GAIA

GAIA

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Το όραμα της Δημοτικής Αρχής για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Αγρινίου παρουσίασε ο Γ. Παπαναστασίου

689692cc-e63a-4ef7-a398-315a831195ad

c74d69bc-f7bb-45e4-b6bf-a02a979d5cd8
     Συγκεκριμένες προτάσεις για την Ποιότητα Ζωής σ’ ένα Αγρίνιο με αναπτυξιακή προοπτική, πιο φιλικό προς το Περιβάλλον, με λιγότερο κυκλοφοριακό και περισσότερους ελεύθερους χώρους Πρασίνου, με ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, της Επιχειρηματικότητας και του Υδάτινου στοιχείου, αλλά και ταυτόχρονη ανάδειξη του παρελθόντος του, παρουσίασε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην κτίριο Τράπεζας της Ελλάδας Αναστασιάδη 1), την Μ. Τρίτη 26/4/2016.....


Ο κ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε «μεγάλη στιγμή για την Πόλη», αυτή τη δημόσια διαβούλευση καιζήτησε από πολίτες και φορείς να καταθέσουν συγκεκριμένες ιδέες , έτσι ώστε από κοινού να συνταχθεί η βέλτιστη δυνατή πρόταση.

«Το όραμα της Δημοτικής Αρχής είναι ένα Αγρίνιο με Ταυτότητα και Αναπτυξιακή προοπτική. Με λιγότερα χρήματα αλλά με περισσότερη φαντασία, στη βάση ενός ολοκληρωμένου, φιλόδοξου σχεδίου και με βασικό εργαλείο τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, προχωράμε στην υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Για μια Πόλη πιο φιλική, με λιγότερο κυκλοφοριακό και περισσότερους ελεύθερους χώρους.

Οι εποχές των «φαραωνικών έργων» πέρασαν. Χρειάζονται ώριμες και στοχευμένες δράσεις, έξυπνες και λειτουργικές επιλογές. Κι εμείς, σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, ολοκληρώνοντας, σταδιακά, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, τις μελέτες των έργων ανάπλασης, όπως: αναθεώρηση  κυκλοφοριακής μελέτης, τοπογραφικές αποτυπώσεις, αρχιτεκτονικές μελέτες κ.α.

Με το Πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στοχεύουμε να αναδείξουμε το υδάτινο στοιχείο- το Αγρίνιο είναι η πόλη του νερού, χωρίς νερό!- αλλά και τα ίχνη των ρεμάτων που έχουν απομείνει, επαναφέροντας έτσι τη Φύση στο αστικό τοπίο, με ταυτόχρονη βελτίωση του  μικροκλίματος, μείωση των επιπέδων θορύβου και της ρύπανσης ατμοσφαιρικού αέρα.

Αν και ο Δήμος Αγρινίου επιθυμεί τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου δυστυχώς η νομοθεσία και οι νέες προδιαγραφές λειτουργούν απαγορευτικά για τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των δρόμων της πόλης, καθιστώντας τη συγκεκριμένη παρέμβαση αδύνατη.

Κύριες  παρεμβάσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος θα είναι η δημιουργία δακτυλίου εκτεταμένων πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης και ο πράσινος δακτύλιος που θα ενοποιεί τους χώρους πρασίνου που υπάρχουν σήμερα, όπως το Πάρκο και το Ρέμα του Αγίου Θωμά.

Θέλουμε να βάλουμε τον Αγρινιώτη στη λογική ότι δεν πρέπει να μπαίνει στο κέντρο με το αυτοκίνητο, να αγαπήσει περισσότερο το νερό και το πράσινο. Έχουμε ανοιχτά αυτιά για έξυπνες προτάσεις και ιδέες και θέλουμε όλους τους πολίτες και φορείς κοντά μας. Εδώ είμαστε για να υλοποιήσουμε όλοι μαζί»,κατέληξε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αγρινίου, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του τόσο προς την Διαχειριστική Αρχή και την Περιφέρεια, όσο και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την συμβολή τους.

Στην Ημερίδα ο  αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Καζαντζής ευχαρίστησε τα υπηρεσιακά στελέχη του τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου και της Περιφέρειας, που συνέταξαν  ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, το οποίο  εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης και των δημοτών της, ενώ παράλληλα τόνισε ότι:  «Η Δημοτική Αρχή τηρεί τις δεσμεύσεις της για  ένα Αγρίνιο με ταυτότητα, μέσα από προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν, με σημεία αιχμής , το Πάρκο, το νότιο τμήμα αλλά  και τις εισόδους της πόλης».

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου κ. Δημήτρης Τζιώλης τόνισε ότι το πρόγραμμα στηρίζεται σε δύο πυλώνες στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και τον εξοπλισμό της πόλης και στην Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη – Κοινωνική Συνοχή. Χαρακτήρισε το Πρόγραμμα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, για τη νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ).

Την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος έκανε, από το τμήμα Προγραμματισμού η κ. Τζίνα Ροντήρη, ενώ στην διαβούλευση παραβρέθηκαν, ως εκπρόσωποι της Περιφέρειας ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων κ. Γιάννης Λύτρας, η Εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κα. Διονυσία Μαράτου, η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας κα.Α.Σταθοπούλου, καθώς επίσης η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Μαρία Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτ/νίας κ. Κώστας Ρόκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας  κ. Παναγιώτης  Τσιχριτζής, εκπρόσωποι  φορέων και συλλόγων και πολίτες.

Για την υλοποίηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης θα αξιοποιηθούν πόροι του ΠΕΠ  Δυτικής Ελλάδας που προέρχονται τόσο από το ΕΤΠΑ όσο από το ΕΚΤ, ενώ αναμένεται να συνεισφέρουν χρηματοδοτικά και άλλα Προγράμματα της Προγραμματικής Περιόδου 2014- 2020



Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους είτε συμπληρώνοντας το έντυπο υποβολή προτάσεων (επισυνάπτεται) και αποστολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση grontiri@agrinio.gr,  είτε συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον ακόλουθο σύνδεσμο http://dytikiellada.gr/διαβουλεύσεις/διαβούλευση-για-δράσεις-βιώσιμη-αστ-2/, καθώς και στο http://www.cityofagrinio.gr/information-services/enimerwseis2016/diavoulefsivaa.html, έως τις 31-5-2016.