GAIA

GAIA

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Θετικός ισολογισμός στο δήμο Αγρινίου, πολλά τα δάνεια και οι οφειλές

δημοτικό-συμβούλιο-αγρινίου
Για αποτύπωση της πραγματικότητας στα οικονομικά του δήμου Αγρινίου για πρώτη φορά έκανε λόγο στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Αγρινίου, το ποίο είχε πολλές απουσίες στο ξεκίνημα του(δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν αρκετοί σύμβουλοι, ανάμεσά τους και δύο επικεφαλής, οι κ.κ. Μοσχολιός και Τραπεζιώτης)και κατέληξε με ακόμη περισσότερες στο τέλος του.
Ο κ. Παπαναστασίου κατά την ομιλία του σχετικά με τον απολογισμό της χρονιάς 2014 αλλά ....
και τον ισολογισμό που παρουσίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ.Γκούντας, έκανε λόγο για τεράστια βάρη από δάνεια τα οποία καλείται να πληρώσει η σημερινή δημοτική αρχή, ενώ παρουσίασε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο-ακόμη και από τον ίδιο τον δανεισμό –τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν το ύψος των 5 εκατομμυρίων ευρώ με τη προσωπική του άποψη, όπως ανέφερε, να είναι ότι μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερες καθώς ιδιώτες διεκδικούν από το δήμο Αγρινίου ποσά που αγγίζουν τα 28 εκατομμύρια από παρελθόντα έτη. Μάλιστα έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια γινόταν πάρτι αλλά τώρα το πάρτι τελείωσε», προκαλώντας χειροκροτήματα από τους συμβούλους της παράταξής του. Είχαν προηγηθεί αναφορές για έργα ακόμα και στις εποχές των παχέων αγελάδων, όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου, με δανεισμό ακόμα και για διανοίξεις δρόμων, ενώ εντύπωση έκαναν οι αναφορές του για περιπτώσεις εργολάβων που ζητούν να πληρωθούν γιατί λένε ότι έκαναν έργα με προφορική εντολή προηγούμενου αντιδημάρχου. Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Αγρινίου υπαινίχτηκε ότι θα υπάρξουν δικαστικές παρεμβάσεις για τέτοια θέματα, ενώ επέμεινε πολύ στα δάνεια που πήρε ο πρώην δήμος Αγρινίου, ειδικά εκείνο των 2,5 εκατομμυρίων για την αίθουσα στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και μελέτες από το παρελθόν όπως εκείνη για νέο δημαρχιακό μέγαρο(συνολικού ύψους 2,2 εκατομμυρίων) για τις οποίες είπε ότι όσοι τις διέτασσαν ίσως και να ήξεραν ότι δεν πρόκειται να γίνουν τα έργα στα οποία αφορούν.
«Πρέπει να καταπιούν τη γλώσσα τους όσοι έλεγαν ότι το Αγρίνιο έχει νοικοκυρεμένα οικονομικά και τελικά σήμερα η δημοτική αρχή είναι δεσμευμένη για σχεδόν 20 εκατομμύρια, με 1,5 εκατομμύρια τόκους επιπλέον από φέτος», ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου ο οποίος(όπως και ο κ. Γκούντας προηγουμένως)επιβεβαίωσε τα ρεπορτάζ που λένε ότι ο δήμος θα ζητήσει αναχρηματοδότηση μέσω πρόσκλησης στις τράπεζες της περιοχής για δάνειο σχεδόν 12 εκατομμυρίων με μειωμένα όμως τοκοχρεολύσια κατά 40% και μεγάλη περίοδο αποπληρωμής.
Στην εισήγηση του απολογισμού πρώτα, και κατόπιν του ισολογισμού, ο κ. Γκούντας ανέφερε ότι τα έσοδα είναι 54,4 περίπου εκατομμύρια για το 2014 έναντι 53 εκ. για το 2013, ενώ τα έξοδα είναι 48,5 εκ. το 2014 έναντι 49 εκ. το 2013. Με μειωμένα έσοδα από την ΚΑΠ και με τη ΣΑΤΑ μειωμένη κατά 45%, επιτεύχθηκε μείωση στις αμοιβές κατά 800 χιλιάδες και στις οφειλές προς προμηθευτές κατά 40%. Όλα τα παραπάνω αφήνουν ένα θετικό πλεόνασμα στον ισολογισμό του δήμου περί  τα 5,5 εκατομμύρια, παρότι πρώτη φορά περιλήφθηκε η αποπληρωμή όλων των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων αλλά όχι οι επιχορηγήσεις προς τον δήμο από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα αρχή, με αποτέλεσμα καλύτερο δείκτη αναλογούντος ενεργητικού(από 2,5 στο 4,2). «Αν δεν αναχρηματοδοτηθούμε θα πληρώνουμε 600 χιλιάδες παραπάνω φέτος από τόκους μόνο ενώ το μεγάλο θέμα είναι τα 6,2 εκ. ανείσπρακτα τέλη(!) που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια» κατέληξε ο κ. Γκούντας.
Στις ομιλίες τους ο κ. Θεοδωρόπουλος, από την παράταξη Μοσχολιού, έκανε λόγο για συνέχεια του δήμου με θετικό πρόσημο, προκαλώντας αντίδραση στη συνέχεια από ομιλητές όπως ο κ. Καζαντζής που έκανε λόγο για πρώτη φορά κανονικό ισολογισμό και για τάξη που θα μπει το επόμενο διάστημα αλλά και «για δύο αρχηγούς που λείπουν» και για τόκους υπερημερίας τετραπλάσιους λόγω μη πληρωμών στο παρελθόν.  Ή ο κ. Γκρίζης, ο οποίος  έκανε λόγο για ζοφερή πραγματικότητα που καλυπτόταν και ζήτησε σε επόμενη συνεδρίαση ο κ. Μοσχολιός να εξηγήσει πως φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, διερωτώμενος πώς έμεναν απλήρωτες υποχρεώσεις γιατί κρίνονταν μονομερώς από τον δήμο ότι ήταν παράνομες.
Ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο για πολιτικές που οδηγούν σε μια ελεγχόμενη «τοπική διοίκηση» που κατευθύνεται από το κράτος, ενώ ο κ. Μερμίγκης αναρωτήθηκε αν θα πληρώσει κανείς από τους προηγούμενους δημάρχους όλων των συνενωμένων δήμων για τον δανεισμό που κληροδότησαν στο Αγρίνιο, λέγοντας πάντως ότι ο ίδιος είναι εναντίον στους δήμους που μοιάζουν με επιχειρήσεις και επιδιώκουν την κερδοφορία.
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
unnamed2
unnamed2372593
απο: agrinionews.gr