GAIA

GAIA

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Περιβαλλοντική παρέμβαση στο δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου
Περιβαλλοντική παρέμβαση στο δασύλλιο του
Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου
«Προστατεύουμε το δάσος, αγκαλιάζουμε τη ζωή!»
 
Οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ κύκλου σπουδών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου, υπό το συντονισμό και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Παπαδόπουλου Βασίλειου και της Πολιτισμικής-Αισθητικής αγωγής Γερολύμου Βικτωρίας, αξιοποιώντας το ευέλικτο και καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών του σχολείου, πήραν την πρωτοβουλία και σχεδίασαν, οργάνωσαν και υλοποίησαν μια ομαδική δραστηριότητα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.....

Στο πλαίσιο αυτής της ομαδικής διαθεματικής δραστηριότητας και της σύνδεσης του σχολείου με την τοπική κοινωνία, οι εκπαιδευόμενοι έθεσαν ως στόχο, πέρα από την ανάδειξη των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών λειτουργιών ενός δάσους, την παρέμβασή τους με μέτρα πρόληψης στην προστασία του δάσους του Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου.
Το δάσος Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου δημιουργήθηκε από τεχνητή αναδάσωση της Δασικής Υπηρεσίας. Το μεγαλύτερο τμήμα του καλύπτεται από χαλέπιο πεύκη με μικρές νησίδες ευκαλύπτου και κυπαρισσιού και καλύπτει εμβαδόν 473 στρεμμάτων συνολικά. Αποτελεί τον κύριο και μοναδικό όγκο περιαστικού πρασίνου για την πόλη Αγρινίου δεδομένου ότι βρίσκεται στα δυτικά και βορειοδυτικά όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης.
Με οδηγό την βιωματική προσέγγιση και τη διαλογική συζήτηση μέσα σε ομάδες εργασίας οι εκπαιδευόμενοι, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, αποφάσισαν και υλοποίησαν την περιβαλλοντική τους παρέμβαση με πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο εστιάζοντας στην αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών-επισκεπτών του δάσους του Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου.
Συγκεκριμένα οι εκπαιδευόμενοι έχοντας ενισχύσει την περιβαλλοντική τους συνείδηση ανέδειξαν και ιδιαίτερες δεξιότητες ,μέσα από το μάθημα της Πολιτισμικής-Αισθητικής αγωγής, σχεδιάζοντας μηνύματα παροχής πληροφόρησης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης πάνω σε πινακίδες, που οι ίδιοι κατασκεύασαν.
Τη Δευτέρα 17-6-2013 το απόγευμα, μετά από συνεννόηση με τη Δασική Υπηρεσία Αγρινίου και την εκκλησία Αγίου Χριστοφόρου, όλη η ομάδα του διαθεματικού εργαστηρίου επισκέφθηκε το δάσος του Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου και τοποθέτησε τις πινακίδες σε εμφανή σημεία του δάσους, ορατά κατά την καθημερινή διέλευση των επισκεπτών, στέλνοντας τα παρακάτω μηνύματα: «Προστατεύουμε το δάσος, αγκαλιάζουμε τη ζωή!», «Καθαρή φύση υγεία για όλους!», «Το δάσος είναι πηγή ζωής!», «Το δάσος είναι το οξυγόνο μας »
Τα μηνύματα αυτά αναδεικνύουν τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις στάσεις των εκπαιδευομένων που συμμετείχαν στη διαθεματική δραστηριότητα. Στέλνουν το μήνυμα του ενεργού και ευαισθητοποιμένου πολίτη για το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει, για την προστασία του δάσους του Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου.
Ο Διευθυντής του ΣΔΕ Αγρινίου
Νάσιος Νικόλαος
Περισσότερα για το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου: