GAIA

GAIA

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Συνέντευξη Κων/νου Τζίκα με αφορμή το Β΄Forum Τριχωνίδας


φωτογραφία
Ερ: Πληροφορηθήκαμε ότι θα συμμετάσχετε ως ομιλητής στις 4 Μαΐου στο Β΄ Forum για την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας στο Αγρίνιο.
Απ: Nαι, έχω προσκληθεί από τους διοργανωτές της διήμερης αυτής εκδήλωσης και θα έρθω να μιλήσω για τον θεσμό της διαμεσολάβησης στις εμπορικές και οικογενειακές διαφορές.
Ερ: Έχετε επισκεφτεί άλλη φορά την πόλη του Αγρινίου;
Απ: Ναι, την έχω επισκεφτεί άλλη μια φορά τον Φεβρουάριο του 2014 όταν είχα δεχθεί πρόσκληση για να έρθω να μιλήσω σε ημερίδα για τον νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την προστασία της κύριας κατοικίας.
Ερ: Απ’ότι πληροφορηθήκαμε αρθρογραφείτε κιόλας εδώ στην πόλη του Αγρινίου..
Απ: Εδώ και 2,5 περίπου χρόνια αρθρογραφώ στην Εφημερίδα “ΠΑΛΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ” καθώς και στo διαδυκτιακό τόπο anydaynews ο οποίος έχει πανελλαδική εμβέλεια.
Ερ: Που διατηρείτε την έδρα σας ως δικηγόρος;..........

Απ: Ασκώ την δικηγορία στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά αναλαμβάνω υποθέσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ερ: Επειδή υπάρχει πολύς κόσμος που δεν γνωρίζει. Τι είναι η διαμεσολάβηση;
Aπ: Διαμεσολάβηση είναι μια εναλλακτική μέθοδος εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων με την βοήθεια ενός τρίτου ουδέτερου και αμερόληπτου μέρους, του διαμεσολαβητή. Ουσιαστικά είναι μια διαπραγμάτευση μεταξύ των ατόμων που έχουν μια ιδιωτική διαφορά μεταξύ τους με έναν και μοναδικό στόχο, την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ευνοεί και τους δύο, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ερ: Ποιες διαφορές υπάγονται στον Θεσμό της διαμεσολάβησης; Εφαρμόζεται στην Ελλάδα η διαμεσολάβηση;
Απ: Οι διαφορές οι οποίες υπάγονται ανήκουν στην σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου, όπως οι αστικές και οι εμπορικές, δηλαδή εργατικές διαφορές (δεδουλευμένους μισθούς κλπ), οικογενειακές διαφορές (διατροφή, αποκτήματα), εμπορικές (απαιτήσεις από ανεξόφλητα τιμολόγια, εμπορικά σήματα, αθέμιτος ανταγωνισμός κλπ), μισθωτικές διαφορές, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας κ.α.
Η διαμεσολάβηση στην Ελλάδα είναι σε ισχύ με νόμο από το έτος 2010. Έχουν προσφύγει μέχρι στιγμής αρκετοί πολίτες στον θεσμό αυτόν για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών τους αλλά θεωρώ ότι για να διαδοθεί ευρύτερα ο θεσμός θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση με συνεχή ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να αφομοιώσουν τα πλεονεκτήματα της διαδικασίας και να την επιλέξουν.
Eρ: Δικηγόροι μπορούν να παρίστανται με τα μέρη που έχουν τη διαφορά;
Aπ: Ο νόμος επιτρέπει στα μέρη να μετέχουν στην διαδικασία της διαμεσολάβησης και με τον δικηγόρο τους ο οποίος θα τους συμβουλεύει νομικά και θα επιβλέπει την νομότυπη ακολουθία της διαδικασίας.
Ερ: Μπορούν να εμπιστευτούν οι πολίτες τον θεσμό της διαμεσολάβησης; Ποιο θα είναι το κέρδος τους;
Απ: Η διαδικασία της διαμεσολάβησης διέπεται από το απόρρητο και την εμπιστευτικότητα αφού αυτά είναι δύο από τα βασικότερα θεμέλια της πάνω στα οποία στηρίζεται η επιτυχία του θεσμού.Oι πολίτες οι οποίοι επιθυμούν και έχουν την διάθεση να επιλύσουν την μεταξύ τους διαφορά εξωδικαστικά, αφού η συμμετοχή στην διαμεσολάβηση είναι εκούσια, μπορούν σε έναν ουδέτερο τόπο με την βοήθεια του διαμεσολαβητή που θα έχουν επιλέξει από τον πίνακα πιστοποιημένων διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και με την συμπαράσταση των δικηγόρων τους να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση, μια λύση που θα έχουν αποφασίσει οι ίδιοι. Εάν δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία, τα μέρη δεν χάνουν το δικαίωμά τους να προσφύγουν στα δικαστήρια αφού αναστέλλεται η παραγραφή για όσο διαρκεί η διαδικασία της διαμεσολάβησης.
Τέλος να προσθέσω ότι η διαμεσολάβηση είναι μια λύση πολιτισμού και γιατί όχι και ένας μοχλός ανάπτυξης αφού οι πολίτες με την συμμετοχή τους σε αυτήν θα έχουν καταφέρει να μην ξοδέψουν πολλά χρήματα αλλά και να επιτύχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μια συμφωνία που θα ωφελεί και τους δύο, μια συμφωνία που θα έχει δικαστική εκτελεστότητα. Επίσης θα έχουν καταφέρει να διαφυλάξουν τις μεταξύ τους επιχειρηματικές ή φιλικές σχέσεις αποφεύγοντας την επίπονη ψυχολογικά διαδικασία των δικαστηρίων και θα έχουν βγει και οι δύο νικητές αναλογικά.
Σας ευχαριστώ κύριε Τζίκα για αυτή μας την συνέντυξη και σας περιμένουμε για την ομιλία σας στο Β΄ forum για την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας, ένα τόσο σημαντικό θέμα για την περιοχή μας.
Εγώ σας ευχαριστώ κυρία Νταγιάντα για τη συνέντευξη.
http://agrinioreport.com