GAIA

GAIA

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Εις μνήμην Γεωργίου Μπόκα η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για τον Καποδίστρια


po-kapodistrias-ekdilosi1 (600 x 480)Σε μια επιτυχημένη εκδήλωση, παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων της εκκλησίας, των αρχών, φορέων καθώς και συλλόγων παρουσιάστηκε επίσημα το Σάββατο 18 Απριλίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο της ΓΕΑ Αγρινίου το ιστορικό Ντοκιμαντέρ παραγωγής του Σωματείου Ενωμένη Ρωμηοσύνη και του Αχελώος Tv: Ιωάννης Καποδίστριας «Η ζωή, οι αγώνες και το εγκώμιο του πρώτου εθνικού κυβερνήτη της Ελλάδας»....

po-kapodistrias-ekdilosi2 (600 x 480)Μετά από έρευνα και τηλεοπτικά «γυρίσματα» τριών ετών η ΕΡΩ και ο Αχελώος Tv παρουσίασαν το ντοκιμαντέρ για την ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια. Τον εξ απορρήτων σύμβουλο και υπουργό του αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλεξάνδρου Α’ και μετέπειτα πρώτο Κυβερνήτη της Ανεξάρτητης Ελλάδας που έχει χαρακτηριστεί από Έλληνες και ξένους κορυφαίους ιστορικούς και πολιτικούς ως: πρωτοστάτης της ελληνικής παλιγγενεσίας, ασκητής της πολιτικής, αγωνιστής της Ορθοδοξίας, μάρτυρας της Ρωμηοσύνης, κορυφαίος των Ελλήνων, μεγάλος αρχιτέκτονας της πανευρωπαϊκής ειρήνης και μεταρρυθμιστής της Γαλλίας και Ελβετίας.
po-kapodistrias-ekdilosi3 (600 x 480)Εμπνευστής και πρωτεργάτης της ιστορικής και πολιτιστικής παραγωγής στη μνήμη του οποίου αφιερώθηκε η πρώτη επίσημη παρουσίαση της είναι ο αείμνηστος Πρόεδρος της τηλεόρασης του Αχελώου Γεώργιος Μπόκας. Όπως συγκινημένος ανέφερε ο Δημήτρης Μπόκας μέλος του ΔΣ της Ε.ΡΩ και μέλος του ΔΣ του Αχελώου στον χαιρετισμό του “Ο δρόμος είναι μακρύς, ενωμένοι όμως θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο της Ε.ΡΩ. , την προβολή των πνευματικών μας αξιών”.Αναφερόμενος στον τηλεοπτικό σταθμό Αχελώος ο κ Δ.Μπόκας χαρακτηριστικά ανέφερε “θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο που χάραξε εκείνος έχοντας πάντα ως οδηγό τα λόγια του. Ο καλύτερος τρόπος να νικήσεις το κακό είναι να προβάλλεις το καλό” .
Ο μεγάλος ηθοποιός Κώστας Καστανάς ο οποίος αφηγείται την ιστορία του Καποδίστρια στο ντοκιμαντέρ χαιρέτισε την εκδήλωση αναφέροντας μεταξύ άλλων “ Ο Καποδίστριας για μένα είναι Ιερό Πρόσωπο”
Πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν το μέλος της ΕΡΩ Δήμος Θανάσουλας οποίος αναφέρθηκε στο Πνεύμα Προσφοράς που διέπει την ΕΡΩ και το οποίο ήταν και το πνεύμα με το οποίο λειτουργούσε ο αείμνηστος Γεώργίος Μπόκας
po-kapodistrias-ekdilosi4 (600 x 480)Για τον Ιωάννη Καποδίστρια μίλησαν οι διακεκριμένοι Δημήτρης Μεταλληνός – Δρ Ιστορίας-Θεολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Εμμανουήλ Γιαννούλης Πρωτοπρεσβύτερος Μητροπολιτικού Ναού Αίγινας-Πτυχιούχος Νομικής – Θεολογίας του Παν/μιου Αθηνών και η Μαρία Μαντουβάλλου – Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο κ Μεταλληνός Δρ Ιστορίας-Θεολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στην Κερκυραϊκή καταγωγή του Καποδίστρια καθώς επίσης ανέπτυξε το θέμα “ο Ρωμνίος Ιωάννης Καποδίστριας ως ο κατεξοχήν Ελληνορθόδοξος Ηγέτης της Πολιτικής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού”
po-kapodistrias-ekdilosi5 (600 x 480)Η άφιξης του Καποδίστρια στην Αίγινα ήταν το θέμα το οποίο ανέπτυξε ο π.Εμμανουήλ Γιαννούλης ο οποίος διακονεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου(Μητροπολιτικός ΙΝ Αίγινας) όπου και έλαβαν χώρα η Υποδοχή, η Ορκωμοσία του Πρώτου Εθνικού Κυβερνήτη της Ελλάδας ενώ ο Ιερός αυτό Ναός χρησιμοποιούνταν έως τότε ως “Βουλευτήριον”
Η Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Μαντουβάλλου αναφέρθηκε στην Ακτινοβολία του Καποδίστρια σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ ανέπτυξε το θέμα “Ο Καποδίστριας ως Σηματοδότης του Σήμερα”.
Η σπονδυλωτή οπτικοακουστική παραγωγή χωρίζεται σε επτά ξεχωριστές θεματικές ενότητες – επεισόδια και αποτελεί την ιστορική καταγραφή της ζωής, του έργου και της δράσης του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Το πρωτογενές υλικό του ντοκιμαντέρ αποτελείται από κινηματογραφικά πλάνα, αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό και συνεντεύξεις επιστημόνων οι οποίοι μελετούν το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια. Η μουσική επένδυση αποτελείται από κομμάτια του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη.
po-kapodistrias-ekdilosi6 (600 x 480)Την συνοπτική παρουσίαση των επτά επεισοδίων της παραγωγής έκανε ο Διευθυντής της Τηλεόρασης του Αχελώου Κων/νος Ζαφείρης, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε το Μέλος της Ε.ΡΩ. και συνεργάτης του Αχελώου Ανδρέας Μπλάνος.
Την εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς αναφερόμενος στην προσφορά της Ενωμένης Ρωμηοσύνης και του τηλεοπτικού σταθμού Αχελώου στην κοινωνία τις δύσκολες ημέρες που όλοι μαζί διανύουμε.
po-kapodistrias-ekdilosi12 (600 x 480)
po-kapodistrias-ekdilosi7 (600 x 480)

po-kapodistrias-ekdilosi8 (600 x 480)
po-kapodistrias-ekdilosi10 (600 x 480) po-kapodistrias-ekdilosi11 (600 x 480)