GAIA

GAIA

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Αγρίνιο: Ζητούν σκόντο στις εκπτώσεις-τι λένε οι έμποροι

Απογοητευτική είναι κατά κύριο λόγο για τους εμπόρους του Αγρινίου η αποτίμηση της πρώτης εβδομάδας των χειμερινών εκπτώσεων. Οι πρώτες εκπτώσεις του έτους ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και θα διαρκέσουν έως το τέλος του Φεβρουαρίου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΩστόσο, αν και συνήθως η πρώτη εβδομάδα είναι αυτή που παρουσιάζει την μεγαλύτερη κίνηση, έστω και από περιέργεια ή για έρευνα αγοράς, μέχρι στιγμής οι καταστηματάρχες της πόλης δεν έχουν δει την εμπορική κίνηση την όποια ανέμεναν, χωρίς όμως να λείπουν και κάποιες εξαιρέσεις....
Ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις περιμένουν οι πελάτες, σύμφωνα με την Ευτυχία Πατσιαλού, ιδιοκτήτρια του καταστήματος Junior Club, που εμπορεύεται παιδικά ρούχα: «Η έννοια των εκπτώσεων είναι τα είδη που έχω στο μαγαζί να τα βάλω σε χαμηλότερες τιμές, προσφέροντας έκπτωση έως και 50%. Ο κόσμος όμως περιμένει ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις, τις οποίες δεν έχουμε το περιθώριο να προσφέρουμε». Συνεχίζοντας, η κ. Πατσιαλού, αναφέρει ότι οι πελάτες προσπαθούν να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες πρώτιστα, αφήνοντας τα ψώνια σε δεύτερη μοίρα, καθώς εξαιτίας της κρίσης δεν έχουν το περιθώριο να κάνουν και τα δύο.
Ο Θωμάς Μπούρδος, είναι υπεύθυνος του καταστήματος παιδικών ρούχων Papagalino, και προσφέρει εκπτώσεις έως και 50%, «ήδη από τις πρώτες ημέρες», όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, παρ’ όλα αυτά «Η κίνηση είναι σίγουρα πεσμένη για τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων» . Ο ίδιος αναμένει να δει πως θα κινηθεί η αγορά τις υπόλοιπες ημέρες, αλλά εκτιμά ότι ο κόσμος θέλει να ψωνίσει αλλά δεν μπορεί εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης. Όπως μας είπε, πολλοί είναι αυτοί που ζητάνε επιπλέον έκπτωση της τιμής φτάνοντας στο ταμείο.
Για «υποτονική κίνηση», κάνει λόγο η Μαρία Αθανασιάδη, ιδιοκτήτρια καταστήματος οπτικών: «Δεν έχουμε δει κάποια ιδιαίτερη κίνηση ούτε μπορούμε να πούμε ότι οι εκπτώσεις έκαναν κάτι που μας βοήθησε ιδιαίτερα, η κίνηση είναι υποτονική και ο κόσμος ψάχνεται». Αν και πιστεύει ότι η πρώτη εβδομάδα είναι διερευνητική για τους αγοραστές, εκτιμά ότι η πρώτη εικόνα δεν είναι θετική και φοβάται ότι έτσι θα συνεχιστεί και η υπόλοιπη περίοδος των εκπτώσεων. Σ’ αυτό βέβαια, όπως εκτιμά η ίδια, συμβάλει και το γεγονός ότι ένα από τα βασικά είδη που εμπορεύεται, τα γυαλιά ηλίου, βρίσκονται εκτός εποχής, αλλά φυσικά και η μεγάλη δυσκολία που υπάρχει σε όλους. Επίσης, αναφέρει ότι ο κόσμος είναι διατεθειμένος να κάνει ακόμα και κάποιες εκπτώσεις στην ποιότητα, προκειμένου να πετύχει καλύτερη τιμή. «Ο κόσμος όλο ψάχνει και ειδικά τα τελευταία χρόνια, αναζητά την χαμηλότερη δυνατή τιμή», καταλήγει η ίδια.
epi-emporika1
Το κατάστημα λευκών ειδών και κεντημάτων του Νικόλαου Σκάνδαλου, βρίσκεται αρκετά χρόνια στην αγορά, καμία άλλη χρονιά όμως δεν έχει όμως καταγράψει τόσο μεγάλη πτώση της κίνησης. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων δεν έχει καθόλου δουλειά και η κίνηση είναι πολύ πεσμένη, περιμένουμε πελατεία να μπει στο κατάστημα. Φέτος τα πράγματα πάνε χειρότερα από πέρυσι». Ο κ. Σκάνδαλος, όπως και αρκετοί άλλοι συνάδελφοί του, αναφέρει ότι πέρα από την έκπτωση που προσφέρει το κατάστημα, οι πελάτες ζητούν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις, κάτι όμως που δεν είναι εύκολο να γίνει, καθώς υπάρχουν τα πάγια έξοδα του καταστήματος τα οποία πρέπει πάσει θυσία να καλυφθούν.
«Κάθε πέρυσι και καλύτερα», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Δημήτρης Μανδέλος, ιδιοκτήτης καταστήματος αθλητικών ειδών, για να περιγράψει την κίνηση της αγοράς στις φετινές εκπτώσεις. Αναρωτιέται μάλιστα τι επιφυλάσσει το μέλλον, αφού όπως μας είπε η κατάσταση είναι τέτοια που πλέον «τίθεται θέμα επιβίωσης». Ο κ. Μανδέλος καταγράφει μέτρια κίνηση, δεδομένης και της δυσκολίας που υπάρχει για όλους: «Ο κόσμος πλέον ζητά παραπάνω έκπτωση απ’ αυτή που κάνουμε και είναι μια συνήθεια την οποία δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε γιατί οι τιμές μας είναι συγκεκριμένες».
«Απελπιστική» ήταν η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων κατά την Ελένη Ρετσίνα, υπεύθυνη καταστήματος ανδρικών ρούχων: «Η πρώτη εβδομάδα ήταν απελπιστική. Συνήθως την πρώτη μέρα είχαμε πολύ κόσμο που έκανε την έρευνα αγοράς του και ψώνιζε, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε φέτος». Όπως και σε πολλά άλλα καταστήματα, η κ. Ρετσίνα μας λέει πως οι εκπτώσεις δεν αρκούν για τους πελάτες, οι οποίοι φτάνοντας στο ταμείο ζητάνε κι άλλη μείωση της τιμής. Τις τελευταίες ημέρες όμως καταγράφεται μια μικρή άνοδος της κίνησης, και η ίδια εκφράζει την ελπίδα ότι ίσως κάτι να αλλάξει, αν και «ο κόσμος δεν αγοράζει όπως παλιότερα, παρότι εμείς κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές».
geg-emporoi-katalipsi1
Η Σοφία Λάπα, έχει κατάστημα γυναικείων ρούχων που απευθύνεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, και έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα εκτίμηση για την εικόνα που επικρατεί στην αγορά. Όπως λοιπόν λέει η ίδια, οι πελάτες δεν εκφράζουν παράπονα για το ύψος των τιμών, καθώς τις θεωρούν προσιτές, αλλά το παράπονό τους είναι ότι οι ίδιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τις αγορές που θέλουν. «Ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες, είναι μια γενιά που έχει μάθει να στερείται για να προσφέρει από το υστέρημά της σε παιδιά και εγγόνια», συνεχίζει η ίδια, για να συμπληρώσει ότι «όλοι είμαστε χτυπημένοι από την κρίση».


Ωστόσο δεν λείπουν και κάποιοι καταστηματάρχες, οι οποίοι έχουν κάνει διαφορετική αποτίμηση της εμπορικής πορείας των πρώτων ημερών των εκπτώσεων έως τώρα. Η Ντίνα Τζουμάκα, ιδιοκτήτρια καταστήματος με γυναικεία υποδήματα και τσάντες, προσφέρει εκπτώσεις που ξεκινούν από το 30%. Σύμφωνα με την ίδια, «οι πελάτες ψωνίζουν πιο άνετα, σίγουρα καλύτερα σε σχέση με πέρυσι». Παρατηρεί και η ίδια όμως ότι συνολικά η πτώση της αγοράς είναι πεσμένη, ενώ τον περασμένο μήνα των γιορτών, σε αντίθεση με ότι συνηθίζεται, καταγράφηκε απογοητευτική πτώση των πωλήσεων.

Μια παρόμοια κατάσταση της αγοράς καταγράφουν και οι Καλλιόπη Κωστακιώτη και Νικήτας Τάτσης, υπεύθυνοι καταστήματος γυναικείων ρούχων. «Πάμε καλά, ο κόσμος ζητά προσιτές τιμές, ας μην είμαστε και πλεονέκτες!», μας είπε η κ. Κωστακιώτη, συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος πλέον ψωνίζει μόνο τα απαραίτητα και δεν αγοράζει ρούχα τα οποία απλά θα τοποθετηθούν στην ντουλάπα, αλλά αυτά που πραγματικά χρειάζεται. Επίσης, όπως μας επισήμανε η ίδια, «έχουν κοπεί τα πολλά δώρα».
Κατά την περίοδο των εκπτώσεων, τα καταστήματα της πόλης θα προσφέρουν πραγματικά χαμηλές τιμές, με εκπτώσεις που φτάνουν ακόμα και ως το 50%. Πέρα όμως των καλών τιμών που προσφέρονται από τους εμπόρους, το ζήτημα είναι αν υπάρχει το διαθέσιμο εισόδημα των αγοραστών για να κινηθεί η αγορά και να πάρει τα πάνω της, τουλάχιστον τόσο όσο χρειάζεται για να αναπληρωθεί η «χαμένη» περίοδος των γιορτών. Δυστυχώς, όπως μας είπαν οι περισσότεροι έμποροι, κάτι τέτοιο δεν έχει διαφανεί μέχρι στιγμής. Η διάρκεια των εκπτώσεων όμως είναι έως τα τέλη Φεβρουαρίου, για 5 ολόκληρες εβδομάδες δηλαδή ακόμα και όλοι ελπίζουμε μέχρι τότε η κατάσταση να αλλάξει.

Κώστας Καρακώστας – εφημερίδα «Συνείδηση