GAIA

GAIA

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Μειώνουμε το διατροφικό μας αποτύπωμα


διατροφικό αποτύπωμαΣτις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε κάθε χρόνο την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Η φετινή είχε στόχο να ενθαρρύνει όλους εμάς να μειώσουμε το διατροφικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη. Τι είναι όμως το διατροφικό αποτύπωμα και πώς μπορούμε να μειώσουμε το δικό μας;
Με πολύ απλά λόγια, το διατροφικό αποτύπωμα είναι η έκταση της γης που χρειάζεται για να παρέχει σε κάθε έναν άνθρωπο τροφή για ένα χρόνο. Όσο μεγαλύτερη είναι η σπατάλη της τροφής, τόσο μεγαλύτερο είναι το διατροφικό μας αποτύπωμα. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως κάθε χρόνο σπαταλάται το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι δηλαδή τροφίμων...
Στις βιομηχανοποιημένες χώρες, παραγωγοί, έμποροι και καταναλωτές πετάνε 300 τόνους τροφίμων τα οποία είναι κατάλληλα προς κατανάλωση. Η ποσότητα αυτή θα ήταν ικανή να θρέψει τα 900 εκατομμύρια κόσμου στον πλανήτη μας που πεινάνε.
Η σπατάλη των τροφίμων είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα με αρνητικές ανθρωπιστικές, οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το καλό είναι πως μπορούμε να βοηθήσουμε με μεγάλη ευκολία, αλλάζοντας απλώς κάποιες καθημερινές μας συνήθειες.
Πιο απλά: κάθε φορά που πετάμε φαγητό, γιατί περίσσεψε, γιατί έληξε, γιατί δε μας άρεσε ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, χωρίς δεύτερη σκέψη ή σκεφτόμενοι πως “οκ, δεν είναι καν σκουπίδι, θα λιώσει στη χωματερή”, όχι μόνο σπαταλάμε πόρους, αλλά και κάνουμε κακό στο περιβάλλον. Τα φαγητά για να κομποστοποιηθούν χρειάζονται ειδικές συνθήκες, οι οποίες βεβαίως δεν υπάρχουν στην χωματερή. Αντί λοιπόν να λιώσουν και να γίνουν λιπασματάκι, παράγουν μεθάνιο, το οποίο συνεισφέρει στην μόλυνση και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Υπολογίζεται πως πετάμε το 1/3 των τροφίμων που αγοράζουμε κάθε εβδομάδα. Δε σας φαίνεται κι εσάς τραγικό;
Υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι να μειώσουμε αυτή τη σπατάλη, κάνοντας καλό και στον πλανήτη, αλλά και στην τσέπη μας:
  1. Σκεφτείτε πριν αγοράσετε κάτι. Κάντε λίστα με το τι θα φάτε στην εβδομάδα και μετά λίστα για τα ψώνια που πραγματικά χρειάζεστε για τις συνταγές αυτές.  Μην αγοράζετε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που πρόκειται να καταναλώσετε, ειδικά όταν μιλάμε για προϊόντα με κοντινή ημερομηνία λήξης. Στο site μας υπάρχει ένα άρθρο με συμβουλές για το πώς μπορούμε να ψωνίζουμε οικονομικά. Διαβάστε το.
  2. Να κοιτάζετε πάντα την ημερομηνία λήξης στα προϊόντα που αγοράζετε. Διαβάστε και το άρθρο μας για τις ετικέτες στα προϊόντα και μάθετε να τις κοιτάτε πάντα.
  3. Κάντε “εκκαθάριση” του ψυγείου σας. Πριν αγοράσετε κάτι καινούριο, αδειάστε πρώτα το ψυγείο από τα φαγητά που  έχετε ήδη εκεί. Δείτε τι λήγει σύντομα και βρείτε συνταγές για να το καταναλώσετε αυτό πρώτα (έχουμε μπόλικες στο site μας! ).
  4. Γενικά να μαγειρεύετε αυτά που αγοράσατε πρώτα. Μην τα βάζετε πίσω πίσω στο ντουλάπι και τα ξεχνάτε εκεί επειδή αγοράσατε κάτι άλλο που μπήκε μπροστά τους…
  5. Δεν πετάμε τίποτα. Το φαγητό που έχει περισσέψει μπορούμε να το καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να φάμε και δεύτερη μέρα το ίδιο φαγητό (ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, αλήθεια σας λέω…), μπορούμε να το “μεταλλάξουμε” σε κάτι διαφορετικό και να το προσφέρουμε σε όσους στραβομουτσουνιάζουν στην ιδέα να φάνε δεύτερη φορά το ίδιο πιάτο, μπορούμε και να το βάλουμε στην κατάψυξη, σε μεριδούλες και να έχουμε έτοιμο φαγητό όταν κάποια στιγμή δεν προλάβουμε να μαγειρέψουμε.
  6. Χρησιμοποιήστε την κατάψυξή σας γενικότερα. Ακόμα και αν έχετε φρούτα ή λαχανικά που βλέπετε πως δε θα καταναλωθούν, βάλτε τα στην κατάψυξη. Τα περισσότερα λαχανικά διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη, κάποια θέλουν μια ειδική μεταχείριση. Και τα φρούτα το ίδιο. Με τα κατεψυγμένα φρούτα μπορείτε να κάνετε και υπέροχες γρανίτες! Δείτε γενικές συμβουλές για την κατάψυξη.
  7. Κάντε κομποστοποίηση. Ψάξτε το λιγάκι γιατί με το να κομποστοποιούμε τα οργανικά μας πετυχαίνουμε ένα σωρό καλά. Έχουμε λίπασμα, μειώνουμε τα σκουπίδια, κάνουμε καλό στο περιβάλλον.

Επίσης:
  1. Αγοράστε όσο μπορείτε τρόφιμα που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όπως για παράδειγμα οργανικά / βιολογικά τρόφιμα (μια που για την παραγωγή τους δεν χρησιμοποιούνται χημικά) ή τοπικά προϊόντα που δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν μέρες για να φτάσουν στην αγορά και το πιάτο μας.
  2. Αγοράστε τρόφιμα με λιγότερη συσκευασία για να μειώσετε γενικώς τα σκουπίδια
  3. Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Το να μην τρώμε έστω και μια φορά την εβδομάδα κρέας, έχει μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Έχει υπολογιστεί πως το 18% της παραγωγής αερίων θερμοκηπίου οφείλεται στην κατανάλωση κρέατος.

Αυτά για μέσα στο σπίτι μας. Μπορείτε επίσης να προσέχετε λιγάκι και όταν πηγαίνετε έξω σε εστιατόρια. Μην παρασύρεστε από τους λιγουρευτούς καταλόγους και το γεγονός πως μαγειρεύει άλλος… Να παραγγείλετε ποσότητες που είστε απόλυτα σίγουροι πως θα φαγωθούν. Και αν πεινάτε κι άλλο, εκεί είναι ο σερβιτόρος, δεν χάνεται… Αν έχετε μικρά παιδιά, παραγγείλτε μια μερίδα και για τα δυο ή ρωτήστε εάν έχουν παιδικές μερίδες.
Δεν είναι καθόλου δύσκολα όλα αυτά, απαιτούν όμως να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Όμως, σε αντίθεση με άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον, αυτό έχει και άμεση βελτίωση της δικής μας οικονομικής κατάστασης. Έχουμε δηλαδή όφελος και στο δικό μας πορτοφόλι όταν προσέχουμε τι αγοράζουμε.

Πηγές: 


http://www.sintagespareas.gr/