GAIA

GAIA

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΚΚΕ Ακτίου – Βόνιτσας:Αν έρθουν μετανάστες στην περιοχή μας,o λαός να εκφράσει την αλληλεγγύη του.



Οι ροές εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα των πολέμων στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο, στη Συρία, στη Βόρεια Αφρική. Αυτές οι περιοχές είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες, φυσικό αέριο, πετρέλαιο. Γι' αυτό εκδηλώνονται μεγάλες ...
συγκρούσεις ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για το ποιος θα βάλει μεγαλύτερο χέρι σ’ αυτά. Οι χιλιάδες ξεριζωμένοι μαζί με όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό, έρχονται να αντιμετωπίσουν την ένταση της καταστολής στα σύνορα, με αποτέλεσμα ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες να εγκλωβίζονται στη χώρα μας, χωρίς να το επιθυμούν. Ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, της Συνθήκης του Δουβλίνου, που εφαρμόζοντας τη Σένγκεν προβλέπουν συνοριακούς ελέγχους, δίνοντας πράσινο φως για κλειστά σύνορα, φράχτες, πλαφόν προσφύγων, hot spots … Και όλα αυτά με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης αυτής και όλων των προηγούμενων και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Στη σημερινή κατάσταση, ως ΚΚΕ εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στην αγωνία των προσφύγων και εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους, από τον ιμπεριαλισμό, λαούς. Δεν είμαστε αντίθετοι στο να διαμορφωθεί χώρος φιλοξενίας με συγκεκριμένες, όμως, προϋποθέσεις, ώστε να είναι στην πράξη τέτοιος χώρος. Είμαστε αντίθετοι με τα hot spots, που δημιουργούν μόνο συνθήκες εγκλωβισμού, όπως αυτό που επιχειρείται να γίνει και εδώ στην Πάλαιρο.
Αν έρθουν μετανάστες στην περιοχή μας, θα καλέσουμε το λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να τους στηρίξει με ό,τι χρειάζονται, ρούχα, τρόφιμα για να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι τους. Άλλωστε, εδώ και μήνες φορείς και σωματεία εργαζομένων του νομού αλλά και του δήμου, εργατικά κέντρα, έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους, συγκεντρώνοντας και παραδίδοντας τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα κ.ά. σε μετανάστες άλλων κέντρων φιλοξενίας.
Θα απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και τα αντίστοιχα υπουργεία να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, για την καταγραφή και τη μετεγκατάσταση των μεταναστών – προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν, με διαδικασίες που δε θα προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενάντια σε ρατσιστικές, σκοταδιστικές και αντιδραστικές αντιλήψεις, όπως αυτές της Χρυσής Αυγής.
Πρέπει να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς, δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που να λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση παλεύει το ΚΚΕ, αντιδρώντας σε κάθε ενέργεια στοιβάγματος και εγκλωβισμού αυτών των ανθρώπων σε χώρους εντελώς ακατάλληλους και επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία, όπως το κτίριο στη Πάλαιρο που θέλουν να τους βάλουν μέσα, που είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια και δεν έχει ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής (πόσιμο νερό, αποχέτευση).
Απαιτούμε να σταματήσουν τώρα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, και η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς. Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Απευθείας, ασφαλή μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ. Ο λαός κάθε χώρας μπορεί να λύσει μόνος του τα προβλήματά του, δε θέλει επιτηρητές και «σωτήρες».