GAIA

GAIA

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ Καταδίκη Περιφερειάρχη για παραβίαση του νόμου περί δημοσιεύσεων!


Γνωρίζοντας από προσωπική εμπειρία και συζητήσεις με πολλούς συναδέλφους, το πρόβλημα με τις αυθαίρετες κατανομές των κρατικών δημοσιεύσεων (για όσο καιρό ακόμη υφίστανται) από διάφορους αιρετούς ή μη επικεφαλής και εκπροσώπους δημοσίων και αυτοδιοικητικών αρχών, οργανισμών, υπηρεσιών κλπ, δημοσιεύουμε ένα σχετικό κέιμενο - δημοσίευμα που αφορά την πρόσφατη καταδίκη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ακριβώς για την παραβίαση του κανόνα της ίσης κατανομής των δημοσιεύσεων.
Είναι σημαντικό  να πληροφορηθούν όλοι οι ασκούντες καθ΄οιονδήποτε τρόπο δημόσια εξουσία, ότι δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το "όπλο" των δημοσιεύσεων για να παίζουν πολιτικά ή προσωπικά παιχνίδια στις πλάτες των περιφερειακών εφημερίδων, καθώς έχει δημιουργηθεί ισχυρό νομολογιακό προηγούμενο και αντιμετωπίζουν σοβαρές κυρώσεις, χωρίς να αποκλείεται-κάθε άλλο μάλιστα- και η αναζήτηση αστικών ευθυνών.

 Το κείμενο :

Ιστορικής σημασίας για τον Περιφερειακό Τύπο της χώρας μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόσφατη Απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας με την οποία ....
επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών (με αναστολή) και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επίσης για 12 μήνες, για το αδίκημα της Παράβασης Καθήκοντος, στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και στην Αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, μετά από μήνυση που υπέβαλλε εναντίον τους η ημερήσια εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Μεσσηνίας.

Γιατί καταδικάστηκαν ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης;
Επειδή για δυο χρόνια, το 2011 και το 2012, παρά τη ρητή διάταξη των νόμων 2328/95 και 3548/07 για ίση κατανομή των υποχρεωτικών κρατικών δημοσιεύσεων σε όλες τις περιφερειακές εφημερίδες που έχουν το σχετικό δικαίωμα, οι καταδικασθέντες, ως Περιφερειακή Αρχή, κατένειμαν ανισομερώς και σε βάρος της μηνύτριας εφημερίδας τις δημοσιεύσεις της Περιφέρειας που αφορούσαν το Νομό Μεσσηνίας!

Γιατί είναι ιστορική για τον Περιφερειακό Τύπο η Απόφαση αυτή;
Επειδή για πρώτη φορά από την ισχύ των παραπάνω νόμων, επιβάλλεται ποινή και μάλιστα ιδιαίτερα αυστηρή και με σοβαρές συνέπειες,  σε εκπροσώπους δημόσιας αρχής για παραβίαση του κανόνα της ίσης κατανομής των κρατικών δημοσιεύσεων σε όλες τις εφημερίδες του νομού που αφορούν οι δημοσιεύσεις. Ο κανόνας αυτός μέχρι σήμερα παρέμενε «γράμμα κενό» και πολλοί φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα τον αγνοούσαν επιδεικτικά μοιράζοντας  τις δημοσιεύσεις κατά το δοκούν και κατατάσσοντας τις εφημερίδες σε «φίλιες» που έπαιρναν τις πολλές ή και όλες τις δημοσιεύσεις  και «εχθρικές» που αποκλείονταν από αυτές.
Η Απόφαση της Καλαμάτας δημιουργεί ένα ισχυρό νομολογιακό προηγούμενο και πλέον θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά οι εκπρόσωποι όλων των φορέων που υπάγονται στο σχετικό νόμο (Υπουργοί, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Πρόεδροι και Διοικητές Δημοσίων και Δημοτικών Οργανισμών, Νοσοκομείων, Πανεπιστημίων κλπ) πριν αποφασίσουν να εξυπηρετήσουν προσωπικές ή πολιτικές σκοπιμότητες χρησιμοποιώντας το «όπλο» των δημοσιεύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την πρόσφατη τροποποίηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ η τελεσίδικη καταδίκη για Παράβαση Καθήκοντος επέφερε σε κάθε περίπτωση την αυτοδίκαιη έκπτωση του παραβάτη από το αξίωμα ενώ και στη συγκεκριμένη περίπτωση αν η ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων παραμείνει και στο εφετείο και ο χρόνος στέρησης συμπέσει με τις εκλογές, οι δύο καταδικασθέντες δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι!
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι βασικός μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο ειδικός σε θεσμικά θέματα του Περιφερειακού Τύπου και π. σύμβουλος της ΕΙΗΕΕ Τρύφωνας Δάρας ενώ συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής ήταν ο Θόδωρος Σχινάς (Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβούλιου Αττικής) και Κώστας Μαργέλης (Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας).