GAIA

GAIA

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ «ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΗΣ» ΣΤΗΝ ΛΕΠΕΝΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

  
Εορτάστηκε μετά της δέουσας επισημότητας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λεπενούς η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της επωνομαζομένης «Γερόντισσας». Η αυθεντική εικόνα φυλάσσεται από την εποχή ακόμη του Αλεξίου του Κομνηνού στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους.....
















  Στην Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας όμως, ο ευσεβής ενορίτης κ. Δημήτρης Βλάχος ο οποίος τυγχάνει και γνωστός επιχειρηματίας του Αγρινίου δώρισε αντίγραφο της εικόνος η οποία και ενθρονίστηκε στο Ιερό Βήμα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου το 2014. Έτσι, χθες το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.
  Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο λαϊκός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως κ.Σωκράτης Ψιλιάς, Θεολόγος και Φιλόλογος, οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία και στα θαυμαστά γεγονότα της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της «Γερόντισσας». Δηλαδή, στη θαυματουργική υπόδειξη για την ίδρυση του Ναού της Μονής Παντοκράτορος, στην αιτία για την οποία ονομάστηκε «Γερόντισσα» και στις θαυμαστές επεμβάσεις της Παναγίας στη Μονή σε περίπτωση έλλειψη ελαίου και πυρκαγιάς που απείλησε το Μοναστήρι. Ο Ιεροκήρυκας αναφέρθηκε και στον επίσης εορταζόμενο, σύγχρονο της εποχής μας, Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη και την παιδαγωγική διάσταση της διδασκαλίας του.
  Την δε πρωία της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Των ιερών εκδηλώσεων και ακολουθιών λειτουργός ήταν ο αιδεσιμολογιώτατος οικονόμος π. Χρυσοβαλάντης Παπασπύρος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λεπενούς, ο οποίος με τη συνεργασία του εκκλησιαστικού συμβουλίου επιτελεί πραγματικά σημαντικό ποιμαντικό έργο στον εν λόγω Ναό παρά τις δύσκολες ημέρες που διέρχεται η πατρίδα μας.
  Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο δωρητής της Ιεράς Εικόνος και στο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού αλλά και της Θείας Λειτουργίας προσέφερε ευλογία σε όλους τους παρισταμένους από έναν επιστήθιο σταυρό από την Ιερά Μονή Παντοκράτοιρος Αγίουόρους.
  Η Υπεραγία Θεοτόκος η «Γερόντισσα» ας είναι θερμή προστάστης και στην δική μας ζωή με ανάλογα και ευλογημένα θαύματα.