GAIA

GAIA

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Caretta caretta: Έκκληση για την αποφυγή ανεξέλεγκτης κίνησης οχημάτων

Έκκληση για την αποφυγή ανεξέλεγκτης κίνησης οχημάτων εντός των παραλιών του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Προσοχή θαλάσσια χελώνα Caretta caretta.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση του προγράμματος, πραγματοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και με την συμβολική υποστήριξη ιδιωτικών φορέων (ΤΙΤΑΝ ΑΕ, ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ., ΟΛΠΑ ΑΕ, GREENCAMP) η καταγραφή-προστασία-παρακολούθηση της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.....

Η ωοτοκία της χελώνας ξεκίνησε φέτος πολύ νωρίς (τέλη Μαΐου) σε σύγκριση με την περσινή χρονιά ενώ το προσεχές διάστημα αναμένονται τα πρώτα χελωνάκια να αναρριχηθούν μαζικά προς την επιφάνεια της άμμου εγκαταλείποντας τις φωλιές τους με μοναδικό προορισμό τη θάλασσα.bfba573b-fca5-4001-bfdc-cd57135a037cΔυστυχώς όμως και στα πλαίσια της πεζής παρακολούθησης (monitoring) εργασίας πεδίου καταγράφονται πολλαπλά περιστατικά με τροχοφόρα οχήματα μεγάλου κυβισμού ( τζιπ, αγροτικά 4x4) να κινούνται ανεξέλεγκτα εντός των παραλιών με κίνδυνο την καταστροφή φωλιών και αλλοιώνοντας παράλληλα αυτήν την εύθραυστη ισορροπία του οικοσυστήματος των αμμοθινών.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Για το λόγο αυτό, η ερευνητική ομάδα πεδίου καταγραφής και ο Φορέας Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς απευθύνει έκκληση στους ερασιτέχνες ψαράδες, λουόμενους και καλοκαιρινούς επισκέπτες της προστατευόμενης περιοχής, για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης κίνησης των οχημάτων τους εντός των αμμωδών παραλιών του Εθνικού Πάρκου (από τις Αλυκές Λεχαινών-Αρετή-Κοτύχι-Μπρινιάς-Φάλαρη-Κουνουπέλι-Καλόγρια-Γιαννισκάρι).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Παράλληλα σε περίπτωση εντοπισμού εύρεσης φωλιάς ζωντανής-τραυματισμένης-νεκρής θαλάσσιας χελώνας να επικοινωνούν άμεσα στα τηλέφωνα 6947938358 (Διονύσης), 6980740070 (Ηλίας), 2693031939 (Φορέας Διαχείρισης).