GAIA

GAIA

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός και ο οικονομικός απολογισμός του έτους 2015 απο το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

Πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για τον ισολογισμό και τον οικονομικό απολογισμό του έτους 2015. Ο ισολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη δημοτική πλειοψηφία και από τους δύο αποχωρήσαντες και πλέον ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους κ. κ. Ρόκο  και  Καζαντζή.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έδειξαν να συμφωνούν σε γενικές γραμμές....
στην αποτύπωση των αριθμών και κάποιοι είπαν ότι συμφωνούν και με τη διαχείριση, αλλά διαφώνησαν με την εφαρμοζόμενη πολιτική από την πλευρά της δημοτική αρχής. Σίγουρα όμως ήταν σημαντική στιγμή το γεγονός ότι η μεγαλύτερη μερίδα της αντιπολίτευσης έκανε παραδεκτή την βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του δήμου σε επίπεδο αριθμών αλλά και σε διαχειριστικό επίπεδο.
Τα οικονομικά μεγέθη παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από τον ορκωτό λογιστή κ. Κατσινέλη, που έκανε και σχετικές παρατηρήσεις αλλά δέχθηκε και ερωτήσεις για το θέμα.  Κατόπιν αναλυθήκαν απο τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γκούντα.
Στην εισήγηση που έγινε από τον κ. Χρήστο Γκούντα και τις διευκρινήσεις που δόθηκαν από τον ορκωτό λογιστή που πραγματοποίησε τον έλεγχο, δόθηκε έμφαση στην προσπάθεια που έγινε για εξοικονόμηση δαπανών, στο όφελος που έχει ο δήμος Αγρινίου από την αναχρηματοδότηση των δανείων του και τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς που έγιναν σε σημαντικές υποθέσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα την οφειλή για τη μελέτη του νέου δημαρχείο.
Τονίστηκε επίσης πως ο Δήμος Αγρινίου συμπεριλαμβάνεται στους πλέον υγιείς και εύρωστους οικονομικά Δήμους της χώρας. Επίσης μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και σε έκτακτες δυσμενείς καταστάσεις ακόμη κι αν τα οικονομικά της χώρας μειωθούν επιπλέον. Είναι καλοπληρωτής στις υποχρεώσεις του , ρύθμισε τα χρέη του, αύξησε τα διαθέσιμα κατά 2,2 εκατ. ευρώ και μείωσε τις δαπάνες.  Την ίδια στιγμή τα τελευταία χρόνια η επιχορήγηση από το κράτος έχει μειωθεί κατά 43% περίπου. Επίσης  υπάρχει καθυστέρηση στην απόδοση των δημοτικών τελών από τη ΔΕΗ (περίπου 2,5 εκατ. ευρώ) διότι ο κόσμος αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Ακόμη τονίστηκε ο καταλυτικός ρόλος που έπαιξαν τα 2 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε στα τέλη του 2014 ο δήμος Αγρινίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι στις τελευταίες μέρες του 2015 καταβλήθηκαν από το κράτος μαζεμένες οι οφειλούμενες δόσεις της ΣΑΤΑ και των παρακρατηθέντων.  Το ταμειακό υπόλοιπο στις 13/12/2015 ήταν  7,7 εκατ. Ευρώ. Από τον εισηγητή κ. Γκούντα τονίστηκε η σημαντική βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα του δήμου Αγρινίου, χάρις στην προσπάθεια για εξοικονόμηση δαπανών σε πολλούς τομείς.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και στη συνέχεια οι παρεμβάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο πρώην δήμαρχος κ. Παύλος Μοσχολιός ρώτησε ότι σύμφωνα με τους πίνακες και με τις μειώσεις δαπανών σε πολλούς τομείς (αναλώσιμα, καύσιμα, λιπαντικά, μισθώσεις μηχανημάτων), ποια είναι η επιβάρυνση από τη μισθοδοσία των ειδικών συνεργατών του δημάρχου. Η απάντηση από τη δημοτική αρχή είναι : 52.000 ετησίως. Ο Δήμαρχος κ. Γ. Παπαναστασίου είπε πως η εξοικονόμηση που έγινε στις δαπάνες είναι πολλαπλάσια από το κόστος μισθοδοσίας των ειδικών συνεργατών και απάντησε στον πρώην δήμαρχο πως δεν θα έπρεπε να ασχολείται με τη συγκεκριμένη δαπάνη τη στιγμή που η δημοτική αρχή εξασφάλισε δύο εκατ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου και οι οποίες δεν παρακρατήθηκαν όπως λανθασμένα έλεγε ο πρώην δήμαρχος. Ο κ. Παπαναστασίου επίσης έκανε λόγο για «τιτάνια προσπάθεια» που καταβάλει ο Δήμος στην περιστολή δαπανών, γεγονός που αποτυπώνεται στα οικονομικά στοιχεία του απολογισμού , ενώ σημείωσε τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό στο Δήμο αλλά τόνισε και την απόφαση της ΚΕΔΕ, που όπως είπε ζητά να αμείβονται όλοι οι αντιδήμαρχοι και να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών συνεργατών του Δημάρχου σε εννέα.
Ο Στ. Καμμένος εκ μέρους της «Ανατροπής Τώρα» τόνισε ότι τα νοικοκυρεμένα οικονομικά πρέπει να έχουν ένα αποτύπωμα σε έργο. Σύμφωνα με τον ίδιο το πλεόνασμα του ενός περίπου εκατ. ευρώ που καταγράφεται στους οικονομικούς πίνακες θα έπρεπε να είχε αποδοθεί με έργα στους δημότες και όχι να καυχιόμαστε ότι υπάρχει πλεόνασμα.

