GAIA

GAIA

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Άμεση λύση η ένταξη τηςΤριχωνίδας σε καθεστώς Εθνικού Πάρκου

EF27DC976B3392533B073D90747774B1
Άμεση λύση η ένταξή της σε καθεστώς Εθνικού Πάρκου
Η λίμνη Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, παραμένει απροστάτευτη, τόσο σε πραγματικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα ειδικό νομικό πλαίσιο που να θέτει όρους και περιορισμούς για την προστασία των οικοτόπων του λιμναίου οικοσυστήματος και της πλούσιας ορνιθοπανίδας που φιλοξενεί. Οι κίνδυνοι για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για το οικοσύστημα είναι τεράστιοι, με το πρόβλημα, δυστυχώς, να εντείνεται …

Με κοινοβουλευτική της παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα, θέτει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της προστασίας της Λίμνης και τονίζει πως βασική προϋπόθεση για την προστασία της, είναι η ένταξή της σε καθεστώς προστασίας Εθνικού Πάρκου, με ταυτόχρονη ένταξή της στον «Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Δυτικής Ηπείρου και Μεσολογγίου» (όπως αυτός προέκυψε από την συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Αμβρακικού, Μεσολογγίου, Εκβολών Αχέροντα/Καλαμά, βάσει του Νόμου 4109).
Ως Εθνικό Πάρκο οφείλει να χαρακτηριστεί και η ευρύτερη λεκάνη απορροής που περιγράφουν οι όμορες περιοχές Natura 2000, οι οποίες βρίσκονται περιμετρικά της λίμνης και είναι τα όρη Αράκυνθος (νότια της λίμνης) και Παναιτωλικό (βόρεια της λίμνης). Για τους λόγους αυτούς απαιτείται και εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ), που θα αφορά το σύνολο της περιοχής (ορεινό και λιμναίο).
Με τις ενέργειες αυτές θα αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που απειλούν το οικοσύστημα της λίμνης. Χαρακτηριστικά αναφέρονται:
* Η λίμνη περιβάλλεται από οικισμούς που δεν διαθέτουν τα λύματα τους σε βιολογικούς καθαρισμούς,
* έχει υποστεί χρόνια επιβάρυνση με νιτρορύπανση από τις καλλιέργειες καπνού στην παραλίμνια ζώνη
* η αυθαίρετη θήρα και η αλίευση απειλούν την βιωσιμότητα των ιχθυαποθεμάτων αλλά και την οικολογική ισορροπία της περιοχής.
* η λίμνη επιβαρύνεται από οικιστικές αυθαιρεσίες στην παραλίμνια ζώνη και τα λύματα των ελαιοτριβείων που βρίσκονται στην περίμετρό της δέχονται επεξεργασία σε πολύ μικρό βαθμό.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει το Κέντρο Περιβάλλοντος Θέρμου και το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας, που προέκυψαν ως υποδομές με χρηματοδότηση του προγράμματος Life.
Όπως λοιπόν διαπιστώνεται, ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο θα δημιουργούσε συνθήκες μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης, με παραγωγή περιβαλλοντικού υπεύθυνου πλούτου, πρόσθετη αξία στην παραγωγή και τα προϊόντα της περιοχής, αλλά και θέσεις απασχόλησης στους τομείς της πράσινης οικονομίας. Το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΚΑ οφείλει να εξετάσει το ζήτημα και παράλληλα να μελετήσει επιπλέον τις εξής προτάσεις της Βουλευτού:
* Δυνατότητα χωροθέτησης υδατοδρομίου στην λίμνη, έπειτα, φυσικά, από τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις
* Εισαγωγή στην Μελέτη ΕΠΜ, ως δεδομένης, της χάραξης του Παρατριχώνιου Δρόμου, έργου πνοής και συνοχής για την περιοχή. Ειδική μελέτη για το βόρειο τμήμα της λίμνης, δεδομένου ότι στο νότιο τμήμα έχει δημοπρατηθεί ήδη ο καινούργιος δρόμος, από το Ζευγαράκι μέχρι το Δαφνιά.
Τέλος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα αξιοποίησης των προαναφερόμενων υποδομών του προγράμματος Life για τις ερευνητικές και επιστημονικές δραστηριότητες που θα προκύψουν.
