GAIA

GAIA

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Δυτ. Ελλάδας Προτάσεις μέχρι 11 Αυγούστου


Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Τροποποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Σε δημόσιο διάλογο τίθενται οι προτεραιότητες και οι στόχοι μιας ολοκληρωμένης σύγχρονης διαχείρισης, το ζήτημα της διακυβέρνησης ως βασικής παραμέτρου, καθώς και των φορέων διαχείρισης. Νέες προτάσεις κατατίθενται προς συζήτηση, στη βάση των όσων σχεδίασαν και εισηγήθηκαν οι Δήμοι και οι ΦοΔΣΑ της περιοχής, που για πρώτη φορά κλήθηκαν να εκπονήσουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισής των αποβλήτων τους, η σύνθεση των οποίων αποτυπώνεται και στο υπό έγκριση Σχέδιο....

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλεί όλους τους πολίτες και φορείς να συμμετέχουν στη εν λόγω δημόσια διαβούλευση (μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας στον σύνδεσμο http://www.pde.gov.gr/smpe-pesda/), προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέχρι και τις 11 Αυγούστου 2016 και ώρα 15:00.
Η εκ νέου αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ προκύπτει από την ανάγκη εναρμόνισης του σχεδιασμού με το σύνολο των θεσμικών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, την ανάγκη αξιολόγησης της μέχρι σήμερα υλοποίησης των προβλεπόμενων έργων και δράσεων, αλλά και της διαμόρφωσης προτάσεων για την επίτευξη τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων στόχων στη διαχείριση των αποβλήτων.
Οι προτάσεις μπορούν να αποστέλλονται:
1. Προς την ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ (Διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 11, 114 73 Αθήνα, email: sec.dipa@prv.ypeka.gr) και
2. Προς τη Διεύθυνση ΠΕΧΩΣ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Διεύθυνση: Αλ. Παπαδιαμάντη 14 και Αρέθα, email: pesda@pde.gov.gr, periv.energy@pde.gov.gr),
«Η εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την αναβάθμιση, επέκταση και αναπροσδιορισμό των διαδικασιών της διαχείρισης αποβλήτων στη Περιφέρειά μας. Μία ευκαιρία, στην οποία προσκαλούμε να πάρουν μέρος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστήμονες και οι εξειδικευμένοι φορείς του τόπου, τα πανεπιστήμια και οι πολίτες, των οποίων την ενεργή συμμετοχή προσδοκούμε, στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης που μόλις ξεκίνησε» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Υφαντής σημειώνει πως «οι παρατηρήσεις, οι σχολιασμοί και οι απόψεις όλων θα εξεταστούν και θα συμβάλλουν στην οριστική διαμόρφωση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Στις 27 Ιουλίου η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης
Επιπλέον, σήμερα απεστάλη η σχετική πρόσκληση για την σύγκλιση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Δυτικής Ελλάδας, η οποία θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για την τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου 2016 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής).