GAIA

GAIA

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Μήνυση της Agrino για την επισιτιστική στο ρύζι

epi-ryziΠαράταση ως τις 31 Οκτωβρίου εμφανίζεται να έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων όσον αφορά την επισιτιστική στο ρύζι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι συμβάσεις της επισιτιστικής με τις εταιρείες που επελέγησαν για να αναλάβουν τη διάθεση του ελαιολάδου, τη φέτα, τη γραβιέρα και τα ζυμαρικά έχουν ήδη υπογραφεί εκτός από το ρύζι....

Ο λόγος είναι οι μηνύσεις  που εκκρεμούν –στο Διοικητικό Δικαστήριο Αθηνών- από την Αγρινιώτικη  επιχείρηση Agrino και την Euricom κατά Αφοί Καραγεωργίου, Σπανού και Nutria, λόγω των σοβαρών ελλείψεων- όπως ισχυρίζονται-που υπήρχαν στους φακέλους που κατέθεσαν στο διαγωνισμό.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο της επισιτιστικής που αφορά την διανομή τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες είναι της τάξεως των 25 εκατ. Ευρώ. Όσον αφορά το ρύζι προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ οι εταιρείες που έχουν επιλεγεί, σύμφωνα με το Υπουργείο ήταν είναι οι εξής: ΕΥΓΕ Πιστιόλας (Αgrino), Αφοί Καραγεωργίου (3Α), Νutria, Aφοί Σπανού και Euricom.
Αντίστοιχα στα ζυμαρικά προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ  «πράσινο φως» πήραν στην πρώτη Ζώνη η εταιρεία Εurimac και στη Β’ και Γ’ Ζώνη τα Ζυμαρικά Κίκιζας (Μέλισσα) ενώ στο ελαιόλαδο επιλέγει η Νutria με την ΕΑΣ Ρεθύμνης. Ο προϋπολογισμός για το ελαιόλαδο είναι 4,8 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τα τυροκομικά και ειδικότερα με τη Γραβιέρα Κρήτης στην πρώτη Ζώνη και με προϋπολογισμό 1,123 χιλ. ευρώ πέρασε η Νutria με την ΕΑΣ Ρεθύμνης, ενώ στη Β’Ζώνη η Εuricom με παραγωγό την Αφοί Καλογεράκη και προϋπολογισμό 999 χιλ. ευρώ. Το κασέρι ανέλαβε η εταιρεία Nutria με παραγωγό τη Βίγλα και προϋπολογισμό 2,123 χιλ. ευρώ, ενώ την διανομή της κεφαλογραβιέρας Ηπείρου πήρε η Μινέρβα σε συνεργασία με την εταιρεία Κάραλη και προϋπολογισμό 2,123 χιλ. ευρώ. Τέλος τη διανομή φέτας στην Α’ Ζώνη ανέλαβε η εταιρεία Χώτος, τη Β Ζώνη η γαλακτοβιομηχανία Λύτρας και τη Γ Ζώνη η ΕΑΣ Καλαβρύτων. Ο προϋπολογισμός για κάθε Ζώνη ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ.
http://www.agronews.gr