Η προστασία και ανάδειξη της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς, δεν είναι μόνο εθνικά ζητήματα, αλλά και παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Άμεσα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να διορθωθούν λάθη και στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Αναλυτικά  το κείμενο της Ερώτησης που κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ  προς τον ΥπουργόΠεριβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: «Χαρακτηρισμός ως Εθνικού Πάρκου της Λίμνης Τριχωνίδας και των παραλίμνιων ορεινών όγκων»
Η λίμνη Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, στερείται θεσμικής περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς, ενώ ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να θέτει όρους και περιορισμούς, για την προστασία των οικοτόπων του λιμναίου οικοσυστήματος και της πλούσιας ορνιθοπανίδας που φιλοξενεί.
Βασική προϋπόθεση για την προστασία της λίμνης, είναι η ένταξή της σε καθεστώς προστασίας Εθνικού Πάρκου, με ένταξή της στον «Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Δυτικής Ηπείρου και Μεσολογγίου» (όπως αυτός προέκυψε από την συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Αμβρακικού, Μεσολογγίου, Εκβολών Αχέροντα/Καλαμά, βάσει του Νόμου 4109). Ως Εθνικό Πάρκο οφείλει να χαρακτηριστεί και η ευρύτερη λεκάνη απορροής που περιγράφουν οι όμορες περιοχές Natura 2000, οι οποίες βρίσκονται περιμετρικά της λίμνης και είναι τα όρη Αράκυνθος (νότια της λίμνης) και Παναιτωλικό (βόρεια της λίμνης). Για τους λόγους αυτούς απαιτείται και εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ), που θα αφορά το σύνολο της περιοχής (ορεινό και λιμναίο).
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει το Κέντρο Περιβάλλοντος Θέρμου και το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας, που προέκυψαν ως υποδομές με χρηματοδότηση του προγράμματος Life.
Η θεσμοθέτηση της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς έτσι θα αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που απειλούν το οικοσύστημα της λίμνης. Χαρακτηριστικά αναφέρονται:
* Η λίμνη περιβάλλεται από οικισμούς που δεν διαθέτουν τα λύματα τους σε βιολογικούς καθαρισμούς,
* έχει υποστεί χρόνια επιβάρυνση με νιτρορύπανση από τις καλλιέργειες καπνού στην παραλίμνια ζώνη
* η αυθαίρετη θήρα και η αλίευση απειλούν την βιωσιμότητα των ιχθυαποθεμάτων αλλά και την οικολογική ισορροπία της περιοχής.
* η λίμνη επιβαρύνεται από οικιστικές αυθαιρεσίες στην παραλίμνια ζώνη και τα λύματα των ελαιοτριβείων που βρίσκονται στην περίμετρό της δέχονται επεξεργασία σε πολύ μικρό βαθμό.
Επειδή ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο θα δημιουργούσε συνθήκες μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης, με παραγωγή περιβαλλοντικού υπεύθυνου πλούτου, πρόσθετη αξία στην παραγωγή και τα προϊόντα της περιοχής, αλλά και θέσεις απασχόλησης στους τομείς της πράσινης οικονομίας,
Ερωτάται ο κ.Υπουργός:
1. Είναι στις προθέσεις του υπουργείου η ένταξη της Τριχωνίδας σε καθεστώς προστασίας Εθνικού Πάρκου;
2. Υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των προαναφερόμενων υποδομών του προγράμματος Life για τις ερευνητικές και επιστημονικές δραστηριότητες που θα προκύψουν;
Σε περίπτωση που εκδοθεί ΚΥΑ όπου θα χαρακτηρίζεται η Τριχωνίδα ως Εθνικό Πάρκο, ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1. Μπορεί να διασφαλιστεί η δυνατότητα χωροθέτησης υδατοδρομίου στην λίμνη, έπειτα, φυσικά, από τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις;
2. Υπάρχει δυνατότητα να ενταχτεί εκ των προτέρων η χάραξη του Παρατριχώνιου δρόμου στην Μελέτη ΕΠΜ που θα χρειαστεί; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για το βόρειο τμήμα της λίμνης, δεδομένου ότι στο νότιο τμήμα έχει δημοπρατηθεί ήδη καινούργιος δρόμος από το Ζευγαράκι μέχρι το Δαφνιά;
Η ερωτώσα βουλευτής
Νίκη Φούντα