 Ο Π. Μοσχολιός στην τοποθέτησή του παρατήρησε πως το παραμύθι με τον κακό δράκο τελείωσε, αφού η δημοτική αρχή στις αντίστοιχες συνεδρίασεις του παρελθόντος επικαλούνταν το χάος που παρέλαβε και τώρα επαίρεται για τους καλούς οικονομικούς δείκτες, πράγμα που, όπως σημείωσε, οφείλεται στα υγιή οικονομικά που παρέλαβε.
Ο Τ. Παπανικολάου από την Λαϊκή Συσπείρωση εστιάσε αρχικά στο θέμα των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές.  Όμως ο πρόεδρος του Σώματος κ. Β. Φωτάκης τον διέκοψε λέγοντας του ότι είναι εκτός θέματος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ των δύο αλλά και άλλοι σύμβουλοι όπως ο κ. Ν. Θεοδωρόπουλος υπερασπίστηκαν τον κ. Παπανικολάου. Ο κ. Παπανικολάου απάντησε ότι δεν είναι εκτός θέματος η εισήγησή του. «Εγώ λέω πως πίσω από αυτούς τους αριθμούς βρίσκονται «άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει πως οι εκάστοτε δημοτικές αρχές του Αγρινίου συναινούν σε πολιτικές που προβλέπουν μειώσεις στις κρατικές επιχορηγήσεις και αυξήσεις στα τέλη.  Είπε ακόμη πως δεν μπορούμε να μιλάμε για υγιή Δήμο και να πανηγυρίζουμε όταν υπάρχουν χωριά χωρίς δρόμους και χωρίς νερό.
Από την πλευρά του Ανυπότακτου Αγρινίου ο Στ. Μερμίγκης έκανε λόγο για ισολογισμούς και απολογισμούς που είναι “copy paste” και οι οποίοι ακολουθούν μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Ο κ. Μεργμίγκης επέκρινε την  Δημοτική αρχή  ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει την συμμετοχή της σε Αναπτυξιακές που δεν υφίστανται όπως και στα ΚΕΚ της Νομαρχίας. Επίσης ρώτησε για την ανάθεση σε συγκεκριμένη λογιστική εταιρεία να διενεργήσει το έλεγχο . Ο κ. Κατσινέλης απάντησε πως είναι με απευθείας ανάθεση και ότι ο Δήμος χρειαζόταν μια εταιρεία να κάνει πραγματικό έλεγχο και όχι μια εταιρεία που αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά τηλεφωνικά.
Κατηγόρησε ακόμη τον Δήμο Αγρινίου για ανεπάρκεια σε θέματα καθημερινότητας και πως ο δημότης πρέπει με την σειρά του να «εισπράξει» από την ανταποδοτικότητα. «Τα ταμειακά διαθέσιμα δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο, όταν δεν εισπράττει κάποια ανταποδοτικότητα από τα οικονομικά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για καλά οικονομικά στο δήμο, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια ακόμη και για λογαριασμούς των 100 ευρώ κόβεται το νερό σε δημότες.

Οι αποχωρήσαντες από την δημοτική πλειοψηφία κ.κ. Ρόκος και Καζαντζής υπερψήφισαν τον ισολογισμό του δήμου.  Ο κ. Ρόκος δήλωσε  ότι ψηφίζει, επειδή είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό και τις αναμορφώσεις του και ο κ. Καζαντζής ότι το 2015 ανήκε στην δημοτική παράταξη του δημάρχου και πως δεν έχει την πρόθεση να μηδενίσει το έργο κανενός. Και στη συνέχεια σημείωσε πως η αναχρηματοδότηση των δανείων σημαίνει ότι θα γίνεται η αποπληρωμή τους στο διηνεκές και θα επιβαρύνονται οι πολίτες και πως η βελτίωση των δεικτών οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως ληξιπρόθεσμα και καταβολές οφειλών του κράτους στο τέλος του 2015.


Εκ μέρους της παράταξης «Ανατροπή Τώρα» τοποθετήθηκε ο κ. Σταύρος Καμμενος , που ζήτησε αρχικά τα πλεονάσματα του Δήμου να αξιοποιούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης δημοτών που έχουν ανάγκη και συμπλήρωσε πως «άλλο είναι η μείωση της σπατάλης και άλλο η  μείωση των δαπανών» . Ο κ. Δ. Τραπεζιώτης απουσίαζε από τη συνεδρίαση λόγω σοβαρών επαγγελματικών υποχρεώσεων και αυτό τονίστηκε από τον κ. Καμμένο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δόθηκε , με πρωτοβουλία του Δημάρχου, μια λίστα με έργα που εκτελούνται την περίοδο αυτή καθώς και το κόστος τους. Αυτό έγινε ως απάντηση στον κ. Μοσχολιό για το ότι δεν γίνεται τίποτε. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μοσχολιου προκάλεσε τον Δήμαρχο να απαντήσει ποια έργα από αυτά είναι επί θητείας Παπαναστασίου. Ο Δήμαρχος απάντησε λέγοντας πως σημασία  έχει μεν ποιος δημοπρατεί τα έργα αλλά και ποιος τα υλοποιεί και τα ολοκληρώνει στην ώρα τους και με την σειρά του προκάλεσε τον κ. Μοσχολιο να φέρει τα «έργα των 162 εκατομ. ευρώ που ακόμη διαφημίζει ότι προωθήθηκαν επί θητείας του».
Να σημειώσουμε ότι την ειδική συνεδρίαση παρακολούθησε και ο κ. Δημήτρης Σταμάτης π. Βουλευτής, Νομάρχης και υπ. Δήμαρχος καθώς το ενδιαφέρον του για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ακόμη έντονο.