GAIA

GAIA

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΥΠΟΔΟΧΗ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

   Με ιερά κατάνυξη και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η επίσημη υποδοχή αντιγράφου της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Παραμυθίας, από την Ιερά μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους στην πόλη του Αγρινίου. Το ιερό σέβασμα κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη ποιμαντική επίσκεψη στην Αιτωλοακαρνανία κατόπιν προσκλήσεως φορέων του Νομού.









Επικεφαλής της υποδοχής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς με τον σεβαστό Ιερό Κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Να σημειωθεί ότι το αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας προσέφεραν στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου προς ενίσχυση και ευλογία διαπρεπής και ευσεβής Ουκρανός επιχειρηματίας Ανατόλιος Ζασούχα με την σύζυγό του Τατιάνα και τον Υιό τους Ανδρέα εις μνημόσυνον αιώνιον.

  Αμέσως μετά την υποδοχή στα προπύλαια του Ναού τελέστηκε Δοξολογία επί τη αφίξει. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ευχαρίστησε τόσο τον Άγιο Καθηγούμενο, όσο και την οικογένεια του επιχειρηματία για την προσφορά της Ιεράς Εικόνος. Τόνισε την δύναμη που λαμβάνει ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας από τις θαυματουργικές εικόνες που κοσμούν τον Νομό και τέλος αναφέρθηκε στο θαύμα που συνδέεται με την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας. Τέλος, τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, (ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως) τον επιχειρηματία κ. Ανατόλιο Ζασούχα και τη σύζυγο του Τατιάνα και προσέφερε ένα ασημένιο καντήλι στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Στην αντιφώνησή του ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ ευχαρίστησε για την υποδοχή και την ιδιαίτερη τιμή προς το πρόσωπό του. Ευχαρίστησε με τη σειρά του τον κύριο Ζασούχα και ανέφερε ότι η Παναγία η Παραμυθία πλέον κατοικεί στο Αγρίνιο και θα ακούει τις προσευχές των πιστών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε καμία θαυματουργική εικόνα δεν εικονίζεται μόνος του ο Κύριος αλλά πάντα με την Υπεραγία Θεοτόκο για να συντελούν μαζί σε θαυμαστές επενέργειες. Και επίσης, σημείωσε ότι ο Χριστός « εκβιάζεται» συνεχώς από την προσευχή της Παναγίας και την ικεσία προς Αυτόν.
  Ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή των Τριών Ιεραρχών, προστατών της παιδείας, ενώ πλήθη πιστών συνέρεαν για να λάβουν την ευλογία της Παναγίας και την ευχή του σεβαστού Καθηγουμένου. Στην διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Ιερά Αρτοκλασία υπέρ των μελών του παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων Αιτωλοακαρνανίας.
  Στο τέλος, του Εσπερινού το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων Αιτωλοακαρνανίας έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους παρουσία Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και του Σεβαστού Καθηγουμένου. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καλή και καρποφόρα χρονιά παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες που αντιπαρέρχεται ένας Θεολόγος σήμερα μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Ο δε Άγιος Καθηγούμενος τόνισε την άρρηκτη σύνδεση της ακαδημαϊκής θεολογία με την νηπτική φιλοκαλία και τον μοναχισμό. Εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την αποκοπή των Θεολογικών Σχολών από το Άγιο Όρος, ενώ ευχήθηκε με τη σειρά του καλύτερες ημέρες για όλους. Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα ο άρτι αφυπηρετήσας από τη Μέση Εκπαίδευση Πρόεδρος του παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου. Τον τιμώμενο προσφώνησε ο κ. Χρήστος Μάλαινος Θεολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικογενειακή παράδοση που συνέχισε ο τιμηθείς από τον πατέρα του επίσης Θεολόγο αείμνηστο Ιωάννη Παπαθανασίου. Ο τιμηθείς λαμβάνοντας την πλακέτα ευχαρίστησε για την τιμή, εξέφρασε τη συγκίνησή του για τα 36 χρόνια που διδάξω στη Μέση Εκπαίδευση, αναπόλησε την απαρχή της πορείας του από το Γυμνάσιο Προυσού Ευρυτανίας, πλάι στο Μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας και ευχήθηκε καλό αγώνα σε όσους μένουν και επιμένουν ακόμη στο λειτούργημα του Θεολόγου .
  Ο Άγιος Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ διένειμε την βασιλόπιτα στους παρισταμένους και έλαβαν την ευλογία του.
  Να σημειώσουμε ότι αύριο εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και ιερουργούντος του πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου αρχιμ. Εφραίμ και τέλος αύριο το απόγευμα στην αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου ο Σεβαστός Καθηγούμενος θα ομιλήσει σε εκδήλωση του παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων με θέμα « Οι Τρείς Ιεράρχες ως Νηπτικοί Πατέρες και Προστάτες της Παιδείας» .