GAIA

GAIA

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΟΓΑ: Πότε χορηγείται σύνταξη σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής


Οδηγίες σχετικά με την καταβολή σύνταξης από τον ΟΓΑ σε περίπτωση οφειλής ασφαλιστικών εισφορών δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Συγκεκριμένα εκδίδεται κανονικά απόφαση συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, των οποίων οι οφειλές δεν υπερβαίνουν τις 4.000 ευρώ.
Η εν λόγω ρύθμιση περιλαμβάνεται στις διατάξεις του άρθρου 68 του νόμου 4144/2013 (ΦΕΚ
88Α) «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».
Μέχρι σήμερα από τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115 Α) προβλεπόταν ότι, όπου από τις κείμενες διατάξεις κάθε ασφαλιστικού οργανισμού ορίζεται ως προϋπόθεση για την έναρξη καταβολής της σύνταξης η προηγούμενη εξόφληση των οφειλών, σε περίπτωση υπαγωγής του οφειλέτη σε διακανονισμό των καθυστερούμενων οφειλών του, τότε η σύνταξη καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα τις εξόφλησης της οφειλής.
Με την κοινοποιούμενη διάταξη του άρθρου 68 προβλέπεται ότι η ανωτέρω ρύθμιση ισχύει και για τους αυτοτελώς απασχολούμενους οφειλέτες του Κλάδου Κύριας Αφάλισης Αγροτών, σε περίπτωση υπαγωγής τους σε διακανονισμό των καθυστερούμενων οφειλών τους.
Επίσης με την ανωτέρω κοινοποιούμενη ρύθμιση του άρθρου 68, επιλύεται η αμφισβήτηση για το εάν καταλαμβάνουν και τον ΟΓΑ οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 61 του ν.3863/2010, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 43 του ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170 Α) και τις διατάξεις του άρθρου 32 παρ.3 του ν.4075/2012 (ΦΕΚ 89 Α) σχετικά με παρακράτηση ποσού οφειλής ασφαλιστικών εισφορών από τη σύνταξη και διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω διατάξεις δεν εφαρμόζονται στον ΟΓΑ.
Με την κοινοποιούμενη ρύθμιση θεσπίζεται διάταξη για συμψηφισμό ή παρακράτηση από τη δικαιούμενη σύνταξη οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών και στον ΟΓΑ και δίνεται η δυνατότητα χορήγησης της σύνταξης από τον ΟΓΑ, από την ημερομηνία που ορίζουν οι καταστατικές του διατάξεις, και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος οφείλει ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον αυτές, κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης συνταξιοδότησης, δεν υπερβαίνουν τις 4.000 ευρώ.
Το οφειλόμενο ποσό συμψηφίζεται ή παρακρατείται κάθε μήνα και μέχρι την εξόφλησή του, από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης.
Πηγή:real.gr