GAIA

GAIA

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Aρχαίες Όλπες: Να ζήσουμε να τις θυμόμαστε

IMG_4975
Μετά το οδοιπορικό μας στη Παλιαυλή και τις αρχαίες Κρήνες,αποφασίσαμε να επισκεφθούμε και το δικό μας αρχαιολογικό χώρο,τις Όλπες στο Αγριλοβούνι.
Πάλι με τη βοήθεια του google maps,εντοπίσαμε το ακριβές σημείο του χώρου και αποφασίσαμε να πάμε για συντομεία,μέσω θαλάσσης. Με τη βάρκα του Βασίλη Διγώνη,τον οποίο ευχαριστούμε, φτάσαμε στο Αγριλοβούνι,σε σημείο που μπορούσαμε να αποβιβαστούμε,όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο σημείο του αρχαιολογικού χώρου.

Αφού βγήκαμε από τη βάρκα άρχισε η ανάβαση προς τη κορυφή του λόφου.Αν γλυτώσεις από τα βράχια στα πρώτα 5 μέτρα ανάβασης,μετά δεν έχεις πρόβλημα και η άνοδος είναι σχετικά εύκολη....


Κάποια στιγμή,πάντα οδηγούμενοι από το κινητό,φτάσαμε επιτέλους στο σωστό σημείο.Τα πρώτα ερείπια ήταν μπροστά μας και επιτέλους θα βλέπαμε με τα μάτια μας τις Όλπες.

Δυστυχώς αγαπητοί Μπουκιώτες,οι Όλπες δεν υπάρχουν πιά.Φρόντισαν γι αυτό κάποιοι ηλίθιοι,που πιστεύοντας ότι θα γίνουν πλούσιοι ξεπουλώντας τη κληρονομιά μας,έχουν σκάψει και καταστρέψει τα πάντα.
Οι μεγάλες τρύπες στο έδαφος και οι τουμπαρισμένες με λοστούς πλάκες,μας προιδέασαν για το τι θα αντικρύσουμε.



Στο κέντρο του χώρου υπάρχουν πολλά θραύσματα κεραμικών και υποθέτουμε ότι εκεί θα ήταν και ο κύριος χώρος συγκέντρωσης της όποιας δραστηριότητας ,υπήρχε την εποχή εκείνη.Το ίδιο μάλλον όμως σκέφτηκαν και οι αρχαιοκάπηλοι η κυνηγοί θυσαυρών,και έχουν καταστρέψει τελείως το χώρο.




Είναι μάλιστα τόσο κατεστραμμένος που δεν έβρισκα κάποιο σημείο που να αξίζει να το φωτογραφήσω.Ματαίως ψάχναμε επί ώρες κάποιο χαραχτηριστικό στοιχείο που θα μπορούσαμε να σας δείξουμε και να κινήσουμε λίγο το ενδιαφέρον για τον αρχαιολογικό χώρο του χωριού μας.

Ίσως χαραγμένη από αρχαίο κάτοικο
Φυσικά αρχαιολόγοι δεν είμαστε και δε μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός, να έχουν θαφτεί σημαντικές αρχαιότητες σε μεγάλο βάθος και να γλύτωσαν από τους αρχαιοκάπηλους.


Στο γυρισμό βρήκαμε και ένα παλιό αλώνι
Σαν αρχαιολογικός χώρος οι Όλπες ίσως να μην έχουν μεγάλη αξία,αλλά σίγουρα δεν άξιζαν τέτοια τύχη.Με κρύα καρδιά πήραμε το δρόμο της επιστροφής.
Κατεβαίνοντας το βουνό σκεφτόμουν πόσες φορές συζητήσαμε στο Πολιτιστικό σύλλογο Μπουκιωτών Αθήνας για τις Όλπες.

Δεν ξέρω αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι,αλλά δε το παλέψαμε και αυτό με γεμίζει ενοχές.
Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα προστατεύει η τοπική κοινωνία.Τη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου πρέπει να τη προστατεύουμαι εμείς οι ίδιοι.
mpoukanews.com