουσιάσει τον Μητσοτάκη, αφού μόνον αυτός θα μπορούσε να ορίσει την 1η Απριλίου ως ημέρα συνάντησης για ίδρυση νέου κόμματος. Και τούτο επειδή τους παρέχει το πλεονέκτημα, σε περίπτωση που διαρρεύσει η συνάντηση, να ισχυριστούν πως είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων…