GAIA

GAIA

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Έντονη η συζήτηση των θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου


Ακόμη μια έντονη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου. Δεν έλειψαν οι  αντιπαραθέσεις για το θέμα της ΔΕΥΑ , το Δημοτικό Πάρκο, το Πανεπιστήμιο και άλλα θέματα.


 Η χωρική επέκταση της ΔΕΥΑ, η τιμολόγηση του νερού και το μέλλον των εργαζομένων ήταν το πιο κυρίαρχο ζήτημα στην πρόσφατη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου του Αγρινίου. ...Συζητήθηκε για αρκετή ώρα όπως και τα υπόλοιπα θέματα. Επίσης σε υψηλούς τόνους ειπώθηκαν διάφορα εκατέρωθεν, για την διαχειριστική μελέτη του πάρκου, τα προβλήματα των φοιτητών του Πανεπιστημίου, τα χρέη στον Δήμο και τους πρώην Δήμους.










Στο στάδιο των ερωτήσεων, τέθηκε ερώτηση του κ. Τραπεζιώτη από το «Αγρίνιο Ανατροπή Τώρα»  ο οποίος επανέφερε το θέμα της μελέτης του πάρκου και την πρόταση της ΠΕΕΓΕΠ για να κάνει την μελέτη δωρεάν. Στην συζήτηση για το θέμα παρενέβη και το μέλος της ΠΕΕΓΕΠ και μέλος της αποκαλούμενης «Ανοιχτής Συνέλευσης για την αναζωογόνηση του πάρκου» κ. Γερονίκος που είπε πως από το 2014 ο Δήμαρχος είναι ενήμερος για τις προθέσεις της ΠΕΕΓΕΠ.  Ο Δήμαρχος κ. Παπαναστασίου αρνήθηκε τα λεγόμενα και εξέφρασε και την απορία του πως ανακινείται το θέμα της μελέτης. Και τόνισε οτι από τον Ιούνιο ο Δήμος προχώρησε τις διαδικασίες για την ανάθεση της με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ έκανε είπε πως η ΠΕΕΓΕΠ δεν μπορεί να εκπονήσει αυτού του είδους την μελέτη. Στο σημείο αυτό υπήρξαν διαμαρτυρίες τριών ατόμων που έχουν σχέση με την υπόθεση αυτή και εγκάλεσαν τον Δήμαρχο λέγοντάς του πως ήταν μάρτυρες στη  συνάντησή του με τα μέλη της ΠΕΕΓΕΠ και διαμαρτυρόμενοι έντονα ζήτησαν να το παραδεχτεί. (η θέση που εξέφρασε ο κ. Γερονίκος δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο του Παλμού)


Στην  διαδικασία των ερωτήσεων ο κ. Ρόκος, έθεσε ένα σοβαρό ζήτημα: Αυτό της μη ανάρτησης στο διαδίκτυο μιας σειράς αποφάσεων του Δημάρχου Αγρινίου.Παρουσία μεγάλου αριθμού εργαζομένων της ΔΕΥΑΑ και του Δήμου Αγρινίου, συζητήθηκε το πρώτο θέμα , αυτό της τροποποίησης ή μη της συστατικής πράξης της Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου και επέκταση της χωρικής αρμοδιότητάς της στα όρια του νέου Καλλικρατικού Δήμου Αγρινίου.


 Το θέμα της τροποποίησης της συστατικής πράξης και οι νομικές της διαστάσεις, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά . Ο κ. Τραπεζιώτη, και οι κ. κ. Καζαντζής και Ρόκος έθεσαν πάρα πολλά ζητήματα νομικής κυρίως φύσης για αυτή την τροποποίηση και η συζήτηση πήρε μεγάλες διαστάσεις. Η εισήγηση συνοδευόταν κι από την οικονομοτεχνική μελέτη της ΔΕΥΑΑ, η οποία επίσης προκάλεσε πολλές απορίες για τον αν είναι αυτοδίκαιη ή όχι η χωρική επέκταση και η μεταφορά όλης της υποδομής ύδρευσης και αποχέτευσης των πρώην Δήμων και σημερινών Δημοτικών Ενοτήτων.


Ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων στην υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου  κ. Χριστόφρος Παπαϊωάννου ηταν παρών κι έθεσε θέμα βλαπτικής μεταβολής των συνθηκών για τους εργαζομένους που θα μετακινηθούν στην ΔΕΥΑΑ και τόνισε ότι θα διεκδικήσουν το δίκιο τους ακόμη και δικαστικά.Ακολούθησαν καθησυχαστικές δηλώσεις τόσο από τον κ. Παπαναστασίου, όσο και από τον  κ. Γούναρη, Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑ Αγρινίου ότι κανείς εργαζόμενος από το Δήμο δεν θα πάει στη ΔΕΥΑ αν δεν το θέλει και ότι  δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι εργαζόμενοι του Δήμου, που σήμερα απασχολούνται στον τομέα της ύδρευσης και αποχετεύσεις στις Δημοτικές Ενότητες. Η απόφαση ήταν απαραίτητο να παρθεί ώστε να καταρτιστεί και να έρθει προς συζήτηση ο προϋπολογισμός του 2017. Στην διαδικασία των ερωτήσεων τέθηκαν πολλά ζητήματα που σχετίζονταν τόσο με τους εργαζόμενους όσο και με την τιμολόγηση του νερού των χωριών, και για τα χωριά που υδρεύονται με φυσική ροή .Η ψηφοφορία για το θέμα, έγινε στις 23:15 με τις ψήφους τόσο της παράταξης της πλειοψηφίας, όσο και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης (εκτός του κ. Κουτρουμάνου), της παράταξης του κ. Τραπεζιώτη «Αγρίνιο Ανατροπή Τώρα» και του κ. Καζαντζή.  Επίσης λίγο μετά την ψήφιση υπήρξε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του κ. Παπανικολάου (ΛΑΣ) και εκπροσώπου των εργαζομένων κ. Σαρισαβίδη ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Παπανικολάου κι εκείνος με τη σειρά του τον είπε «προβοκάτορα». Ο κ. Παπανικολάου (ΛΑ.Σ.) εξέφρασε την δυσπιστία του ως προς την τιμολόγηση του νερού  και ως προς την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. “Εμείς θέλουμε μια υπηρεσία που να δίνει επαρκές και ποιοτικό νερό, ακόμη και δωρεάν σε κάποιους συμπολίτες μας και ακόμη φθηνότερο σε άλλες κατηγορίες, όπως σε ανέργους. Όλα αυτά να τα αποφασίζουμε εμείς και όχι το Δ.Σ. μιας επιχείρησης”, είπε ακόμη ο κ. Παπανικολαου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Μερμίγκης από το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” που έθεσε ζητήματα θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την ΔΕΥΑΑ και την πιθανότητα αυτή να περάσει στα χέρια ιδιωτών.Ο κ. Παπανικολάου (Λαϊκή Συσπείρωση) ζήτησε να απασχολήσουν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.Η παρέμβαση του κ. Τραπεζιώτη είχε σχέση με τις πρόσφατες αιτιάσεις που του Δημάρχου Αγρινίου, για τον υπερδανεισμό του πρώην Δήμου Θεστιέων.
Για τα  δάνεια του τέως Δήμου Θεστιέων, ο Δήμαρχος απάντησε πως ο Δήμος Αγρινίου επί των ημερών του δεν έχει δανειστεί αλλά έκανε αναχρηματοδότηση των δανείων με ευνοϊκότερους όρους. Η πλήρης απάντηση του κ. Τραπεζιώτη δημοσιεύεται και στο αυριανό φύλλο του Παλμού . Ακολούθησε παρέμβαση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου κ. Καζαντζή που προσκόμισε έγγραφο με παρέμβαση το 2004 του τότε προέδρου του ΤΕΕ κ. Παπαναστασίου, σχετικά με την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια , κατηγορώντας τον Δήμαρχο πως είναι ουραγός των εξελίξεων και μόλις τελευταία θέτει το θέμα της κάθετης σύνδεσης.Ένα πολύ ευαίσθητο  θέμα έθεσε ο  κ. Σ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο - ο κ. Μερμίγκης  ζήτησε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης- της έλλειψης αναπηρικών αμαξιδίων στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο που στεγάζεται στο παλιό κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ.Το θέμα συζητήθηκε αργότερα καθώς προηγούνταν το θέμα της ΔΕΥΑ και των υπαλλήλων υπηρεσίας ύδρευσης του Δήμου και ήταν παρόντες οι εργαζόμενοι που έπρεπε κάποια στιγμή να φύγουν.

Με την μεταφορά της ΕΛΕΠΑΠ σε νέο κτίριο, αφαιρέθηκαν από τον χώρο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου «Μαρία Δημάδη» που στεγάζεται στο πρώην κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ. Η διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου «Μαρία Δημάδη» απηύθυνε έκκληση στον κόσμο για αμαξιδια, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση και η ΕΛΕΠΑΠ επέτρεψε να παραμείνουν τα αμαξίδια και άλλα βοηθητικά αντικείμενα εως το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Μελιάδη τονίστηκε πως γίνονται προσπάθειες ώστε να υπογραφεί σύμβαση με την 6η ΥΠΕ και να αποδοθεί σε χρήση όλο το κτίριο στο Ειδικό Σχολείο, αλλά το θέμα των αμαξιδίων και γενικότερα του εξοπλισμού είναι ένα θέμα δύσκολο είναι μια μεγάλη και σημαντική δαπάνη και θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με την αρμόδια  Γ.Γ Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας. Από την πλευρά του ο κ. Παπαναστασίου τόνισε πως θα έρθει άμεσα σε επαφή με την ΕΛΕΠΑΠ για να βρεθεί λύση στο θέμα αλλά και στην στέγαση του Ειδικού Σχολείου