GAIA

GAIA

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

H οικολογική υποβάθμιση της Λίμνης Τριχωνίδας στην Κομισιόν

Το θέμα της συνεχιζόμενης οικολογικής υποβάθμισης της Λίμνης Τριχωνίδας φέρνει στην Κομισιόν με ερώτησή του ο Νίκος Χουντής.
img_4921Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, αναφέρει ότι «δεκάδες σημεία της Λίμνης έχουν μετατραπεί σε παράνομες χωματερές, ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα από ελαιοτριβεία και άλλες μεταποιητικές μονάδες της περιοχής διατίθενται απευθείας στη Λίμνη ή μέσω των χειμάρρων καταλήγουν σε αυτήν» τονίζοντας παράλληλα, την τεράστια οικολογική αξία της Λίμνης που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000.
Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής, ρωτά την Κομισιόν, αν γνωρίζει την ...
περιβαλλοντική κατάσταση της λίμνης Τριχωνίδας, αν προτίθεται να παρέμβει για την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου για την προστασία της Λίμνης, αν «υπάρχουν κοινοτικοί πόροι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την προστασία και αξιοποίησή της» και «αν έχουν γίνει οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να απορροφηθούν αυτοί».
Η πλήρης ερώτηση του Ν. Χουντή έχει ως εξής:
«Έντονη ανησυχία σε κατοίκους και φορείς της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Τριχωνίδας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας έχουν προκαλέσει οι συνεχιζόμενες ανεξέλεγκτες απορρίψεις στερεών και υγρών αποβλήτων στις παρόχθιες ζώνες και τα ύδατα της Λίμνης Τριχωνίδας.  Όπως καταγγέλλεται, δεκάδες σημεία της Λίμνης έχουν μετατραπεί σε παράνομες χωματερές, ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα από ελαιοτριβεία και άλλες μεταποιητικές μονάδες της περιοχής διατίθενται απευθείας στη Λίμνη ή μέσω των χειμάρρων καταλήγουν σε αυτήν.
Με δεδομένο ότι : α) Η Λίμνη της Τριχωνίδας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση φυσική Λίμνη στην Ελλάδα με μεγάλη οικολογική , αισθητική και παραγωγική αξία, β) Έχει πλούσια βιοποικιλότητα που περιλαμβάνει 20είδη ψαριών και περισσότερα από 200 είδη πτηνών, ορισμένα από αυτά εξαιρετικά σπάνια, γ) Ως ενιαίο οικοσύστημα με τη Λίμνη Λυσιμαχεία έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 (GR 2310009) ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης για την ορνιθοπανίδα και οικότοπος προτεραιότητας για την Ε.Ε. (οδηγία 92/43/ΕΚ) , ερωτάται η Επιτροπή :
1. Είναι σε γνώση της Επιτροπής ο κίνδυνος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της εν λόγω λίμνης; Με ποιο τρόπο σκοπεύει να παρέμβει για την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου ως προς την προστασία της Λίμνης Τριχωνίδας από την καθημερινή περιβαλλοντική υποβάθμιση;
2.  Γνωρίζει εάν οι χώροι ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων στις παρόχθιες ζώνες της λίμνης Τριχωνίδας περιλαμβάνονται στη λίστα με τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), για τους οποίους έχει παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
3. Έχει εγκριθεί το σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμών στο οποίο εντάσσεται η Λίμνη Τριχωνίδα; Αν ναι, καταγράφεται σε αυτό η παραπάνω κατάσταση;
4. Υπάρχουν κοινοτικοί πόροι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την προστασία και αξιοποίηση της Λίμνης και αν ναι, έχουν γίνει οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να απορροφηθούν αυτοί οι πόροι και σε ποιο βαθμό;»
econews.gr